Verbind je met ons

Culture

Play voorspelt een huiveringwekkende toekomst voor de gewaardeerde #NHS van Groot-Brittannië

DELEN:

gepubliceerd

on


Een wanhopige monteur die zijn zieke vrouw moet opereren, is het onderwerp van een verontrustend toneelstuk over de toekomst van de gewaardeerde Britse openbare gezondheidsdienst, vertoond in de Edinburgh Fringe,
schrijft Grace van der Wielen.

Na de bezuinigingen is het dystopische verhaal van Jim, een gepensioneerde monteur, en zijn vrouw Agnes die geen medische behandeling kunnen betalen als bij haar kanker wordt vastgesteld. Jaren in de toekomst is de gezondheidszorg in Groot-Brittannië niet langer gratis.

Het optreden valt samen met de viering van de zeventigste verjaardag van de Britse National Health Service (NHS) en haar 'wieg tot graf'-zorg. Het jubileum heeft het publiek aangezet tot reflectie over de integriteit ervan, aangezien krappe overheidsbegrotingen de dienstverlening onder druk zetten.

Kostenbeperkingen te midden van de groeiende eisen van een vergrijzende bevolking hebben de bezorgdheid vergroot over de gevolgen van het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie volgend jaar en de mogelijke gevolgen voor de levering van medicijnen en personeel.

Het onderwerp ligt het publiek na aan het hart, vertelde regisseur Beth Morton aan Reuters op 's werelds grootste kunst- en cultuurfestival in Edinburgh.

“Het publiek reageert zo verschillend (…) sommigen lachen veel, ook op serieuze plekken, misschien vanwege ongemak. Mensen huilen omdat ze de menselijke connectie voelen”, zei ze.

"De boodschap is niet om de NHS als vanzelfsprekend te beschouwen."

advertentie

Begeleid door gedimd licht en een soundtrack die afwisselend treurig en dreigend is, zorgt de setting in een kleine speelruimte voor een geladen sfeer.

Het drama culmineert in een scène waarin Jim zijn vrouw opereert tegen een achtergrond van metaalachtige, gewelddadige geluidseffecten.

Ondanks het grimmige onderwerp is het stuk ook doorspekt met bitterzoete grappen: het stel lacht om de kosten van een ziekenhuisreis waarbij ze worden gefactureerd voor elektriciteit, water en toiletbezoek en Agnes wordt voortdurend vergeleken met de kapotte stofzuiger, die Jim lukraak repareert. .

Uit een recente peiling bleek dat de NHS een van de grootste zorgen van de Britse kiezers is, waarbij 77% van het publiek voorstander is van een verhoging van de overheidsuitgaven voor gezondheidszorg.

De show toert in het voorjaar van 2019 door Groot-Brittannië.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending