Verbind je met ons

Bankieren

Lautenschläger: Geen sterke bank toezicht zonder enkele bank resolutie systeem

DELEN:

gepubliceerd

on

 2013-12-17T162235Z_1_APAE9BG19HP00_RTROPTP_3_OFRBS-ALLEMAGNE-BCE-LAUTENSCHLGER-20131217_originalThe new bank EU supervisory structure will do away with “biased national practices”, but the system for dealing with troubled banks must be ambitious, too. “Banking union needs two legs to be strong,” European Central Bank Executive Board member Sabine Lautenschläger (foto) vertelde de Commissie Economische en Monetaire Zaken op 3 februari, toen zij haar geloofsbrieven presenteerde om vice-voorzitter te worden van de door de ECB geleide Europese bankentoezichthouder.
Na de hoorzitting stemde de commissie om Lautenschläger voor de post aan te bevelen. Deze aanbeveling zal op 5 februari door het gehele Parlement in stemming worden gebracht.

MEPs quizzed Lautenschläger extensively on the single bank resolution mechanism and its related fund, which are the last step to complete a banking union.  They also asked her views on the upcoming bank stress tests and “asset quality review”, and on the best ways to ensure that the bank supervisor is democratically accountable.

Banken opdoeken

Lautenschläger said she regretted the use of an intergovernmental method to set up the EU bank-financed fund for assisting troubled banks, although she was ready to “accept some compromise”.  However, disputing the claims of some EU countries that constitutional problems necessitated an intergovernmental approach, Lautenschläger said that she could see no legal reasons for this, but rather political ones.

Cruciale banktesten

De stresstests en de beoordeling van de activakwaliteit waren van cruciaal belang om eventuele problemen aan het licht te brengen en licht te werpen op de vraag welke banken moeten worden geherkapitaliseerd, zei mevrouw Lautenschläger. Ze voegde eraan toe dat banken alleen door dergelijke tests weer geloofwaardig konden worden en de kredietverlening aan de reële economie konden hervatten.

Verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid

Lautenschläger said that the supervisor’s accountability and separation from the ECB’s monetary arm would be ensured, primarily thanks to Parliament’s additions to the rules.

advertentie

Breder toezicht

Ten slotte verzekerde ze de leden van het Europees Parlement dat de toezichthouder banken die niet onder zijn directe controle staan, in de gaten zou kunnen houden. Er zou een specifieke directeur-generaal worden belast met het toezicht op de nationale toezichthouders en er waren regels vastgelegd om te bepalen welke ontwerpbesluiten de nationale autoriteiten automatisch aan de enige toezichthouder moesten doorgeven.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending