Verbind je met ons

Toetreding

#EuropeanCouncil: de Balkanroute sluiten - of niet?

DELEN:

gepubliceerd

on

balkanroute

Vandaag (7 maart) is in Brussel weer een bijeenkomst van de Europese Raad (EU-top) begonnen, waar de staatshoofden en regeringsleiders van alle 28 lidstaten van de Europese Unie aanwezig zullen zijn. Dit keer is er ook een niet-EU-lid aanwezig: Turkije, vertegenwoordigd door de Turkse premier Ahmet Davutoğlu. De reden waarom een ​​'gast' deze Europese Raad bijwoont, is eenvoudig: de EU heeft de hulp van Turkije nodig bij het vinden van oplossingen voor de huidige vluchtelingencrisis, schrijft Judith Mischke.

Een van de meest besproken onderwerpen voor deze top is het al dan niet afsluiten van de Balkanroute, waardoor duizenden vluchtelingen Europa kunnen bereiken. De meeste delen ervan zijn al gesloten en deze sluitingen hebben geleid tot grote meningsverschillen in de Unie. De rol van Turkije in dit debat mag niet worden onderschat, aangezien Turkije voor veel vluchtelingen de toegangspoort tot de EU is. Aangezien Turkije er echter ook naar streeft om op een gegeven moment lid te worden van de EU, heeft het het belang ervan in deze crisis begrepen.

De Spaanse premier Mariano Rajoy zei in Brussel: "We zullen Turkije helpen, maar in ruil daarvoor zullen we eisen dat we de mensen die daar vandaan komen terug kunnen sturen naar de Europese Unie."

De meeste vertegenwoordigers arriveerden rond het middaguur in Brussel, waaronder Angela Merkel (Duitsland), Werner Faymann (Oostenrijk), Boyko Borissov (Bulgarije), Dalia Grybauskaitė (Litouwen) en David Cameron (VK).

Angela Merkel benadrukte sterk dat de Balkanroute niet werd afgesloten en kreeg steun van Commissievoorzitter Jean Claude Juncker. Aangezien de meeste staatshoofden of regeringsleiders momenteel streven naar een gesloten Balkanroute, verwacht Merkel "moeilijke onderhandelingen hier in Brussel". Tegenstand tegen gesloten grenzen brengt haar in een moeilijke positie, aangezien ze misschien wel een van de weinigen is die de ontwerp-topovereenkomst niet ondertekent.

David Cameron zei dat hij en het VK het "continent zouden helpen bij het beveiligen van zijn buitengrenzen", maar hij voegde er ook aan toe dat Groot-Brittannië zijn eigen controles nodig zou hebben, aangezien Groot-Brittannië geen deel uitmaakt van het Schengengebied.

advertentie

De Belgische premier Charles Michel steunde de noodzaak van beveiligde Schengengrenzen en zei: "Er is maar één mogelijke oplossing en dat is het volledig sluiten van de grenzen van het Schengengebied voor illegale, ongecontroleerde migratie."

De Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann zei in Brussel dat naar zijn mening een oplossing zonder Turkije ook mogelijk zou zijn. Een akkoord over het oplossen van de crisis "moet ook worden bereikt zonder hulp van de buur", dat is Turkije.

Het resultaat van de onderhandelingen van deze top wordt vandaag aan het eind van de middag of aan het begin van de avond verwacht.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending