Verbind je met ons

Milieu

De Commissie stelt maatregelen voor om de microplasticvervuiling door plastic pellets terug te dringen

DELEN:

gepubliceerd

on

De Commissie stelt voor het eerst maatregelen voor om microplasticvervuiling door het onbedoeld vrijkomen van plastic pellets te voorkomen.

Momenteel komt er jaarlijks tussen de 52 en 184 duizend ton pellets in het milieu terecht als gevolg van verkeerd gebruik in de hele toeleveringsketen. Het voorstel beoogt dit te garanderen alle exploitanten die in de EU met pellets omgaan, nemen de nodige voorzorgsmaatregelen. Verwacht wordt dat dit de uitstoot van pellets met maar liefst 74% zal verminderen, wat zal leiden tot schonere ecosystemen, zal bijdragen aan plasticvrije rivieren en oceanen en de potentiële risico’s voor de menselijke gezondheid zal verminderen. Gemeenschappelijke EU-brede maatregelen zullen ook bijdragen tot een gelijk speelveld voor exploitanten. 

Het voorstel omvat met name de beste praktijken voor exploitanten met betrekking tot de omgang met pellets, verplichte certificering en eigen verklaringen, en een gemeenschappelijke methodologie om verliezen te schatten. Er zullen lichtere eisen gelden voor kleine en middelgrote bedrijven om hen te helpen hieraan te voldoen. Het voorstel zal nu door het Europees Parlement en de Raad worden behandeld volgens de gewone wetgevingsprocedure.

Meer informatie staat in de persbericht en Vragen en antwoorden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending