Verbind je met ons

EU

De Italiaanse #Salvini snauwde in een politieke crisis die hij zelf had veroorzaakt

DELEN:

gepubliceerd

on

Italiaanse vice-premier Matteo Salvini (foto), leider van de extreemrechtse Liga-partij, kondigde afgelopen donderdag (8 augustus) aan dat hij een motie van wantrouwen tegen de regering zou indienen en vervroegde verkiezingen wilde. schrijft Crispian Balmer.

Een week later is de coalitieregering nog steeds in functie, zonder dat er een duidelijk beeld ontstaat van wat er daarna zal gebeuren, of zelfs wanneer. Hier zijn enkele scenario's en mogelijke zetten.

De extreemrechtse Liga won slechts 17% van de stemmen bij de nationale verkiezingen van 2018 en beschikt niet over voldoende wetgevers om een ​​tijdschema op te leggen voor haar motie van wantrouwen. Door tijd te winnen en duidelijk te maken dat Salvini zich niet zal laten misleiden door Salvini, hebben de heersende Vijfsterrenbeweging, de centrumlinkse Democratische Partij (PD) en de linkse LEU-partij dinsdag samen gestemd om het debat over de regering te verdrijven. volgende week.

Premier Giuseppe Conte zal op 20 augustus de Senaat toespreken over de onrust. Aan het einde van zijn toespraak zou hij kunnen doen wat andere premiers in soortgelijke situaties hebben gedaan en rechtstreeks naar president Sergio Mattarella kunnen gaan en aftreden, waardoor een formele crisis zou ontstaan. Maar het beeld wordt vertroebeld door de onverwachte belofte van Salvini op dinsdag (13 augustus) om een ​​hervorming door te voeren die het aantal parlementsleden terugdringt. Deze parlementaire stemming staat gepland voor 22 augustus en zal vrijwel zeker niet kunnen plaatsvinden als de regering eerder valt.

Dus 22 augustus wordt de sleuteldatum?

Niet noodzakelijk. Het terugdringen van het aantal wetgevers is een ingrijpende constitutionele hervorming, die kan worden aangevochten door een referendum. Via anonieme citaten in de pers heeft Mattarella's kantoor duidelijk gemaakt dat de president geen vervroegde verkiezingen zal goedkeuren, zoals gevraagd door Salvini, totdat de hervorming volledig in de grondwet is verankerd – een proces dat vele maanden kan duren. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat Salvini zijn aanbod om over de herziening te stemmen, heroverweegt.

Het is zeer waarschijnlijk dat Salvini volgende week zijn zin zal krijgen en de regering ten val zal brengen. Op dat moment zal de aandacht verschuiven naar president Mattarella, die moet beslissen over de volgende stappen. Hij zal overleg voeren met alle politieke leiders. Als hij besluit dat er geen manier is om een ​​stabiele, nieuwe regering te creëren, zal hij verkiezingen uitschrijven, die waarschijnlijk eind oktober zullen plaatsvinden, zo'n drieënhalf jaar eerder dan gepland. Hij zou een interim-regering van technocraten kunnen aanstellen om de dagelijkse zaken vóór de verkiezingen te regelen.

Kan er een stabiele, nieuwe regering worden gevormd?

In theorie ja. 5-Star, PD en LEU lieten dinsdag zien dat zij samen over de cijfers beschikken om het parlement te controleren. Nu peilingen voorspellen dat Salvini en zijn bondgenoten bij vervroegde verkiezingen zouden zegevieren, hebben zijn vijanden een prikkel om de wetgevende macht in leven te houden. Het lijkt erop dat ruim de helft van de vijfsterrenwetgevers bij een vroege stemming hun zetels zullen verliezen, waardoor ze openstaan ​​voor andere alternatieven.

Er zit echter veel kwaad bloed tussen 5-Star en de PD, waardoor het moeilijk voor hen wordt om een ​​alliantie te smeden. Een alternatieve oplossing zou een regering van niet-gekozen technocraten kunnen zijn met een vast programma, zoals het goedkeuren van een begroting, die zou worden gesteund door diverse partijen in het parlement.

advertentie

Het proces wordt gecompliceerd door verdeeldheid binnen de PD, waarvan de steun nodig zou zijn voor elk alternatief bestuur. Het heeft pas onlangs een nieuwe leider gekozen, Nicola Zingaretti, en veel van de huidige PD-wetgevers hebben hun trouw te danken aan de voormalige chef – Matteo Renzi. Zingaretti zou in de verleiding kunnen komen om nieuwe verkiezingen te aanvaarden. Het zou een vrijwel zekere nederlaag betekenen, maar het zou hem wel in staat stellen zijn eigen volk in het parlement te krijgen.

Italië Corriere Della Sera De krant zei woensdag (14 augustus) dat dit “de gekste crisis ter wereld” was en politieke commentatoren zijn diep verdeeld over de waarschijnlijke uitkomst. Het linkse dagblad Repubblica zei woensdag dat de manoeuvres van dinsdag vervroegde verkiezingen nu onwaarschijnlijk maken. Uit een onderzoek onder politieke analisten en journalisten, uitgevoerd door opiniepeilingsbureau Youtrend, bleek dat ze 50/50 verdeeld waren tussen degenen die een stemming in oktober verwachtten en degenen die een nieuwe regering voorspelden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending