Verbind je met ons

EU

Groene Europarlementsleden bekritiseren Verhofstadt voor U-bocht op #Spitzenkandidat-proces

DELEN:

gepubliceerd

on

Lange tijd Guy Verhofstadt (Foto, midden) was een van de luidste stemmen ter ondersteuning van leidende kandidaten (Spitzenkandidaten) van Europese politieke partijen voor de Europese verkiezingen. Gisteren veranderde hij van standpunt in een poging een electorale alliantie te vormen met Emmanuel Macron en zijn La Republique En Marche (LREM) voor de komende Europese verkiezingen in mei 2019. Macron was altijd tegen het idee van leidende kandidaten, aangezien zijn partij zich bij geen enkele partij aansloot. Europese politieke partij tot nu toe. Guy Verhofstadt is tot nu toe een van de meest uitgesproken Europese Federalisten van het Parlement.

Europarlementariër Sven Giegold, plaatsvervangend lid van de commissie Constitutionele Zaken en collega-bestuurslid van Spinelli, zei: “Guy Verhofstadts afwijzing van het Spitzenkandidaten-proces is zeer opportunistisch. Hij geeft een grote versterking van de Europese democratie op, alleen maar om een ​​bondgenootschap te kunnen sluiten met Macron. Dit is een trieste afweging over de rug van de Europese kiezers. Het Spitzenkandidaten-proces verbetert de Europese verkiezingen door de kiezers te laten beslissen over de volgende Commissievoorzitter. Het Spitzenkandidatenproces versterkt de legitimiteit van de Europese Commissie, die hard nodig is om het wantrouwen van de burgers en de aantijgingen van populisten tegen te gaan. Het excuus van Verhofstadt dat leidende kandidaten alleen met transnationale lijsten functioneren, kan niet overtuigen.

“Five years ago, we had also had Spitzenkandidaten, but no transnational lists. At that time, being one of the Spitzenkandidaten, Verhofstadt was still in favour of the procedure. He should stop gambling with European democracy. Verhofstadt and Macron need a leading candidate for the European elections. The credibility of Liberals in defending the European Democracy depends on Verhofstadt to keep his word only to elect one of the Spitzenkandidaten as Commission president. Macron wants to keep his cards open for his ongoing negotiations with possible election campaign allies. Verhofstadt wants to save his Liberal group by joinings Macron’s momentum. Yet, the right of voters to scrutinize any new Commission president beforehand as leading candidate during European elections weights heavier than any party interests.

“Yet, Spitzenkandidaten are not enough, we also need transnational lists. They would allow leading candidates to be on the ballot paper in every EU member state. Moreover, they would allow any EU citizen to run as Spitzenkandidat without the veto right of its head of government. The EPP’s vote against transnational lists denied this equality to voters. It also blocks Margrethe Vestager from running as common leading candidate of Liberals and Macron, because the Danish Prime Minister, Lars Løkke Rasmussen, indicated not to appoint her as national candidate for Commission. Yet, Verhofstadt and Macron should not take the voters’ rights hostage to break the dominance of Christian-Democrats in deciding on the EU top post. Verhofstadt and Macron need to find their own leading candidate and must uphold voters’ rights to scrutinize anyone who wants to run as Commission president. Voters deserve a real choice between candidates from different political parties.

“For Voters to have a real choice for the EU top job, Christian-Democrats have to stand by their word that Parliament will elect the leading candidate with the broadest support in Parliament, not automatically the candidate of the single biggest party. Parliament confirmed this in February on the proposal of a Christian-Democrat rapporteur, MEP Esteban González Pons. Verhofstadt and the Liberals needs to present an own leading candidate to be more than a helping hand for the Christian-Democrat candidate.”

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending