Verbind je met ons

Steun

Slachtoffers aardbeving Filipijnen krijgen humanitaire hulp van EU

DELEN:

gepubliceerd

on

Filippijnse aardbeving-beschadigde wegen-huizen-en-grote-infrastructuurDe Europese Commissie wijst 2.5 miljoen euro aan humanitaire hulp toe aan de zwaarst getroffen slachtoffers van de aardbeving die de Filipijnen op 15 oktober heeft geschokt.

Deze hulp zal onderdak, water en sanitaire voorzieningen en basisgezondheidszorg bieden – allemaal essentiële prioriteiten in de nasleep van de ramp die de huizen en het levensonderhoud van ongeveer 350,000 mensen heeft weggevaagd. De humanitaire hulp van de Commissie zal ook het beheer van evacuatielocaties ondersteunen.

“Een natuurramp heeft opnieuw de levens van miljoenen mensen op de Filippijnen ontwricht. De afgelopen maanden hebben sterke tyfonen het noordelijke en zuidelijke deel van de archipel verwoest, en twee weken geleden heeft een grote seismische schok de centrale eilanden getroffen. De Europese Commissie is bereid om onmiddellijke hulp en hoop brengen aan mensen in nood, waarbij humanitaire hulp gericht is op het voorzien in hun basisbehoeften, maar ook op het vergroten van hun veerkracht”, aldus Kristalina Georgieva, commissaris voor Internationale Samenwerking, Humanitaire Hulp en Crisisrespons. “Het is een van de meest rampgevoelige landen ter wereld, maar we kunnen de impact van huidige en toekomstige catastrofes nog steeds minimaliseren door de capaciteiten van kwetsbare bevolkingsgroepen op het gebied van paraatheid en respons te versterken.”

Het besluit om de steun te verlenen is gebaseerd op de beoordeling van twee humanitaire experts van de Europese Commissie die binnen enkele uren na de aardbeving in het getroffen gebied werden ingezet.

Dit is slechts het jongste voorbeeld van de aanzienlijke humanitaire steun die de Europese Commissie aan de Filipijnen verleent. Als reactie op tyfoon Bopha (Pablo) werd in februari 7 miljoen euro beschikbaar gesteld om de verwoeste gemeenschappen te helpen herbouwen, naast de 3 miljoen euro die vrijkwam vlak nadat de cycloon Zuidoost-Mindanao trof. Na de overstromingen veroorzaakt door tyfoon Trami (Maring) heeft de Commissie 200 euro toegewezen om de getroffenen te helpen, en begin oktober nog eens 000 euro voor hulp aan degenen die ontheemd zijn geraakt door het conflict in Zamboanga.

Achtergrond

Op 15 oktober 2013 werd regio VII van de Filippijnen getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.2 op de schaal van Richter, waarbij ernstige schade werd aangericht, vooral op de eilanden Bohol, Cebu en Siquijor. Ruim 200 mensen kwamen om het leven, honderden raakten gewond en 3.1 miljoen mensen werden getroffen. Duizenden gebouwen en huizen werden verwoest, wegen en bruggen geblokkeerd of ingestort, elektriciteitsleidingen doorgesneden en de watervoorziening onderbroken. Ruim 350,000 mensen zijn ontheemd; 80 procent woont in geïmproviseerde onderkomens buiten hun huizen en op open openbare plaatsen (evacuatiecentra). De regeringsautoriteiten van Bohol en Cebu hebben de noodtoestand uitgeroepen.

advertentie

De regering van de Filipijnen leidt de hulpoperatie, die vooral gericht is op het herstellen van wegen, bruggen, elektriciteits- en watersystemen, het distribueren van voedsel en water en het bieden van psychosociale steun. Niettemin blijven er aanzienlijke behoeften ter plaatse bestaan ​​en op 21 oktober 2013 verwelkomden de nationale autoriteiten het aanbod van de Verenigde Naties om bij te dragen aan de noodinterventies.

Voor meer informatie

De humanitaire hulp en civiele bescherming van de Europese Commissie:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending