Verbind je met ons

Brexit

#Brexit - Denktank schat dat 'no deal' zou resulteren in fiscale versoepeling van 2% van het bbp, rentetarieven 0% en £ 50 miljard aan #QuantitativeEasing

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Instituut voor Fiscale Studies (IFS), een van de toonaangevende onafhankelijke micro-economische onderzoeksinstituten van Groot-Brittannië, heeft zijn mondiale vooruitzichten en recente trends in de Britse economie gepubliceerd. Volgens het IFS is Brexit bepaalt niet langer ‘slechts’ de toekomstige betrekkingen met de grootste handelspartner van Groot-Brittannië en de transitie daarnaartoe. Het is verweven geraakt met de politieke vooruitzichten en dus met het bredere economische beleid, inclusief het monetaire beleid. 

Het IFS reekss onze prognoses voor de Britse economie onder vier verschillende Brexit-scenario’s: aanhoudende onzekerheid (ons basisscenario); een no-deal-scenario dat gepaard gaat met een aanzienlijke versoepeling van het begrotingsbeleid; een onderhandelde Brexit-deal die door het huidige parlement is aangenomen; of een tweede referendum over een Brexit-deal waarover is onderhandeld door a Arbeidgeleide coalitie, die culmineerde in een stemming om te blijven. In elk geval zullen de gevolgen voor de economie niet alleen afhangen van de relaties met Brussel, maar ook van de beleidsbeslissingen die in Westminster worden genomen.

Wij constateren dat een ‘no deal’-Brexit in deze scenario’s de economie het zwaarst zal treffen. Ons scenario voor ‘geen Brexit’ – dat een Arbeid-geleide coalitieregering die aanzienlijke belasting- en uitgavenvoordelen oplevert, maar niet alle radicalere structurele hervormingen doorvoert die in arbeid Het manifest van 2017 – zou, in ieder geval voor de komende drie jaar, de meest optimistische vooruitzichten voor groei bieden.

BELANGRIJKSTE BEVINDINGEN 

  • Of – en zo ja, hoe en wanneer – het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, zal wellicht de belangrijkste bepalende factor voor de groei van de komende jaren zijn. Het is duidelijk dat de Brexit de voorwaarden zal definiëren waarop Groot-Brittannië handel drijft met zijn grootste handelspartner. Maar verschillende Brexit-resultaten kunnen ook verband houden met verschillende politieke resultaten in Westminster, en deze gaan gepaard met zeer verschillende binnenlandse beleidsmaatregelen die de economie aanzienlijk zouden beïnvloeden.

  • In ons basisscenario blijft Groot-Brittannië de Brexit uitstellen. In dit scenario gaan we uit van een verdere begrotingsversoepeling met tussen de 1 en 2% van het bbp. Er bestaat een kans op kleine renteverlagingen. De groei blijft in 1 onder de 2020% en hoewel deze daarna weer aantrekt, blijft hij zeer zwak, onder de 1½% in 2021 en 2022.

    advertentie
  • Het veiligstellen van een Brexit-deal zou de komende twee tot drie jaar beter zijn voor de economie dan nog een uitstel. Als dit zou gepaard gaan met belastingverlagingen en verdere uitgavenstijgingen samen ter waarde van 1 tot 1½% van het bbp (bovenop de versoepeling tijdens de uitgavenronde van september 2019), dan zou de groei moeten aantrekken tot (een nog steeds slechte) 1½% per jaar in XNUMX. de korte termijn. Er zouden enige opgekropte investeringen moeten plaatsvinden, en het consumentenvertrouwen zou verbeteren naarmate het risico op een no-deal Brexit afneemt.

  • Een ‘no deal’-Brexit zou economisch aanzienlijk slechter zijn, zelfs in een relatief gunstig scenario. We gaan ervan uit dat dit zou gebeuren onder een door de Conservatieven geleide regering, die een verdere begrotingsversoepeling zou doorvoeren tot een totaal van 2% van het bbp. De rentetarieven worden tot nul verlaagd, naast £50 miljard aan kwantitatieve versoepeling. De groei van de particuliere consumptie en investeringen daalt, terwijl de nettohandel ook een rem op de groei zet. Over het geheel genomen groeit de economie de komende twee jaar niet, en groeit met slechts 1.1% in 2022, waardoor de economie in dat jaar 2½% kleiner blijft dan in ons basisscenario.

  • Het intrekken van de Brexit zou tot het beste economische resultaat leiden. We gaan ervan uit dat hiervoor een door Labour geleide regering nodig is die, naast het intrekken van de Brexit, ook aanzienlijke belasting- en uitgavenverhogingen, een algemene begrotingsversoepeling en enige aanscherping van de arbeidsmarktregels zou doorvoeren. Ook de rente zou sneller stijgen. Dit zou een groei van 2% per jaar kunnen opleveren. Cruciaal is dat dit scenario een door Labour geleide coalitie impliceert in plaats van een Labour-meerderheidsregering.

  • Op de korte termijn zou de implementatie van het volledige Labour-manifest van 2017 op zijn minst een deel van de economische voordelen van het in de EU blijven, tenietdoen. Wijdverbreide nationalisatieHet overhandigen van 10% van het aandelenkapitaal van grote bedrijven aan werknemers, terwijl een deel van de dividenden naar de Schatkist wordt gestuurd, of ander beleid dat de investeringen in de particuliere sector aanzienlijk zou kunnen terugdringen, zou het traditionele ‘businessmodel’ van Groot-Brittannië uitdagen en het risico lopen de groei te beschadigen met een bedrag dat het niet mogelijk om te kwantificeren. In tegenstelling tot de Brexit zal op zijn minst een deel van dit beleid onder toekomstige regeringen omkeerbaar zijn.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending