Verbind je met ons

Eurocities

De burgemeester van Leipzig heeft de nieuwe voorzitter van Eurocities gekozen

DELEN:

gepubliceerd

on

De burgemeester van Leipzig, Burkhard Jung (foto), zal de komende twee jaar grote Europese steden vertegenwoordigen als voorzitter van Eurocities. Hij volgt de burgemeester van Florence, Dario Nordella, op en krijgt gezelschap van de burgemeester van Gent, Mathias De Clercq, die vice-president van het netwerk wordt.

Jung, die werd gekozen door afgevaardigden uit meer dan 200 grote Europese steden, wil de relatie tussen steden en de EU versterken en de Europese democratische waarden versterken.

Hij benadrukte: “De toekomst van Europa en zijn welvaart hangen nu meer dan ooit af van de betrokkenheid van lokale overheden en lokale gemeenschappen. Steden zijn bijzonder hard getroffen door wereldwijde uitdagingen zoals de Covid-19-pandemie en de Russische oorlog in Oekraïne. Mensen hebben te maken met energiearmoede en stijgende inflatie, en steden hebben noodmaatregelen genomen om Oekraïense vluchtelingen op te vangen.”

Jung roept op tot EU-solidariteit op alle bestuursniveaus en eist dat steden worden betrokken bij de ontwikkeling van toekomstig EU-beleid. "Naarmate het momentum groeit richting de cruciale Europese verkiezingen van volgend jaar, is het van cruciaal belang dat de waarden van gelijkheid en sociale integratie centraal staan ​​bij de politieke besluitvorming", zei hij. "Als aanjagers van duurzaam en eerlijk herstel moeten steden een centrale rol spelen in dit besluitvormingsproces en het voortouw nemen bij grote uitdagingen zoals klimaatactie en migratie."

Als president is Jung van plan Eurocities en zijn aangesloten steden te leiden om doelstellingen te bereiken, zoals de implementatie van Europese Green Deal-initiatieven, de digitale transformatie, sociale cohesie en het bieden van meer betaalbare huisvesting in steden in heel Europa. Ook wil hij de betrokkenheid van burgers bij de besluitvorming in de stad vergroten en de betrokkenheid van jongeren bij de politiek versterken.

Hij concludeerde: "Ik wil mijn collega-burgemeesters bedanken dat ze mij voor deze belangrijke functie hebben gekozen, en ik kijk ernaar uit om een ​​nog hechter netwerk van Europese lidsteden te creëren om leefbare en toekomstgerichte steden voor iedereen tot stand te brengen."

Afgevaardigden van de conferentie namen ook deel aan de verkiezingen voor het uitvoerend comité van Eurocities – altijd vertegenwoordigd door politici uit 12 steden, die het belangrijkste besluitvormende orgaan van de organisatie vormen.

advertentie

De nieuwe leden, die elk een mandaat van drie jaar krijgen, zijn de steden Athene en Helsinki, terwijl Nantes en Wenen werden herkozen. De andere steden die lid zijn van het Uitvoerend Comité van Eurocities zijn Barcelona, ​​Braga, Gent, Leipzig, Rotterdam, Oslo, Tallinn en Florence. Ondertussen besluiten de burgemeesters van Stockholm en Warschau hun rol binnen de groep neer te leggen.

Bovendien, de nieuw gekozen voorzitters van De politieke fora van Eurocities zijn: Culture, Semir Osmanagić uit Ljubljana; Economie, Rosa Huertas uit Valladolid; Milieu, Cathy DeBruyne uit Gent; Kenniszaken, Jochem Cooiman uit Rotterdam; Mobiliteit, Lola Ortiz Sánchez uit Madrid; Sociaal, Joe Brady en Annette Christie uit Glasgow.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending