Verbind je met ons

EU

#OpenDialogFoundation - Open voor bedrijven ... vooral als je een miljardair-fraudeur bent

DELEN:

gepubliceerd

on

Elk onderzoek naar de Open Dialog Foundation zal zich moeten concentreren op de banden ervan met ernstige economische misdaden in Moldavië en Kazachstan, zeggen critici van de mensenrechtenorganisatie. schrijft James Hipwell.

Toen het Roemeense Europarlementariër Andi Cristea (afgebeeld) riep deze maand op tot een onderzoek naar de financiering van de controversiële denktank de Open Dialog Foundation (ODF), wetende dat de organization heeft vragen te beantwoorden over de relatie met de beruchte fraudeurs Veaceaslav Platon en Mukhtar Ablyazov.

Cristea, die in 2014 namens de PSD, de Roemeense Sociaal-Democratische Partij, in het Europees Parlement werd gekozen en vice-voorzitter is van de commissie buitenlandse zaken van het Europees Parlement, gelooft dat de ODF niets meer is dan een ‘image-washing’-dienst. voor bekende criminelen.

Hij vertelde EU Reporter: "Gezien de inspanningen van de ODF om een ​​of meer controversiële figuren te verdedigen, ben ik van mening dat er aanzienlijke middelen nodig zijn om in Brussel de transparantie van de financiering van de ODF en de correcte registratie van lobbyactiviteiten in het openbare register te onderzoeken."

De ODF, die een kantoor in Brussel heeft, wordt geleid door Ljoedmyla Kozlovska, een politiek activiste die vorige maand uit de Europese Unie werd gezet na tussenkomst van de Poolse regering. Ze werd op 13 augustus aangehouden nadat ze naar Brussel was gevlogen, maar de volgende dag teruggestuurd naar Oekraïne.

De Poolse Binnenlandse Veiligheidsdienst onthulde dat Kozlovska werd gedeporteerd vanwege “ernstige twijfels over de financiering van de Open Dialog Foundation die mevrouw Kozlovska leidt”.

"Als gevolg hiervan is het mevrouw Kozlovska verboden om het grondgebied van Polen en de EU te betreden”, schreef het agentschap in een verklaring.

advertentie

Kozlovska's aanhangers zeggen dat de deportatie politiek gemotiveerd is en wijzen op het feit dat zij en haar Poolse echtgenoot, Bartosz Kramek, de regering hadden bekritiseerd vanwege wat zij zien als haar pogingen om de democratie van het land te ondermijnen.

Nu ze terug is in Oekraïne, is Kozlovska volledig afgesloten van haar leven aan de andere kant van de grens, inclusief haar familie en echtgenoot. Het heeft haar echter niet belet dat de Duitse regering een tijdelijk visum heeft gekregen, zodat ze eerder deze maand een debat in de Bondsdag kon toespreken.

Kozlovska zegt dat haar deportatie niet als een complete verrassing kwam.

Ze vertelde de Washington Post ze heeft meer dan een jaar van intimidatie door de Poolse regering meegemaakt nadat haar man een verklaring op Facebook had geplaatst waarin hij de democratische terugdraaiing in Polen bekritiseerde en opriep tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

Zijn commentaar, dat viraal ging, riep op tot het niet betalen van belastingen, massademonstraties en stakingen, de oprichting van tentensteden met de immuniteit van afgevaardigden van de oppositie, en het blokkeren van de gebouwen van politici.

Maar als de spraakmakende deportatie van Kozlovska iets heeft opgeleverd, heeft het wel een licht geworpen op de Open Dialog Foundation en de manier waarop deze wordt gefinancierd.

Hoewel naar verluidt miljardairfinancier en bekende Poetin-criticus George Soros geld aan de denktank heeft gedoneerd, bestaat er nu in Brussel reële bezorgdheid dat de ODF niet veel meer is dan een spreekbuis voor criminelen die bereid zijn de schatkist te vullen.

Er lijkt bewijs te zijn dat de ODF in verband brengt met verschillende beruchte criminelen. Het heeft campagne gevoerd voor de Moldavische fraudeur Veaceaslav Platon, zijn familieleden en enkele van zijn belangrijkste medewerkers.

De ODF publiceerde voor het eerst een mededeling over de zaak van Platon in oktober 2016, twee maanden nadat hij door Oekraïne aan Moldavië was uitgeleverd. Zij heeft Platon luidkeels verdedigd en conferenties en bezoeken aan Europese instellingen georganiseerd. Deze gebeurtenissen werden opgevat als discussies over het terugschroeven van het democratiseringsproces in Moldavië en de corruptie van het rechtssysteem in het land.

De advocaat van Platon, Ana Ursachi, een belangrijk contactpersoon van Kozlovska, sprak bijvoorbeeld in april 2017 op de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE) als onderdeel van een evenement met de titel “Interpol's Red Notices: How to Implement the Recommendations of Pace Legal Committee”, dat mede werd georganiseerd door de ODF en de Duitse politicus Bernd Fabritius.

In april 2017 veroordeelde een Moldavische rechtbank Platon tot 18 jaar gevangenisstraf wegens het witwassen van geld en fraude in verband met de verdwijning van 1 miljard dollar uit het Moldavische banksysteem.

Door kranten in Moldavië omschreven als de “diefstal van de eeuw”, werd bij dit schandaal tussen 2012 en 2014 het equivalent van een achtste van het bruto binnenlands product van de verarmde voormalige Sovjetrepubliek gestolen van drie van de grootste banken.

De rechtbank achtte Platon schuldig aan het verduisteren van een deel van het verdwenen geld – ongeveer 800 miljoen lei ($42 miljoen) – van kredietverstrekker Banca de Economii, die vervolgens failliet ging.

Platon, die nog steeds volhoudt dat hij onschuldig is, zei dat hij het slachtoffer was van een ‘heksenjacht’ en een ‘politiek showproces’, een visie die de ODF heeft gepromoot.

Cristea is ook van mening dat de banden tussen een andere veroordeelde fraudeur, de Kazachse oligarch Mukhtar Ablyazov, en de ODF moeten worden onderzocht.

“Ik heb de aandacht gevestigd op de recente discussies in de Republiek Moldavië over de banden tussen de ODF en de vertegenwoordigers van oppositiepartijen [in Moldavië], evenals op de banden tussen de Stichting en Mukhtar Ablyazov”, aldus Cristea.

"Laatstgenoemde is zeker een controversieel figuur, en de imagowasoperatie die de Stichting voor Ablyazov leidde, is geen geheim voor ambtenaren in Brussel."

De Open Dialogue Foundation lobbyt al enkele jaren ter ondersteuning van Ablyazov en beweert dat hij een politiek vluchteling is. In 2012 werd Ablyazov door het Britse Hooggerechtshof veroordeeld tot 22 maanden gevangenisstraf wegens "ernstige" en "brutale" minachting van de rechtbank bij zijn poging om meer dan £ 34 miljoen aan activa te verbergen voor schuldeisers, die beweren dat hij miljarden ponden van BTA heeft gestolen. , de Kazachse bank waarvan hij tussen 2005 en 2009 voorzitter was. Voordat de gevangenisstraf kon ingaan, vluchtte hij naar Frankrijk.

BTA is nu eigendom van de Kazachse regering, die beweert dat hij tijdens zijn tijd als voorzitter meer dan 5 miljard dollar heeft weggesluisd via een netwerk van bedrijven waarvan hij eigenaar was. Hij ontkent de beschuldigingen van verduistering en beweert dat deze politiek gemotiveerd zijn. Opnieuw is het een standpunt dat de ODF maar al te graag onderschrijft.

Ondanks dat hij in verschillende landen gezocht werd, is Ablyazov persoonlijk verschenen op verschillende evenementen georganiseerd door de ODF, waaronder de gebeurtenis die het samen met Bernd Fabritius, een lid van het Duitse parlement, tussen 2013 en 2017 organiseerde.

Andi Cristea zegt dat een van de onderzoekslijnen in elk onderzoek zich moet richten op de banden tussen Ablyazov en de Republiek Moldavië, die op dit moment 'voor mij niet duidelijk zijn'.

“Wat de financiering betreft, publiceert de Open Dialog Foundation jaarlijks rapporten over haar financieringsbronnen, volgens de geldende regelgeving. Als deze rapporten niet in overeenstemming zijn met de werkelijkheid, zullen er zowel juridische gevolgen zijn voor de Foundation als voor haar imago en geloofwaardigheid.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending