#Kokorev zaak, gerechtelijke dwaling in Spanje onder de aandacht bij de VN in Genève

| Juni 27, 2019

Aan het 41st zitting van de week deze gehouden bij de VN in Genève, de gerechtelijke miskraam van de Kokorev-zaak door de Spaanse autoriteiten publiekelijk werd opgeworpen door een NGO, schrijft Mensenrechten zonder grenzen Regisseur Willy Fautré.

In september 2015 werden drie leden van de Kokorev-familie gearresteerd in Midden-Amerika en uitgeleverd aan Spanje op basis van een internationaal aanhoudingsbevel. De order had betrekking op een vaag verwoord vermoeden van witwassen van geld naar verluidt gepleegd in West-Afrika meer dan tien jaar eerder.

Vladimir Kokorev

Vladimir Kokorev, zijn vrouw, zowel in de zestig als in slechte gezondheid, evenals hun 33-jarige zoon stemden in met hun uitlevering aan Spanje, waar ze verwachtten dat hun zaak zou worden afgewezen, of dat ze in ieder geval zouden worden vrijgelaten op borgtocht. In plaats daarvan werden ze voor het eerst gevangen gezet in Madrid en vervolgens overgebracht naar een detentiecentrum in Las Palmas waar ze meer dan twee jaar in voorlopige hechtenis doorbrachten.

Ondanks hun recht op het vermoeden van onschuld, werden zij onderworpen aan een hard en controversieel systeem in Spanje dat speciale bewaking van gevaarlijke gevangenen vereiste en de naam "Ficheros de Internos de Especial Seguimiento" (FIES). Tot overmaat van ramp werden de Kokorevs geregistreerd in de bovenste categorie FIES-5. Deze categorie is voor gedetineerden met een hoog risico ingedeeld in overeenstemming met hun specifieke criminologische profiel, zoals zedendelinquenten, islamitische terroristen, oorlogsmisdadigers, enz. De Kokorevs kwamen niet overeen met dergelijke kenmerken; in feite had geen van hen een strafblad en geen van hen had nooit geweld gebruikt of aangespoord.

In de afgelopen vijftien jaar, het Europees Parlement en de Raad van Europa, in het bijzonder de Comité ter voorkoming van foltering (CPT), hebben ernstige bezorgdheid geuit en verschillende waarschuwingen gegeven over het FIES-systeem.

Eerder dit jaar, de in Brussel gevestigde NGO Human Rights Without Frontiers interviewde de Kokorevs in Las Palmas over hun detentievoorwaarden. Volgens de familie werden ze slechter behandeld dan veroordeelde criminelen.

Na hun arrestatie bleef de procedure 18 maanden geheim. Gedurende deze tijd werd hun raad de toegang tot de onderzoeksdossiers ontzegd en kreeg zij geen basisinformatie over de redenen voor hun aanhouding, waaronder een beschrijving van het strafbare feit en van het bewijsmateriaal tegen hen.

Ze werden behandeld als een enkele entiteit, de "Kokorev-familie", waarbij geen onderscheid werd gemaakt tussen de drie van hen, waardoor het vermoeden van schuld door associatie werd gesuggereerd.

Hun verdediger was niet succesvol in het verkrijgen van hun vrijlating op borgtocht. Hun persoonlijke omstandigheden werden door de autoriteiten niet in overweging genomen: de gezondheid van Vladimir Kokorev verslechterde ernstig, waardoor hij een hartoperatie moest ondergaan, en zijn zoon was een aanstaande vader die de geboorte van zijn kind miste tijdens de voorlopige hechtenis.

Zelfs na een lange tijd achter de tralies en ondanks het feit dat de Spaanse autoriteiten weten dat een rechtszaak niet mogelijk zal zijn gedurende vele jaren (zeker niet binnen de maximale termijn voor voorlopige hechtenis naar Spaans recht), bleef de opsluiting van het gezin voortduren.

Vladimir Kokorev mocht niet worden ondergebracht bij zijn zoon. Toen hij naar de reden informeerde, kreeg hij te horen dat dit kwam omdat ze onder actief onderzoek stonden. Veel andere gedetineerden die ook actief werden onderzocht, werden echter samen gehuisvest.

Kokorev's vrouw meldde dat ze zich gedesoriënteerd voelde omdat ze om de vijf tot negen weken naar een andere cel werd overgebracht, een veiligheidsmaatregel die was voorgeschreven onder de FIES-5-status waaraan ze in haar module alleen werd onderworpen.

Op 1 augustus 2017, na meer dan 13 jaren van onderzoek door de Spaanse autoriteiten, probeerde rechter Ana Isabel de Vega Serrano de voorlopige hechtenis van de Kokorevs met nog eens twee jaar te verlengen, met het argument dat ze nog steeds "de feiten en identificeer de verantwoordelijke personen ".

Ondertussen hield een aantal leden van het Europees Parlement een rondetafelconferentie over de kwestie Kokorev in Brussel en veroordeelde publiekelijk ernstige schendingen van de mensenrechten door de Spaanse rechterlijke macht in de zaak van Vladimir Kokorev en zijn gezin. Dit evenement vergemakkelijkte het werk van hun advocaat in Las Palmas die opnieuw om vrijlating vroeg. Binnen een paar maanden werden de drie bevrijd, één voor één, maar hun bewegingsvrijheid bleef beperkt tot het eiland en blijft dat ook.

Het is onwaarschijnlijk dat er binnen de komende vijf jaar een proces zal worden gehouden, bijna 10 jaar na de arrestatie van het gezin en meer dan 20 jaren na de start van het onderzoek. In de tussentijd hebben de rechtbanken in Las Palmas geweigerd beschuldigingen te onderzoeken die worden ondersteund door forensische rapporten over verkeerd gebruik en vervaardiging van bewijsmateriaal door de politie totdat uiteindelijk een rechtszaak plaatsvindt.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Aanbevolen, Aanbevolen artikel, Mensenrechten, Spanje

Reacties zijn gesloten.