Verbind je met ons

België

Herdenkingen ter gelegenheid van de mijnramp van Bois du Cazier in België

DELEN:

gepubliceerd

on

Volgende maand vinden in Charleroi speciale herdenkingen plaats ter nagedachtenis aan een van de ergste rampen ooit in België.

Op 8 augustus 1956 kwamen 262 mijnwerkers om het leven in het Bois du Cazier in Marcinelle.

Onder hen waren 136 Italianen, meer dan de helft van de slachtoffers.

Tegenwoordig wordt de site bewaard als industrieel erfgoed en staat er nu een museum op de plek van de oude mijn.

De herdenkingen op 8 augustus beginnen om 8 uur 's morgens, bijna tegelijk met het begin van de brand die de mijn verwoestte die zovelen het leven kostte. Op het centrale plein van de oude mijn werd een klok geplaatst die geschonken was door Italiaanse klokkenmakers.

Het zal 262 keer klinken, één keer voor elk slachtoffer. Een eenzame stem roept dan de namen van de slachtoffers, de een na de ander.

Oud-mijnwerkers en nabestaanden van de families van de slachtoffers worden verwacht bij de herdenking aanwezig te zijn. De slachtoffers kwamen uit 14 verschillende landen, maar de meerderheid waren Italianen. Antinio Tajani, een voormalig lid van het Europees Parlement en voorzitter van het EU-parlement en nu de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, zal ook aanwezig zijn.

advertentie

Er zijn nog maar weinig mijnwerkers in leven die in de mijn werkten.

Het Bois du Cazier was een kolenmijn in het toenmalige Marcinelle, nabij Charleroi.

Om 8.10 uur sloeg het noodlot toe toen een hefmechanisme in werking trad voordat de kolenwagen volledig in de kooi was geladen. Twee hoogspanningskabels zijn gebroken, waardoor er brand is ontstaan. De brand werd verergerd door de olie- en luchtleidingen die beschadigd waren door de mobiele kooi. Koolmonoxide en rook verspreidden zich langs de galerijen. Een paar minuten later slaagden zeven arbeiders erin om de oppervlakte te bereiken, gehuld in dikke zwarte rook. Ondanks vele moedige reddingspogingen werden slechts zes andere mijnwerkers uit de mijn gered.

De ramp veroorzaakte een ongekende emotie en solidariteit in binnen- en buitenland. De pers, radio en televisie berichtten over de 15 dagen van angst die volgden, de reddingsoperaties met de hulp van het Gare Centrale de Secours Houillères du Nord-Pas-de-Calais en het Essen Rescue Centre of the Ruhr.

Families, women, mothers and children clung desperately to the mine gates and a meagre hope. Unfortunately, on August 23, the remains of the 262 miners were found and the excavators declared that they were “all corpses” – tutti cadaveri.

De ervaren Italiaanse journaliste Maria Laura Franciosi heeft onderzoek gedaan naar de tragedie en speelde een belangrijke rol bij het opzetten van een museum op de plek.

She told this site: “I am glad I was able to meet a miner in Brussels in 1995 who told me “I was bought for a bag of coal”.

This is the title of a 400 page book, in Italian and French, she wrote on the tragedy, called “Per un sacco di carbone”, in 1996.It contains the stories of 150 miners.

Op dat moment werkte ze voor ANSA, het Italiaanse persbureau als plaatsvervangend hoofd van het kantoor en had ze enkele contacten met lokale journalisten die haar hielpen campagne te voeren om de site van de verwoeste mijn te behouden.

Ze herinnert zich: “Ondanks dat hier zoveel mensen stierven, stond de mijn op het punt een winkelcentrum te worden. Dit was wat Charleroi van plan was.

“Het duurde enkele weken voordat de veiligheidsteams, mijnwerkers die elk deel van de mijn kenden, de lichamen van de mijnwerkers vonden. Degenen die niet omkwamen bij de brand kwamen om het leven door zuurstofgebrek of verdronken in water dat de brandweer in de mijn had gegooid. Het was een enorme tragedie."

Ze voegde eraan toe: “Toen Charleroi besloot dat de site van de mijn moest worden verjongd door er een winkelcentrum van te maken, werd ik gebeld door mijnwerkers in de buurt en ze vroegen me om te proberen hen te helpen de mijn te redden.
herinnering aan hun vrienden.”

“De realiteit was dat duizenden mensen naar die Belgische mijnen werden gestuurd om te werken, ook al hadden ze geen opleiding voor die job”.

Velen stierven en velen begonnen de kolen die zich in hun longen ophoopten te hoesten. Elke week verlieten 1,000 arbeiders Milaan met de trein. Toen ze in België aankwamen, werden ze door de mijnbeheerders op het treinstation uitgekozen en naar de "kantines" gestuurd waar ze stapelbedden deelden met andere mijnwerkers en de volgende dag naar het werk in de mijnen werden gestuurd.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending