Verbind je met ons

Uitbreiding

Aanvullende EU-financiering ter ondersteuning van de normalisering van de betrekkingen tussen Kosovo en Servië

DELEN:

gepubliceerd

on

servië-kosovo-vote-protest.siDe Europese Commissie zal in het kader van het pretoetredingsinstrument (IPA) van de EU aanvullende financiering toewijzen ter ondersteuning van de uitvoering van het 'Eerste beginselakkoord' dat de normalisering van de betrekkingen tussen Kosovo en Servië regelt. Het speciale IPA-programma zal helpen tegemoet te komen aan de behoeften van gemeenten met een Servische meerderheid in heel Kosovo, met bijzondere nadruk op de noordelijke gemeenten. De financiering zal zich richten op gemeentelijke infrastructuur, openbaar bestuur, plattelands- en regionale ontwikkeling, werkgelegenheid en milieubescherming. Het besluit is om in eerste instantie € 15 miljoen toe te wijzen. Mogelijke verdere aanvullende financiering zal worden bepaald op basis van een voortdurende behoefteanalyse. Dit geld zal aan Kosovo worden toegewezen naast de jaarlijkse begroting van 65 tot 70 miljoen euro in het kader van het IPA-programma van de EU voor dit jaar.

Commissaris voor Uitbreiding en Europees Nabuurschapsbeleid Štefan Füle zei: "De uitvoering van de overeenkomst van 19 april is van cruciaal belang voor de normalisering van de betrekkingen tussen Kosovo en Servië en voor de EU-vooruitzichten van beide landen. De overeenkomst bevestigde dat Kosovo en Servië vastbesloten zijn vooruitgang te boeken op hun weg naar vooruitgang." respectieve EU-paden. De EU moet laten zien dat zij dit proces serieus steunt, in het belang van vrede, stabiliteit en het welzijn van de regio. Ik ben daarom blij dat we aanvullende financiering kunnen verstrekken ter ondersteuning van het aprilakkoord."

Op 19 april van dit jaar bereikten Kosovo en Servië een eerste akkoord over de beginselen voor de normalisering van hun betrekkingen. Het akkoord werd bereikt in het kader van de dialoog zoals gefaciliteerd door HV/VV Catherine Ashton en in mei aangevuld met een alomvattend implementatieplan. De overeenkomst voorziet in de organisatie van lokale verkiezingen in Kosovo op 3 november 2013, de oprichting van een vereniging van gemeenten met een Kosovo-Servische meerderheid, en de geleidelijke integratie van de justitiële en politiestructuren in Noord-Kosovo in het juridische en administratieve kader van Kosovo.

Voor meer informatie, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending