Verbind je met ons

China

Xi's bezoek om #China-banden op te heffen, zegt Duterte

DELEN:

gepubliceerd

on

Het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan de Filippijnen zal naar verwachting de betrekkingen tussen China en de Filippijnen "een knoop hoger" brengen en de bilaterale samenwerking op elk gebied alomvattend verdiepen, zei de Filippijnse president Rodrigo Duterte (foto), schrijft Zhang Zhiwen van People's Daily.

Duterte maakte de opmerkingen tijdens een recent gezamenlijk interview met Chinese media in de Filippijnen.

Duterte zei dat de banden tussen China en de Filippijnen ooit een dieptepunt bereikten, maar hij besloot een nieuw hoofdstuk in te luiden nadat hij in juni 2016 tot president van de Filippijnen was gekozen. Onder gezamenlijke inspanningen van beide kanten kwamen de bilaterale betrekkingen weer op het goede spoor sindsdien vriendschappelijke samenwerking.

Toen hij het had over de huidige betrekkingen tussen de twee landen, merkte Duterte op dat de bilaterale banden een duurzame en stabiele ontwikkeling in stand hebben gehouden en momenteel op een hoogtepunt zijn. Hij is tevreden met de huidige situatie en is blij te zien dat de bilaterale samenwerking beide volkeren ten goede komt.

China is de grootste handelspartner van de Filipijnen. Duterte merkte op dat steeds meer Filippijnse producten, waaronder tropisch fruit, op de Chinese markt komen dankzij de voortdurende ontwikkeling van de economische en handelssamenwerking tussen China en de Filipijnen.

De export van de Filippijnen naar China groeit snel, voegde de president eraan toe, waarmee hij zijn vertrouwen uitsprak in de voortdurende groei van de handel tussen zijn land en China in de toekomst.

Beide leiders uit China en de Filippijnen hebben herhaald dat de twee landen de afstemming van ontwikkelingsstrategieën verder zullen verbeteren. Duterte vertelde People's Daily dat de Filippijnen momenteel grootschalige infrastructuurconstructies promoten en dat er meerdere projecten worden uitgevoerd in het kader van de samenwerking tussen China en de Filippijnen, waarvan sommige binnenkort zullen worden voltooid.

advertentie

Volgens hem zal hij met Xi verder onderhandelen over hoe de bilaterale samenwerking in het kader van het Belt and Road Initiative kan worden verdiept, en zal hij meer in de praktijk brengen.

Duterte merkte op dat de Filippijnen en China, als buurlanden, een vergelijkbare geschiedenis en culturen delen, evenals de levensstijl van de mensen. Hij merkte op dat steeds meer Chinese toeristen de Filippijnen bezoeken, en de toenemende uitwisseling van mens tot mens zal de bilaterale vriendschap verder stimuleren.

De Filippijnse president erkende ook de steun van China aan zijn land op het gebied van antiterrorisme en drugsbestrijding, en zei dat China, anders dan andere landen, van ganser harte hulp en steun heeft gegeven zonder verplichtingen.

China en de Filippijnen hebben een gemeenschap van gedeelde toekomst gevormd, en onderhouden vriendschap tussen de twee landen komt overeen met elkaars belangen, zei Duterte.

Hij hoopt dat de twee partijen de samenwerking op het gebied van handel en economie kunnen verbeteren en de uitwisselingen tussen mensen verder kunnen versterken. De Filippijnen zijn bereid om de samenwerking met China op het gebied van nationale veiligheid en het waarborgen van regionale vrede en stabiliteit uit te breiden, merkte Duterte op.

Duterte heeft China vele malen bezocht en was getuige van de ontwikkeling van het land. Tijdens het interview prees hij de hervorming en openheid van China en zei hij dat er de afgelopen 40 jaar enorme veranderingen in het land hebben plaatsgevonden. Hij hoopt dat de Filippijnen in de toekomst dezelfde prestaties kunnen leveren.

Duterte heeft een 14-jarige dochter die momenteel Chinees leert. Hij maakte bekend dat hij haar zou kunnen vragen om met Xi te communiceren of een lied in het Chinees te zingen wanneer deze de Filippijnen bezoekt.

Duterte grapte dat zijn dochter verlegen is, maar hij gelooft dat ze bereid zou zijn om het Chinese lied te zingen voor de bezoekende Chinese president, en hij zou haar meteen laten oefenen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending