Verbind je met ons

Europese Commissie

Commissie verwelkomt akkoord over de wereldwijde uitstoot van de luchtvaart deal

DELEN:

gepubliceerd

on

Een jongen kijkt uit een raam en kijkt uit over de in nevelen gehulde internationale luchthaven van Kuala Lumpur in SepangOp 4 oktober verwelkomde de Europese Commissie het besluit van de VN-Assemblee die verantwoordelijk is voor de internationale burgerluchtvaart (ICAO) om een ​​mondiaal mechanisme vast te stellen om emissies van de luchtvaart aan te pakken. De Algemene Vergadering is overeengekomen om tegen 2016 een mondiaal marktgebaseerd mechanisme te ontwikkelen om emissies aan te pakken, dat in 2020 van kracht kan worden. Het marktgebaseerde mechanisme zal vergezeld gaan van een reeks technische en operationele maatregelen om emissies te verminderen. Met deze deal wordt de luchtvaartindustrie de eerste internationale transportsector die een wereldwijd marktgebaseerd mechanisme toepast om hun uitstoot te verminderen.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Siim Kallas, hoofd van de EU-delegatie bij de ICAO en commissaris verantwoordelijk voor transport, zei: “Ik ben erg blij dat we na lange en harde onderhandelingen eindelijk een mondiaal akkoord hebben bereikt over de emissies van de luchtvaart. Dit is goed nieuws voor het reizende publiek, goed nieuws voor de luchtvaartindustrie, maar bovenal is het zeer goed nieuws voor de planeet. We hebben ook een schadelijk conflict tussen handelspartners vermeden. We hebben tussen nu en 2016 nog wat gedetailleerd werk te doen. Maar vanavond hebben we laten zien dat we het echt menen als het gaat om het omgaan met de ecologische voetafdruk van de luchtvaart.

Commissaris voor Klimaatverandering Connie Hedegaard zei: “Het harde werk van de EU heeft zijn vruchten afgeworpen. Na zoveel jaren van gesprekken heeft de ICAO eindelijk ingestemd met het allereerste mondiale akkoord om de uitstoot van de luchtvaart te beteugelen. Zonder het harde werk en de vastberadenheid van de EU zouden we vandaag niet het besluit hebben gekregen om een ​​mondiale, op de markt gebaseerde maatregel in het leven te roepen. Wat voor ons belangrijk is, is dat ook de luchtvaartsector bijdraagt ​​aan onze inspanningen om de uitstoot terug te dringen. Hoewel we graag hadden gezien dat meer landen ons regionale systeem zouden accepteren, is er in het algemeen vooruitgang geboekt en zullen we dit nu meenemen in de besluitvorming over de weg vooruit met de EU-ETS.”

'De overeenkomst

De VN-vergadering is overeengekomen om tegen 2016 een wereldwijde MBM voor de internationale luchtvaart te ontwikkelen die in 2020 kan starten. Tot die tijd zouden landen of groepen van landen – binnen bepaalde parameters – in staat moeten zijn om MBM's in te zetten.

De op de markt gebaseerde maatregelen zullen hand in hand gaan met nieuwe procedures om meer geavanceerde technologie te bevorderen, waaronder het gebruik van betere alternatieve vliegtuigbrandstoffen, en om betere procedures te bevorderen, ook op het gebied van luchtvaartnavigatie.

De overeenkomst voorziet ook in een eerlijke en billijke oplossing die de bijzondere omstandigheden en respectieve capaciteiten respecteert waarin een aantal landen zich bevinden.

advertentie

De luchtvaart is verantwoordelijk voor 3% van de wereldwijde CO2-emissies, maar ICAO-statistieken tonen aan dat de CO2-emissies van de internationale luchtvaart naar verwachting tegen 4 vier tot zes keer zullen stijgen ten opzichte van het niveau van 6.

Wat gebeurt er nu?

In het licht van dit akkoord zal de Europese Commissie, in afstemming met het Europees Parlement en de lidstaten, het besluit dat vandaag op de ICAO is genomen nader beoordelen alvorens een besluit te nemen over de volgende stappen met betrekking tot het EU-ETS.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending