Verbind je met ons

Brexit

Britse regering ‘niet bereid om in goed vertrouwen over #Brexit te onderhandelen’

DELEN:

gepubliceerd

on

Het aanhoudende gebrek aan duidelijkheid in Londen over Ierland en de rechten van burgers is een urgente crisis die wordt verergerd door EU-leiders, zei GUE/NGL-voorzitter Gabi Zimmer tijdens een debat over de komende top van EU-leiders. 

De volgende bijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders van de EU staat in het teken van Brexit, migratie en interne veiligheid. Zimmer (DIE LINKE, Duitsland) voegde eraan toe dat de EU niet de schuld mag afschuiven als de Brexit-onderhandelingen mislukken ondanks het onvermogen van de Britse regering: “We bereiken een impasse in de Brexit-onderhandelingen en mijn indruk is dat de partijen proberen de schuld af te schuiven weg van hen, geldt dit in het bijzonder voor de Britse regering. Ik was nooit een van degenen die de onderhandelingen wilden gebruiken om de Britten te straffen voor hun democratische beslissing of om hen tot voorbeeld te stellen. Wat we echter zien, is een regering die geschokt is door de interne machtsstrijd van de Tory-partij, die geen duidelijke voorstellen kan doen om de belangrijkste problemen op te lossen. We krijgen allerlei onduidelijke antwoorden en zelfs ongemakkelijke uitspraken van Britse ministers. Dit is een voor de hand liggende poging om zichzelf in een beter daglicht te stellen als de Brexit-onderhandelingen mislukken, wat met de dag waarschijnlijker wordt.

“De Britse regering moet duidelijk zijn waar ze staat met betrekking tot de kwestie Ierland, of ze zich nog steeds inzet voor het Goede Vrijdag-akkoord en of ze zich zal houden aan haar toezeggingen over burgerrechten die in de gezamenlijke verklaring van afgelopen december zijn gedaan. Zo niet, dan moeten ze het maar zeggen.”

Het Duitse Europarlementslid waarschuwde de EU om sociale en democratische rechten niet uit te verkopen in een toekomstige handelsovereenkomst: “Wat de handel betreft, mag de EU op dit moment niets doen dat toekomstig sociaal beleid of de mogelijkheid van een meer democratisch besluitvorming in het VK en de EU. We hebben een handelsovereenkomst nodig die rekening houdt met sociale verplichtingen en regelgevende normen, anders verliest de EU de steun van onze fractie. Wij staan ​​voor een eerlijke oplossing.”

Over het Oostenrijkse voorzitterschap van de Raad beweerde Zimmer dat ze een teleurstelling waren en te veel deden om extreemrechts te sussen: “Het Oostenrijkse voorzitterschap heeft tot nu toe ondermaats gepresteerd. Een jaar na de sociale top van Göteborg heeft het Oostenrijkse voorzitterschap de raadsvergadering met de ministers van sociale zaken afgezegd en heeft het geen sociaal beleid kunnen ontwikkelen of toenadering kunnen zoeken tot een meer sociale EU.” “Wie had er nou serieus verwacht dat het Oostenrijkse voorzitterschap enige vooruitgang zou boeken met de dringend noodzakelijke hervorming van de Dublin-verordening? Een land waarvan de extreemrechtse minister van Binnenlandse Zaken samen met de Italiaanse Salvini plannen orkestreert om asielbeslissingen op zee te nemen.

“In september is elke vijfde persoon die Libië ontvluchtte, dood of vermist. Weet het Oostenrijkse voorzitterschap wel wat daar gebeurt? Het heeft de verantwoordelijkheid om een ​​oplossing te vinden die humaan is, die ons als Unie verder brengt en onze gezamenlijke verantwoordelijkheid versterkt. Helaas lijkt het Oostenrijkse voorzitterschap alle negatieve verwachtingen die men er van had in te lossen. Als we het hebben over Hongarije en Polen, vraag ik het voorzitterschap om ook naar Italië te kijken, in het bijzonder naar hun recente decreet om migratie te stoppen en de omkering van de bewijslast voor migranten en asielzoekers”, besluit Zimmer.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending