Verbind je met ons

Luchtvaart / luchtvaartmaatschappijen

Single EU-brede veiligheid vergunning voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen die vliegen tot de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

4d1212d6ca0e7322f0d6b415215105b1De Europese Commissie heeft vandaag (29 april) een nieuwe verordening aangenomen (bekend als PART TCO) die de weg vrijmaakt voor luchtvaartmaatschappijen van buiten de Europese Unie om één EU-brede veiligheidsvergunning te verkrijgen om naar, van of binnen de EU te vliegen. Het nieuwe systeem voorkomt onnodig dubbel werk en leidt tot grotere efficiëntie in vergelijking met het huidige aanvraagproces. De autorisatie die de EU-brede naleving van internationale veiligheidsnormen bevestigt, wordt verstrekt door het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) en is geldig in de hele EU.

Buitenlandse luchtvaartmaatschappijen hoeven niet langer een aparte aanvraag voor een veiligheidsautorisatie in te dienen bij elke lidstaat waar ze naartoe willen vliegen, zoals nu het geval is.

Vicevoorzitter Siim Kallas, EU-commissaris voor mobiliteit en vervoer: "Veiligheid komt altijd op de eerste plaats in ons luchtvaartbeleid. Deze nieuwe regels zullen de administratieve rompslomp verminderen en de veiligheidsautorisatieprocedures voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen vereenvoudigen, terwijl ze er tegelijkertijd voor zorgen dat ze volledig voldoen aan alle noodzakelijke internationale veiligheidseisen. Dit zal vliegreizen van, naar en binnen de EU veiliger maken, wat de Europese burgers en iedereen die naar de EU reist ten goede komt."

De door EASA afgegeven veiligheidsvergunning voor operators uit derde landen (of TCO's) is van toepassing op alle commerciële luchtvaartmaatschappijen van buiten de EU die van plan zijn naar EU-grondgebied te vliegen, en is geldig voor de hele EU. De veiligheidsvergunning zal een voorwaarde zijn voor het verkrijgen van de exploitatievergunning in elke lidstaat. Het EASA bevindt zich in een goede positie om de vereiste veiligheidsbeoordeling uit te voeren en om exploitanten uit derde landen voortdurend te monitoren.

Het nieuwe veiligheidsautorisatiesysteem zal:

  • de toepassing van internationale luchtvaartveiligheidsregels in de hele EU harmoniseren – als gevolg daarvan zal het gemakkelijker zijn toezicht te houden op de naleving van de internationale luchtvaartveiligheidsnormen door buitenlandse luchtvaartmaatschappijen die naar, vanuit en binnen de EU willen vliegen en op hun beurt vliegreizen naar de EU veiliger maken;
  • het aanvraagproces te vereenvoudigen en te stroomlijnen, door te voorzien in één loket of één EU-brede veiligheidsvergunning voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen die naar, vanuit of binnen de EU vliegen, en;
  • een aanvulling vormen op de bestaande verordening inzake de EU-luchtveiligheidslijst en daardoor een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid van het Europese luchtverkeer.

Meer informatie

Website van het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA)

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending