Verbind je met ons

rampen

Merkel gaat naar overstromingsgebied met vragen over paraatheid

DELEN:

gepubliceerd

on

Een beschadigde brug op de nationale weg B9 wordt gezien in een gebied dat wordt getroffen door overstromingen als gevolg van hevige regenval, in Sinzig, Duitsland, 20 juli 2021. REUTERS/Wolfgang Rattay
Een algemeen beeld van het Lebenshilfe Haus, een verzorgingstehuis in een gebied dat is getroffen door overstromingen als gevolg van hevige regenval, in Sinzig, Duitsland, 20 juli 2021. REUTERS/Wolfgang Rattay

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ging dinsdag (20 juli) opnieuw naar het overstromingsrampgebied van het land, haar regering belaagd door vragen over hoe de rijkste economie van Europa op platvoet werd betrapt door overstromingen die dagen eerder waren voorspeld, schrijft Holger Hansen, Reuters.

De overstromingen hebben aan meer dan 160 mensen het leven gekost in Duitsland sinds ze vorige week door dorpen trokken en huizen, wegen en bruggen wegvaagden, wat de hiaten benadrukt in de manier waarop waarschuwingen voor zwaar weer aan de bevolking worden doorgegeven.

Nu het land ongeveer 10 weken verwijderd is van de nationale verkiezingen, hebben de overstromingen de crisisbeheersingsvaardigheden van de Duitse leiders op de agenda gezet, waarbij politici van de oppositie suggereerden dat het dodental ernstige tekortkomingen in de Duitse voorbereiding op overstromingen aan het licht bracht.

Regeringsfunctionarissen verwierpen op maandag (19 juli) suggesties dat ze te weinig hadden gedaan om zich voor te bereiden op de overstromingen en zeiden dat waarschuwingssystemen hadden gewerkt. Lees meer.

Terwijl de zoektocht naar overlevenden voortduurt, begint Duitsland de financiële kosten van de ergste natuurramp in bijna 60 jaar te tellen.

Bij haar eerste bezoek aan een door overstromingen geteisterde stad op zondag (18 juli), had een geschokte Merkel de overstroming beschreven als "angstaanjagend", en beloofde snelle financiële hulp. Lees meer.

De wederopbouw van vernietigde infrastructuur zal de komende jaren een "grote financiële inspanning" vergen, zo bleek dinsdag uit een conceptdocument.

advertentie

Voor onmiddellijke hulp is de federale regering van plan 200 miljoen euro ($ 236 miljoen) aan noodhulp te verstrekken om gebouwen te herstellen, lokale infrastructuur te beschadigen en mensen in crisissituaties te helpen, zo blijkt uit het ontwerpdocument, dat woensdag naar het kabinet moet.

Dat komt bovenop 200 miljoen euro die uit de 16 deelstaten zou komen. Ook hoopt het kabinet op financiële steun uit het solidariteitsfonds van de Europese Unie.

Tijdens een bezoek op zaterdag aan delen van België die ook door de overstromingen zijn getroffen, vertelde Ursula von der Leyen, hoofd van de Europese Commissie, aan de gemeenschappen dat Europa bij hen was. "We zijn bij je in de rouw en we zullen bij je zijn in de wederopbouw", zei ze.

Ook Zuid-Duitsland is getroffen door overstromingen en de deelstaat Beieren stelt in eerste instantie 50 miljoen euro aan noodhulp voor slachtoffers beschikbaar, zei de premier van Beieren dinsdag.

De Duitse minister van Milieu Svenja Schulze riep op tot meer financiële middelen om extreme weersomstandigheden als gevolg van klimaatverandering te voorkomen.

"De huidige gebeurtenissen op zoveel plaatsen in Duitsland laten zien met welke kracht de gevolgen van klimaatverandering ons allemaal kunnen treffen", vertelde ze aan de krant Augsburger Allgemeine.

Momenteel is de regering beperkt in wat ze kan doen om de preventie van overstromingen en droogte door de grondwet te ondersteunen, zei ze, eraan toevoegend dat ze er de voorkeur aan geeft om aanpassingen voor klimaatverandering in de basiswet te verankeren.

Experts zeggen dat de overstromingen die Noordwest-Europa vorige week hebben getroffen, moeten dienen als een waarschuwing dat klimaatverandering op de lange termijn moet worden voorkomen. Lees meer.

($ 1 = € 0.8487)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending