Verbind je met ons

Een handicap

#HANDICAP Commissaris Bulc verbindt zich ertoe de toegang tot vervoer voor mensen met een handicap te verbeteren

DELEN:

gepubliceerd

on


handicap sportOp 26 januari ontmoette een delegatie van het European Disability Forum (EDF), onder leiding van EDF-vicevoorzitter Gunta Anca, de EU-commissaris voor Transport en Mobiliteit, Violeta Bulc. De bijeenkomst was belegd om de slotopmerkingen van de VN te bespreken: de aanbevelingen van de VN aan de EU over hoe de rechten van 80 miljoen mensen met een handicap beter kunnen worden bevorderd en beschermd – in het bijzonder de aanbevelingen over vervoer.

In haar slotopmerkingen beveelt de VN de EU aan:

  • om het toezicht op en de tenuitvoerlegging van de EU-wetgeving inzake passagiersrechten te versterken
  • het werk van de aangewezen nationale handhavingsinstanties te harmoniseren om ervoor te zorgen dat alle passagiers met een handicap in de hele EU effectief en gelijkelijk kunnen genieten van hun rechten

Verder bracht EDF het onderwerp aan de orde van het onlangs gepubliceerde voorstel van de Europese Commissie voor de Europese toegankelijkheidswet en of de toegankelijkheid van vervoer voldoende was aangepakt.

EDF-vicevoorzitter, Gunta Anca, onderstreepte: "Passagiersrechten zijn in veel opzichten een van de succesverhalen geweest in de EU-beleidsvorming om het vrije verkeer van personen met een handicap te vergemakkelijken. Toegankelijkheid is echter vaak nog steeds een belemmering. Er zijn nog veel problemen die moeten worden aangepakt om onafhankelijk, spontaan en naadloos reizen voor iedereen in de EU mogelijk te maken."

Commissaris Bulc beantwoordde de vragen van EDF over de volgende stappen die de Commissie zou nemen met betrekking tot het vervoersbeleid om de aanbevelingen van de VN uit te voeren. De commissaris stelde specifieke maatregelen voor om de toegankelijkheid voor personen met een handicap aan te pakken binnen het vervoersbeleid van de Commissie. Voor 2016 zal de nadruk liggen op de rechten van treinreizigers en voor volgend jaar wordt een initiatief over multimodaliteit verwacht dat zich richt op de rechten van personen met een handicap. Mevrouw Bulc bevestigde haar inzet om de toegankelijkheid van het vervoer te verbeteren en om nauw samen te werken met de gehandicaptenbeweging om dit te bereiken. Ze verwelkomde ook de voortdurende feedback van EDF over de ervaringen van passagiers met een handicap in de EU.

EDF en zijn leden kijken uit naar verdere samenwerking met commissaris Bulc om het vrije verkeer van personen met een handicap in Europa te verbeteren.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending