Verbind je met ons

EU

EP-leden steunen plannen om gezamenlijke beoordeling van # medicijnen te stimuleren

DELEN:

gepubliceerd

on

De nieuwe wet die vorige week werd aangenomen, heeft tot doel te voorkomen dat nationale beoordelingen worden herhaald om de toegevoegde waarde van een geneesmiddel te bepalen, zodat EU-landen kunnen beslissen over de prijsstelling.

De EP-leden benadrukken dat er in de EU veel belemmeringen zijn voor de toegang tot medicijnen en innovatieve technologieën. De belangrijkste daarvan zijn het gebrek aan nieuwe behandelingen voor bepaalde ziekten en de hoge prijs van medicijnen, die in veel gevallen geen therapeutische meerwaarde hebben.

Gezondheidswerkers, patiënten en instellingen moeten weten of een nieuw medicijn of medisch hulpmiddel al dan niet een verbetering is. Evaluaties van gezondheidstechnologie (HTA) proberen daarom de toegevoegde waarde ervan te identificeren en deze te vergelijken met andere producten.

De nieuwe wet heeft tot doel de samenwerking tussen de lidstaten op het gebied van HTA te stimuleren, door de procedure vast te leggen waarmee lidstaten vrijwillige gezamenlijke beoordelingen kunnen uitvoeren. De bepalingen hebben betrekking op aspecten als regels voor het delen van gegevens, het opzetten van coördinatiegroepen, het vermijden van belangenconflicten tussen deskundigen en het publiceren van de resultaten van de gezamenlijke werkzaamheden.

Nationale bevoegdheid

HTA’s vallen onder de exclusieve bevoegdheid van de lidstaten. Echter, meerdere landen die parallelle beoordelingen uitvoeren, op grond van uiteenlopende nationale wetten, kunnen resulteren in een dubbele aanvraag en de financiële en administratieve lasten voor ontwikkelaars van gezondheidstechnologie vergroten, zeggen EP-leden.

Deze last vormt een belemmering voor het vrije verkeer van gezondheidstechnologieën en de goede werking van de interne markt, en vertraagt ​​de toegang van patiënten tot innovatieve behandelingen.

advertentie

Soledad Cabezon Ruiz (S&D, ES) zei: “Deze nieuwe wet is een goede stap in de richting van het verbeteren van de toegang van Europese burgers tot medicijnen en gezondheidstechnologieën. Het zal de kwaliteit van de gezondheidszorgtechnologieën verbeteren, de onderzoeksprioriteiten bepalen en onnodig dubbel werk elimineren. Het heeft ook het potentieel om het gezondheidszorgsysteem duurzamer te maken.”

Volgende stappen

Het rapport werd aangenomen met 576 stemmen voor, 56 stemmen voor en 41 onthoudingen. De Europarlementariërs zullen onderhandelingen aangaan voor een akkoord in eerste lezing met de EU-ministers zodra zij hun eigen standpunt over het dossier hebben bepaald.

Achtergrond

Gezondheidstechnologieën omvatten medicijnen, medische hulpmiddelen en medische procedures en maatregelen voor preventie, diagnose en behandeling.

Gezondheidstechnologieën zijn een innovatieve sector die deel uitmaakt van een algemene markt voor gezondheidszorguitgaven die 10% van het bbp van de EU voor zijn rekening neemt.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending