Verbind je met ons

EU

Rapport roept de EU op om dringende maatregelen te nemen om #HumanRights-verdedigers in #LatinAmerica te beschermen

DELEN:

gepubliceerd

on

In het licht van de ernstige situatie waarmee mensenrechtenverdedigers in Latijns-Amerika worden geconfronteerd, lanceert het EU-LAT-netwerk vandaag (8 oktober) een rapport waarin, door middel van verschillende aanbevelingen, de Europese Unie wordt aangemoedigd om proactief op te treden om dit probleem te stoppen.

Latijns-Amerika is een van de regio's met het hoogste aantal aanslagen en moorden op verdedigers. Volgens EU Protect-verdedigers werden in 2018 minstens 256 verdedigers gedood in de regio. Het rapport, dat vandaag naar het Europees Parlement en de Europese Dienst voor extern optreden is gestuurd, belicht de huidige trends en gemeenschappelijke patronen van geweld die overal op het continent aanwezig zijn.

Het gebrek aan erkenning en legitimering van hun werk zijn de belangrijkste factoren die het risico verhogen op aanvallen zoals fysieke agressie, waaronder moorden of pogingen tot moord, bedreigingen, intimidatie, intimidatie, criminalisering en andere vormen van geweld. Bovendien is er een toenemend aantal beperkende wetten in de regio die bijdragen aan het verkleinen van de ruimte voor het maatschappelijk middenveld.

Kritieke situatie voor vrouwen en milieuverdedigers

Volgens het rapport lopen vrouwelijke mensenrechtenverdedigers en mensen die opkomen voor vrouwen en gendergelijkheid het risico op meervoudige en verergerde vormen van discriminatie. Vrouwen worden blootgesteld aan genderspecifieke risico's. Ook zijn ze het slachtoffer van geweld omdat ze de normen en stereotypen in hun gemeenschappen en in hun sociale context uitdagen.

Het EU-LAT-netwerk benadrukt ook de moeilijke situatie van mensen die land, grondgebied en het milieu verdedigen, aangezien Latijns-Amerika de regio blijft met het hoogste aantal gedode milieuverdedigers ter wereld. In die zin herinnert het rapport eraan dat de bescherming van de inheemse gemeenschappen en boeren, die de natuurlijke hulpbronnen van de planeet verdedigen, bijdraagt ​​aan de verandering van de politieke agenda voor het klimaat.

Volledig rapport

advertentie

Het EU-LAT-netwerk is een erkende actor voor de Europese Unie en bestaat uit ongeveer 40 organisaties en bewegingen uit 12 Europese landen die de transformatie van het Europese beleid met betrekking tot Latijns-Amerika beïnvloeden op het gebied van politieke dialoog, samenwerking en handel.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending