20151217OekraïneFabrikant

Associate Fellow, programma Rusland en Eurazië, Chatham House

Op 16 december beval president Vladimir Poetin de afschaffing van het Russische vrijhandelsregime met Oekraïne. Hij dreigde hiermee sinds 2011 als reactie op de schade die Rusland beweerde te lijden door de uitvoering van de diepe en uitgebreide vrijhandelsovereenkomst (DCFTA) tussen Oekraïne en de EU. Om dit scenario te voorkomen, kwamen de EU en Oekraïne vorig jaar overeen de DCFTA op te schorten tot december 2015 en trilaterale onderhandelingen te starten.

In wezen zijn de bezwaren van Rusland tegen de DCFTA van Oekraïne eerder politiek dan economisch. De beschuldigingen van economische schade als gevolg van de DCFTA blijven bestaan slecht onderbouwd en vals. Handelsproblemen lenen zich voor een oplossing, bijvoorbeeld door toepassing van de WTO-regels van oorsprong. Rusland toonde echter geen interesse in het toepassen van dergelijke regels en lijkt nu de deelname van Oekraïne aan de vrijhandelsovereenkomst van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) van 2011 te beëindigen als vergelding voor het streven van Oekraïne naar een vrijhandelsovereenkomst met de EU.

Geen oplossingen

Rusland maakt in wezen bezwaar tegen het integratieaanbod van de EU aan de kleine groep bereidwillige post-Sovjetlanden (Oekraïne, Georgië en Moldavië) die volgens het land inbreuk maken op zijn rechtmatige grondgebied. Het argument van Rusland dat de GOS-verbintenissen van Oekraïne worden geschonden door de associatieovereenkomst is zwak. De DCFTA is inderdaad speciaal opgesteld om Oekraïne in staat te stellen deel te nemen aan meerdere vrijhandelsovereenkomsten.

De politieke in plaats van de economische basis voor de zorgen van Rusland kwam aan het licht tijdens de onderhandelingen, toen verreikende eisen voor een radicale herziening van de DCFTA werden ingediend. Het betrekken van Rusland bij de besprekingen over de bilaterale overeenkomst tussen de EU en Oekraïne bleek een ernstige misrekening, aangezien het Rusland een platform verschafte om vooruitgang te blokkeren. Tijdens de laatste onderhandelingsronde deze maand heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Pavlo Klimkin, Dit betekent dat we onszelf en onze geliefden praktisch vergiftigen. de Russische voorstellen 'absurd'. Op zijn beurt blijft Alexei Ulyukayev, de Russische minister van Economische Zaken, volhouden dat de DCFTA 'absoluut onaanvaardbaar' was voor Rusland. De DCFTA wordt van kracht op 1 januari 2016, de datum waarop Rusland de tarieven voor de export van Oekraïne zal verhogen.

Tegen deze achtergrond is het raadselachtig dat sommige functionarissen in de EU en Duitsland volhouden dat de 'legitieme' zorgen van het Kremlin ter harte moeten worden genomen. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bijvoorbeeld voorgesteld de voedselveiligheidsnormen in de DCFTA te herzien om Rusland tevreden te stellen, dat wil dat Oekraïne deels achterhaalde, lagere normen handhaaft. Het is onwaarschijnlijk dat flexibiliteit op het gebied van voedselveiligheidsnormen Rusland zal kalmeren. Volgens Moskou zijn handelsregelingen geen regelgevende maar een geopolitieke kwestie.

advertentie

De recente voorstel om een ​​dialoog aan te gaan met de Euraziatische Economische Unie, voorgesteld door Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, komt als een misplaatste poging om een ​​andere technische oplossing te vinden voor wat in wezen een probleem van verschillende waarden met Rusland is – geconcretiseerd in zijn bezwaar tegen het recht van de post-Sovjetlanden om economische integratie met de EU na te streven. De EU moet nog een alomvattend antwoord bedenken op de normatieve uitdaging van Rusland

Implicaties voor Oekraïne

Terwijl de onderhandelingen voortduurden, kelderden de handelsvolumes tussen Rusland en Oekraïne als gevolg van sancties en embargo's. De export van Oekraïne naar Rusland is sinds 2012 meer dan gehalveerd. Als reactie daarop diversifieert Oekraïne de handelsstromen, hoewel het proces traag, pijnlijk en kostbaar is, vooral naast de algemene economische achteruitgang en de oorlog met door Rusland gesteunde separatisten in het oosten. Sommige sectoren, zoals de machinebouw (met een grote blootstelling aan de Russische markt), zijn bijzonder hard getroffen, terwijl andere, zoals de voedselproductie, zich sneller aanpassen, vooral door de toegenomen export naar China. In het afgelopen jaar is de afhankelijkheid van Oekraïne op het gebied van handel en energie van Rusland dramatisch afgenomen, waardoor de Russische invloed op Oekraïne afneemt.

De onderhandelingen hebben niet tot een oplossing geleid, omdat de bezwaren van Rusland niet over technische kwesties gaan. De poging van de EU om dergelijke onderhandelingen met Rusland aan te gaan en het geloof in de EU dat technische oplossingen de geopolitieke strijd kunnen overwinnen, lijkt inderdaad steeds misplaatst.