Verbind je met ons

werk

Kwaliteit van leven in Europese steden Survey: Een momentopname van angsten en verwachtingen van burgers in de stedelijke centra

DELEN:

gepubliceerd

on

atelier-stadDe Europese Commissie heeft vandaag (8 oktober) de resultaten vrijgegeven van de driejaarlijkse Eurobarometer-enquête over de perceptie van levenskwaliteit in Europese steden. Het onderzoek werd uitgevoerd in 3 steden van alle lidstaten en in IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Turkije. 79 stadsbewoners beoordeelden hun tevredenheid over verschillende aspecten van het stadsleven, met name de openbare dienstverlening.

Het onderzoek vond:

  1. Net als in 2009 zijn gezondheidszorg, werkgelegenheid, onderwijs en opleiding de problemen die de meeste mensen vooral willen dat hun steden oplossen.
  2. Uit het onderzoek blijkt dat burgers in de meeste Europese steden vinden dat het moeilijk is om een ​​baan te vinden. Slechts in negen steden zei een meerderheid van de burgers dat het gemakkelijk was om werk te vinden. In vergelijking met 2009 is deze baanonzekerheid aanzienlijk toegenomen, hoewel in sommige steden de vooruitzichten positiever zijn geworden.
  3. In 50 steden is minstens één persoon op twee het er niet mee eens dat het gemakkelijk is om goede huisvesting te vinden tegen een redelijke prijs.
  4. Het onderzoek stelt ook een lage tevredenheid vast over scholen en onderwijsinstellingen in veel hoofdsteden.
  5. Positiever is dat uit het onderzoek blijkt dat in alle onderzochte steden, op 5 na, een meerderheid van de respondenten het eens is met de stelling dat de aanwezigheid van buitenlanders goed is voor de stad en dat buitenlanders goed geïntegreerd zijn.
  6. Er zijn grote verschillen tussen steden wat betreft de manier waarop mensen de kwaliteit van het openbaar vervoer, de gezondheidszorg of hun persoonlijke financiële situatie beoordelen.
  7. Een hoge tevredenheid over openbare ruimten, groen, netheid en een veilig gevoel lijkt nauw verband te houden met de algehele tevredenheid die mensen in hun stad voelen. Op de vraag of ze "tevreden" zijn in hun eigen stad, antwoordde een meerderheid - minstens 80% in 71 steden - van wel.
  8. De enquête suggereert ook dat meer mensen dan in eerdere enquêtes denken dat hun stad actief is als het gaat om de strijd tegen klimaatverandering. Dit is met name het geval in de hoofdsteden.

Het onderzoek zal later vandaag officieel worden gelanceerd tijdens OPEN DAYS 2013 in Brussel - een vierdaags evenement gericht op het toekomstige regionale en stedelijke beleid van de EU.

In een toespraak voorafgaand aan het evenement zei Johannes Hahn, commissaris voor regionaal beleid: "Dit onderzoek biedt een nuttige momentopname van hoe Europeanen denken over de steden waarin ze leven. Het herinnert ons aan de vele elementen die bijdragen aan een gevoel van welzijn en een goede levenskwaliteit in onze stedelijke omgevingen. Ik hoop dat de resultaten beleidsmakers, stadsplanners en het maatschappelijk middenveld zullen inspireren en begeleiden om stedelijke problemen op een meer holistische en geïntegreerde manier aan te pakken, zoals we nu aanmoedigen in de volgende periode van het regionaal en stadsbeleid voor 2014-2020."

Het regionaal en stadsbeleid van de EU zal steden in 2014-2020 beter ondersteunen. Momenteel wordt bijna 40% van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling geïnvesteerd in steden. Afhankelijk van de prioriteiten van de lidstaten zal dit naar verwachting groeien. Bovendien zouden de EU-landen in de komende periode investeringen moeten stimuleren die verschillende soorten acties combineren om de specifieke economische, ecologische, klimatologische en sociale uitdagingen van stedelijke gebieden aan te pakken. Voor dit soort geïntegreerde aanpak zouden de lidstaten minimaal 5% moeten reserveren.

Achtergrond

Sinds 1973 volgt de Commissie de ontwikkeling van de publieke opinie in de lidstaten over een breed scala van onderwerpen. Voor dit onderzoek zijn 41 mensen in 000 steden ondervraagd. Via een reeks vragen werd burgers gevraagd hun mening te geven over de verschillende dimensies van het stadsleven. Hoe beoordelen zij de kwaliteit van voorzieningen als openbaar vervoer, gezondheidszorg, onderwijs, cultuur- en sportvoorzieningen? Beschouwen ze buitenlanders als een aanwinst voor hun stad? Hoe ervaren zij de beschikbaarheid van banen of betaalbare huisvesting in hun steden? Zijn mensen tevreden met de plek waar ze wonen, het leven dat ze leiden of de financiële situatie van hun huishouden?

advertentie

Voor meer informatie, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending