Verbind je met ons

Energie

#MIT – Kernenergie is de sleutel tot het bereiken van de doelstellingen voor het koolstofarm maken van de economie

DELEN:

gepubliceerd

on

Zonder de bijdrage die kernenergie levert als een verzendbare en koolstofarme energiebron, zouden de totale kosten van het behalen van verregaande decarbonisatiedoelstellingen worden overschreden zal aanzienlijk toenemen, volgens de laatste studie van het Massachusetts Institute of Technology's Energy Initiative. Bevindingen en aanbevelingen van de studie werden gepresenteerd tijdens een speciaal evenement dat door FORATOM in Brussel werd gehouden.

Entitled ‘The Future of Nuclear Energy in a Carbon-Constrained World’, the study examines how nuclear energy can answer current challenges which the world faces such as the urgent need to significantly reduce greenhouse gas emissions within the context of climate change and expanding access to energy and economic opportunities to billions of people. The study also covers several issues which have to be overcome in order to make nuclear energy the preferred option for countries willing to significantly limit their greenhouse-gas emissions, of which costs and current policies are the most urgent ones.

"Door nieuwe beleids- en bedrijfsmodellen op te nemen, evenals innovaties in de bouw die de inzet van kosteneffectieve kerncentrales betaalbaarder kunnen maken, kan kernenergie helpen voldoen aan de groeiende wereldwijde vraag naar energieopwekking en tegelijkertijd de uitstoot verminderen om klimaatverandering aan te pakken, "zei co-voorzitter van de studie Jacopo Buongiorno, associate department head of the Department of Nuclear Science and Engineering bij MIT.

Het belang van het erkennen van de voordelen van kernenergie en het introduceren van nieuw beleid waardoor alle koolstofarme technologieën op een gelijk speelveld kunnen concurreren zonder de klimaat- en energiedoelstellingen in gevaar te brengen, is vooral actueel op EU-niveau, aangezien de Europese Commissie momenteel werkt aan een voorstel voor een strategie voor langetermijnreductie van de broeikasgasemissies in de EU die het Europese beleid voor de komende jaren zal vormgeven.

"Voordat de EU beslist welk pad moet worden gekozen om haar economie koolstofvrij te maken in overeenstemming met de Overeenkomst van Parijs, moeten besluitvormers die bij dit proces betrokken zijn, alle beschikbare opties en hun potentiële gevolgen overwegen en vervolgens de meest rationele kiezen", aldus Yves Desbazeille, directeur-generaal van FORATOM. “Kernenergie draagt ​​bij aan alle belangrijke doelstellingen van het energiebeleid van de EU: het koolstofvrij maken van de elektriciteitssector, voorzieningszekerheid en concurrerende energieprijzen. Deze MIT-studie bewijst dat de verregaande decarbonisatie van de wereld, inclusief Europa, buitengewoon moeilijk zal zijn zonder het gebruik van kernenergie.”

De presentatie van de studie in Brussel, georganiseerd door FORATOM, bracht belanghebbenden van verschillende EU-instellingen, verenigingen, ngo's en vele vertegenwoordigers van de nucleaire industrie samen. Naast de studie bespraken uitgenodigde sprekers ook onderwerpen als recente en lopende EU-initiatieven in verband met de EU-klimaatstrategie en nucleair-gerelateerde onderzoeksprogramma's van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie.

De MIT-studie is beschikbaar hier.

advertentie

Het Europese Atomic Forum (FORATOM) is de Brusselse handelsvereniging voor de kernenergieindustrie in Europa. Het lidmaatschap van FORATOM bestaat uit 15 nationale nucleaire verenigingen en door deze verenigingen vertegenwoordigt FORATOM bijna 3,000 Europese bedrijven die in de industrie werken en ondersteunen bij 800,000-banen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending