Verbind je met ons

Arctisch

Arctische stad wordt #EuropeanCapitalOfCulture

DELEN:

gepubliceerd

on

De stad van Bodø in Noord-Noorwegen heeft de aanbesteding gewonnen om Culturele Hoofdstad van Europa te worden voor 2024. “We kijken ernaar uit om de magie van de Arctische cultuur te presenteren en nieuwe culturele verbindingen te smeden”, aldus de burgemeester van Bodø, Ida Pinnerød.

“Dit is een fantastische en belangrijke verdere stap in de richting van het creëren van een nog spannendere en diversere stad en regio, en niet in de laatste plaats in de richting van het krijgen van impulsen om het aantrekkelijk te maken voor mensen om hier te wonen en ons ook hier in het noorden te bezoeken”, aldus Pinnerød.

Voor het eerst in het Noordpoolgebied

Nordland County heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ondersteunen van de inspanningen om de kandidatuur van Bodø en de kandidatuur met een titel die voor zich spreekt te promoten: 'Arcticulation 2024'.

“Dit is de eerste keer dat een stad ten noorden van de poolcirkel Culturele Hoofdstad van Europa is geworden. Ik denk dat juist het feit dat Bodø in het Noordpoolgebied van Europa ligt, veel belangstelling heeft gewekt”, aldus Tomas Norvoll, president van de provinciale regering. Hij voegde eraan toe dat, hoewel Bodø is gekozen als Culturele Hoofdstad van Europa, andere steden en dorpen in de provincie Nordland ook bij het project zullen worden betrokken.

Inheemse bevolking dimensie

Norvoll is ook erg trots op de duidelijke dimensie van inheemse volkeren in Bodø 2024.

advertentie

“Ik geloof dat geen enkele andere stad dit ooit zo sterk heeft benadrukt als wij. Het Sami-parlement dat de inheemse bevolking van Noorwegen vertegenwoordigt, steunt van harte het werk van Bodø en Nordland om Culturele Hoofdstad te worden. Ik ben er zeker van dat Bodø 2024 erin zal slagen de geboorte van spannende culturele projecten in de cross-over tussen de Sami- en de Europese cultuur te helpen stimuleren”, voegde Norvoll eraan toe.

Win-win situatie

“We hebben zonder twijfel genoeg spannende en nieuwe dingen om bij te dragen aan onze Europese vrienden, en we kunnen ook nieuwe en belangrijke impulsen uit het buitenland ontvangen. Het gaat erom dingen samen met anderen te creëren, zodat dit een Cultureel Hoofdstadjaar wordt dat belangrijk is voor zowel de inwoners van Bodø en Nordland als voor het bredere Europese publiek. Nu begint het werk serieus om deze magie in 2024 te creëren”, besluit Norvoll.

Lees de applicatie 'Arcticulatie Bodø2024'

Korte film over de toepassing

Informatie over Bodø

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending