Verbind je met ons

EU

EU en Afghanistan teken deal op toetreding tot de WTO

DELEN:

gepubliceerd

on

Wereldhandelsorganisatie-WTO-logoDe EU en Afghanistan hebben vandaag (10 februari) een akkoord ondertekend ter afronding van hun bilaterale onderhandelingen over de toetreding van Afghanistan tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève. De toetreding tot de WTO zal naar verwachting een blijvende bijdrage leveren aan het proces van stabilisatie, economische hervorming en duurzame ontwikkeling in Afghanistan.

"Ik ben ervan overtuigd dat het WTO-lidmaatschap de stabilisatie en economische ontwikkeling van Afghanistan zal helpen", zei Handelscommissaris Karel De Gucht verheugd over de overeenkomst. "Kabul heeft voortdurend benadrukt dat het zich inzet om zijn WTO-toetredingsproces te versnellen en de ondertekening van vandaag in Genève is in dit opzicht een mijlpaal. De EU hoopt Afghanistan zeer binnenkort welkom te heten in de WTO-familie en het land een volwaardige rol te zien spelen in de op regels gebaseerde multilateraal handelssysteem."

De bilaterale overeenkomst – ondertekend door EU-ambassadeur Angelos Pangratis en de Afghaanse onderminister van Handel Mozammil Shinwari – voorziet in lagere tarieven en uitvoerrechten voor goederen en in openstelling van dienstenmarkten zodra Afghanistan toetreedt tot de WTO. Deze toezeggingen zullen vervolgens worden opgenomen in het toekomstige Protocol van toetreding van Afghanistan tot de WTO.

Achtergrond

De EU is een van de belangrijkste handelspartners van Afghanistan en is goed voor bijna 9% van de uitvoer en 12% van de invoer. In 2012 bedroeg de totale waarde van de uitgevoerde EU-goederen naar Afghanistan 935 miljoen euro, terwijl de invoer uit Afghanistan 56 miljoen euro bedroeg. Afghanistan voorziet de EU-markt voornamelijk van huiden en leerproducten, fruit/noten, maar ook elektronische producten, die samen goed zijn voor meer dan 50% van de export naar de EU. De belangrijkste EU-exportproducten naar Afghanistan zijn voertuigen, minerale brandstoffen, machines en elektrische apparatuur.

Als minst ontwikkeld land hebben alle Afghaanse producten (behalve wapens) rechtenvrije en contingentvrije toegang tot de EU-markt.

Voor meer informatie, klik hier.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending