Verbind je met ons

Jeugdzorg

Europese netwerken te verenigen voor de Europese kinderen

DELEN:

gepubliceerd

on

nGDRzqdZErNpNqOAPVmsMRPUYzBlX6hoBZP5Yw6zSuuffda5PVZduJC0_IfqqtSrk7gX_N6RJMH77glIUirPUsyNsSKLNxIHiyEjzRmEr3hapea1ZlTeEFvD2FbFr_TDA year ago today (20 February) the European Commission adopted the Recommendation ‘Investing in Children – Breaking the Cycle of Disadvantage’, which called for concerted efforts across Europe to end child poverty and promote child well-being. 

De aanpak van de Europese Commissie, die de rechten van het kind, de belangen van het kind, gelijke kansen en steun voor de meest kansarmen centraal stelt in de inspanningen om kinderarmoede te bestrijden, was bijzonder welkom.

De situatie voor kinderen in heel Europa wordt echter steeds erger. Volgens de laatste cijfers van Eurostat kampt meer dan één op de vier kinderen met armoede en sociale uitsluiting, terwijl uit rapporten uit 2012 blijkt dat het aantal dakloze gezinnen toeneemt. Organisaties die met kinderen en gezinnen werken, zijn getuige van een escalerende vraag in een tijd waarin regeringen op alle niveaus bezuinigen op overheidsinvesteringen in diensten en welzijnssteun.

De aanbeveling benadrukt het belang van preventieve maatregelen die gericht zijn op het doorbreken van de cyclus van achterstand in de vroege jaren van een kind, en stelt een alomvattende strategie voor die gebaseerd is op drie onderling verbonden pijlers: toegang tot adequate middelen voor kinderen en hun families, toegang tot betaalbare, kwaliteitsvolle diensten en kinderopvang deelname. Het bevordert ook een universele aanpak die alle kinderen ten goede komt en erbij betrokken is, in combinatie met gerichte maatregelen voor de meest kwetsbaren.

“Children have been disproportionately affected by rises in poverty and social exclusion since 2008. Our societies cannot afford to let children grow up without the opportunity of continued access to quality education and good support services necessary for them to reach their full potential.  We therefore welcome the initiative of so many EU networks to join forces in support of implementing our Recommendation on Investing in Children. We owe it to our children and society as a whole – to ensure our common future,” said Employment, Social Affairs and Inclusion Commissioner László Andor.

On the anniversary of the adoption of this landmark Recommendation, several European networks whose members are active in tackling child poverty and promoting children’s well-being have agreed to work together in the framework of an EU Alliance for Investing in Children. They are joining forces – building on their respective areas of expertise – to support the implementation of the Recommendation at national, regional and local levels.

De leden van de netwerken bevinden zich in een unieke positie om hun respectieve regeringen te beïnvloeden op het gebied van besluitvorming en toewijzing van middelen die in het belang van kinderen zijn. Naast het ondersteunen van de samenwerking op EU-niveau zal de EU-alliantie een pilot uitvoeren met nationale allianties in Spanje en Groot-Brittannië, gecoördineerd door respectievelijk het Spaanse Nationale Comité voor UNICEF en Kinderen in Wales.

advertentie

“We uiten al jaren onze zorgen over kinderarmoede in ons land: uit onderzoek blijkt dat kinderen de groep zijn die het zwaarst getroffen wordt door de economische crisis, waarbij 2.5 miljoen mensen het risico lopen in armoede te vervallen. Tegenwoordig is het kinderarmoedecijfer in Spanje een van de hoogste van de geïndustrialiseerde landen. Dit initiatief levert extra steun van de EU op en stelt ons in staat om samen te werken met gelijkgestemde organisaties om echte verandering voor onze kinderen te bewerkstelligen”, aldus Gabriel González-Bueno Uribe, ambtenaar binnenlands beleid en belangenbehartiging bij het Spaanse Nationale Comité voor UNICEF.

“Though there has been an emphasis over the past years on tackling child poverty, there is a gap between rhetoric and reality across the four jurisdictions in the UK” said Catriona Williams OBE, Chief Executive of Children in Wales. “This Alliance can help us promote a child rights approach and bring attention to the reality on the ground for children and young people.”

De Alliantie zal de gezamenlijke belangenbehartigingsinspanningen blijven versterken en capaciteit blijven opbouwen om ervoor te zorgen dat de aanbeveling zich vertaalt in positieve en blijvende verandering voor alle kinderen en hun gezinnen in Europa, vooral voor degenen die het grootste risico lopen op armoede en sociale uitsluiting.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending