Verbind je met ons

Economie

Commissaris Geoghegan-Quinn feliciteert de winnaars van de Nobelprijs voor de Natuurkunde

DELEN:

gepubliceerd

on

lhc-simResearch, Innovation and Science Commissioner Máire Geoghegan-Quinn has today congratulated Belgian physicist François Englert and British physicist Peter W. Higgs for winning the 2013 Nobel Prize in Physics. They received the prize for “for the theoretical discovery of a mechanism that contributes to our understanding of the origin of mass of subatomic particles, and which recently was confirmed through the discovery of the predicted fundamental particle, by the ATLAS and CMS experiments at CERN’s Large Hadron Collider”. (http://www.nobelprize.org/)

Commissioner Geoghegan-Quinn said: “This is recognition of the contribution made to modern physics by François Englert and Peter Higgs. I would also like to pay tribute to the thousands of scientists who have worked tirelessly at CERN over many years to detect this elusive particle. EU-funded research has contributed to the research at CERN, including enabling the processing of the huge amounts of data from the LHC experiments that confirmed the predictions.”

EU-steun voor de LHC-experimenten op CERN

CERN, the European Organization for Nuclear Research, is the world’s leading laboratory for particle physics. It has its headquarters in Geneva. At present, its member states are Austria, Belgium, Bulgaria, the Czech Republic, Denmark, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Italy, the Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Slovakia, Spain, Sweden, Switzerland and the United Kingdom.

De Europese Unie ondersteunt het werk bij CERN via haar onderzoeksprogramma, terwijl de Europese Investeringsbank de bouw van de Large Hadron Collider (LHC) heeft helpen financieren waarin de experimenten om het Higgsdeeltje te ontdekken werden uitgevoerd. CERN neemt momenteel deel aan 95 projecten in het kader van het Zevende Kaderprogramma voor Onderzoek (FP7) van de EU, met een EU-bijdrage van meer dan € 100 miljoen.

Wat is de LHC?

The breakthrough discovery of the Higgs Boson was the result of hundreds of thousands of experiments in the world’s largest science machine: the Large Hadron Collider (LHC), a 27 kilometre-long, circular tunnel beneath the French and Swiss Alps, where – with the help of super-cooled magnets – beams of protons were accelerated and smashed into each other to disintegrate into new particles and to confirm assumptions about the particle. The LHC was financed by CERN’s 20 European member states and third countries including the U.S., Japan and India. The European Investment Bank lent the project €300 million euro.

advertentie

Wat is GÉANT?

GÉANT wordt medegefinancierd door de Europese Unie (EU) en de Europese Nationale Onderzoeks- en Onderwijsnetwerken (NREN's). Het GÉANT-netwerk verbindt 38 NREN-partners die 43 landen bedienen en samen meer dan 50,000,000 eindgebruikers bereiken van meer dan 10,000 universiteiten, instellingen voor hoger onderwijs, onderzoeksinstituten, bibliotheken, musea, nationale archieven, ziekenhuizen, enz. en nog eens 22,000 primaire en secundaire scholen. Het wordt beheerd door DANTE (VK), dat leiding geeft aan het projectconsortium van 41 partners.
Onderzoeksnetwerken, waaronder GÉANT, zijn cruciale componenten in de mondiale infrastructuur achter de LHC, die experimentele gegevens leveren aan wetenschappers over de hele wereld voor analyse en vervolgens hun resultaten delen met de hele gemeenschap. Om deze gegevens te delen zijn GÉANT en zijn NREN-partners betrokken bij het LHC-experiment sinds het begon in 2008. Samen hebben ze een uitgebreid optisch particulier netwerk (LHC OPN) ingezet om de distributie van gegevens naar verwerkingscentra over de hele wereld te vergemakkelijken (IP / 13 / 756).

Het wereldwijde LHC-computernetwerk (WLCG)

Het Worldwide LHC Computing Grid (WLCG) is een mondiaal samenwerkingsverband van meer dan 150 rekencentra in bijna 40 landen, dat nationale en internationale netwerkinfrastructuren met elkaar verbindt. De missie van het WLCG-project is het leveren van wereldwijde computerbronnen voor het opslaan, distribueren en analyseren van de ~25 Petabytes (25 miljoen Gigabytes) aan gegevens die jaarlijks worden gegenereerd door de Large Hadron Collider (LHC).

Deze inspanning begon zo'n tien jaar geleden, in april 10, toen het project Enabling Grids for E-Science in Europe (EGEE) financiering ontving van de Europese Commissie. CERN heeft baanbrekend werk verricht dat toegang biedt tot high-throughput computerbronnen in heel Europa en de wereld met behulp van grid/cloud computing-technieken. De European Grid Infrastructure (EGI), zoals deze tegenwoordig bekend staat, verbindt centra in heel Europa om internationaal onderzoek in veel wetenschappelijke disciplines te ondersteunen.

Door de EU gesteunde onderzoekers in team achter Higgs-ontdekking

30 scientists supported by the European Union’s Marie Skłodowska-Curie Actions for research training and mobility were involved in the discovery of the Higgs Boson. The 30 scientists worked on the ‘ACEOLE’ and ‘TALENT’ projects, which made important contributions to the breakthrough. ACEOLE helped to develop the data readout systems used at the Large Hadron Collider particle accelerator tunnel at CERN, where the particle was identified. TALENT, which provided operational support for the experiment, is developing measurement tools for a better understanding of the precise nature of the new particle. Altogether the 30 scientists will receive about €6.5 million in EU funding.

Voor meer informatie, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending