Verbind je met ons

EU

Terug aan het werk gaan na een lange ziekte of blessure

DELEN:

gepubliceerd

on

Een vergrijzend personeelsbestand en nieuwe gezondheidsrisico's op het werk betekenen dat langdurig ziekteverzuim toeneemt en EP-leden willen actie om mensen weer aan het werk te krijgen.

Langdurig verzuim leidt vaak tot werkloosheid en tot het definitief verlaten van de arbeidsmarkt. Er moet meer worden gedaan om hun terugkeer te vergemakkelijken en om chronisch zieken en gehandicapten beter op de arbeidsmarkt te krijgen, aldus a verslag waarover de leden van het Europees Parlement zullen stemmen tijdens de plenaire vergadering van september.

De EU-arbeidsmarkt vormgeven

Als gevolg van de vergrijzende beroepsbevolking in Europa en de stijgende pensioenleeftijd, risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen hoger is geworden.

Volgens cijfers van Eurostat 32.5% van de EU-bevolking meldde een langdurige ziekte of gezondheidsprobleem te hebben. Daarnaast, 25% van de werknemers zeiden dat ze werkgerelateerde stress ervaren, terwijl bijna 80% van de managers zei dat het een groot gezondheidsprobleem was.

"We moeten onze arbeidsmarkten inclusiever maken en beter inspelen op de behoeften van de vergrijzende en noodlijdende samenleving en minder vatbaar voor het verlies van vaardigheden als gevolg van inactiviteit", aldus de auteur van het rapport. Jana Žitňanská, een Slowaaks lid van de ECR-fractie.

Het rapport richt zich op een betere overgang van ziekteverlof naar werk. Er wordt ook gekeken naar de voordelen van de re-integratie van ervaren werknemers, die al enige tijd afwezig zijn, en naar de introductie van nieuw personeel dat opleiding nodig heeft, en merkt op dat dit zowel voor de publieke sector als voor bedrijven geldt.

advertentie

Geleidelijke terugkeer naar het werk

Zodra iemand die langdurig ziek is geweest weer aan het werk kan, stelt het rapport een aantal stappen voor om het proces te vergemakkelijken, waaronder coaching, toegang tot een psycholoog of therapeut; flexibele arbeidsvoorwaarden, zoals parttime werken of telewerken; evenals de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te leren.

Het ontwerpverslag, unaniem goedgekeurd door de werkgelegenheidscommissie in juni, zal op dinsdag 1 september in de plenaire vergadering worden gestemd, voorafgegaan door een korte presentatie van het verslag op maandagavond.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending