Verbind je met ons

Conflicten

Oekraïne: Europees Parlement roept op tot rondetafelgesprek om crisis op te lossen

DELEN:

gepubliceerd

on

viktorJanoekovitsjSombre_largeHet Europees Parlement heeft vandaag (12 december) een resolutie aangenomen over de situatie in Oekraïne. In een commentaar na de stemming zei Rebecca Harms, medevoorzitter van de Groenen/EVA: “Het Europees Parlement heeft vandaag een duidelijk signaal gestuurd naar president Janoekovitsj (foto). De leden van het Europees Parlement hebben opgeroepen tot het dringend bijeenroepen van een ronde tafel waaraan niet alleen de regering en de oppositie moeten zitten, maar ook, op gelijke voet, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en studenten die momenteel protesteren op het Maidanplein.

“De EU moet alles doen wat binnen haar macht ligt om degenen in Oekraïne die een andere toekomst willen, te steunen. Het land heeft een Europees perspectief nodig en dit houdt onder meer in dat er concrete maatregelen moeten worden afgesproken ter ondersteuning van de pro-Europese beweging, zoals een verdere visumliberalisering.

“Tegelijkertijd moeten de EU-lidstaten gerichte sancties overwegen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld tegen de demonstranten. Ze mogen de EU niet binnenkomen en moeten ter verantwoording worden geroepen voor hun daden.”

Woordvoerder van groene buitenlandse zaken Werner Schulz, lid van de samenwerkingscommissie EU-Oekraïne, voegde hieraan toe: “Alleen een ronde tafel kan concrete resultaten opleveren voor degenen die momenteel demonstreren. Dit zou kunnen leiden tot een referendum over de toekomst van Oekraïne, maar ook tot nieuwe verkiezingen. Het stellen van te veel randvoorwaarden voor deze discussies zou contraproductief zijn. Een prioriteit moet zijn het beëindigen van het geweld en de vrijlating van alle politieke gevangenen. Succes voor de oppositie en het maatschappelijk middenveld in Oekraïne zou ook een krachtig signaal zijn voor het onderdrukte maatschappelijk middenveld in Rusland dat geweld en repressie een vastberaden democratische beweging niet kunnen tegenhouden.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending