Verbind je met ons

Europese Commissie

De Commissie stelt voor onderhandelingen te openen over visumversoepeling met Marokko

DELEN:

gepubliceerd

on

20130529_01Op 4 oktober heeft de Commissie aan de Raad voorgesteld om onderhandelingen tussen de EU en Marokko te openen over een overeenkomst ter versoepeling van de procedures voor de afgifte van visa voor kort verblijf.

“This is a very concrete and important step in the cooperation between the EU and Morocco. Easier access to visas will reinforce the social and economic development and mutual understanding between our countries and people”, said Home Affairs Commissioner Cecilia Malmström.

She added: “Recent decisions to establish a new migration and asylum policy in Morocco are yet another positive signal for our co-operation. I very much welcome the far-reaching recommendations contained in the recent report of the National Human Rights Council in Morocco to transform Morocco’s policies and practices on migration and asylum to be fairer and in full respect of human rights. I welcome this first step and I stand ready to support the effective implementation of this report’s recommendations. In the framework of the Mobility Partnership, the EU has already committed significant support to Morocco to establish a national asylum system and to better address trafficking in human beings”.

Het mobiliteitspartnerschap tussen de EU en Marokko is in juni van dit jaar ondertekend en de uitvoering ervan is momenteel aan de gang. Het is in deze context dat de Commissie nu voorstelt onderhandelingen te openen om de afgifte van visa voor kort verblijf aan Marokkaanse burgers te vergemakkelijken.

Sommige van de voorgestelde versoepelingen zijn algemeen voor alle aanvragers en andere zullen bepaalde groepen mensen ten goede komen, met name studenten, onderzoekers en zakelijke professionals. De lijst met voorgestelde visumversoepelingen omvat onder meer de vereenvoudiging van de bewijsstukken die moeten worden ingediend ter ondersteuning van de visumaanvraag voor bepaalde categorieën aanvragers, de mogelijkheid om meervoudige visa met een lange geldigheidsduur af te geven, de vrijstelling/verlaging van de administratiekosten voor specifieke categorieën reizigers, vastgestelde termijnen voor de behandeling van visumaanvragen, evenals een mogelijke vrijstelling van de visumplicht voor houders van diplomatieke en dienstpaspoorten.

De Raad moet nu het voorstel van de Commissie bespreken. Zodra het mandaat door de Raad is goedgekeurd, kan de Commissie onderhandelingen beginnen met de Marokkaanse autoriteiten.

Achtergrond

advertentie

In 322,094 werden 2012 Schengenvisa afgegeven door de consulaten van de Schengenlidstaten in Marokko. Daarmee staat Marokko op de zevende plaats van de wereld wat betreft het aantal afgegeven Schengenvisa.

De onderhandelingen over visumversoepeling met Marokko zullen van start gaan zodra de Raad de Commissie het noodzakelijke mandaat geeft. Ze zullen worden uitgevoerd in het kader van het mobiliteitspartnerschap EU-Marokko dat in juni is ondertekend (IP / 13 / 513).

Het Mobiliteitspartnerschap houdt rekening met de belangen en doelstellingen van alle betrokkenen: de EU, haar lidstaten, de partnerlanden en de migranten zelf. Het stelt een reeks politieke doelstellingen vast en voorziet in een reeks initiatieven om ervoor te zorgen dat het personenverkeer zo doeltreffend mogelijk wordt beheerd. Het behandelt letterlijk alle kwesties die verband houden met migratie: van het maximaliseren van de impact van migratie op ontwikkeling tot mobiliteit, reguliere migratie en integratie, irreguliere migratie en grensbeheer, mensenhandel en asiel.

Dit alomvattende partnerschap met Marokko is een enorme stap voorwaarts en vormt een maatstaf voor het hele zuidelijke Middellandse Zeegebied.

Voor meer informatie, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending