Verbind je met ons

Klimaatverandering

CIDSE echo oproep paus voor de wereldwijde solidariteit met de klimaatverandering en de ongelijkheid te bestrijden

DELEN:

gepubliceerd

on

1_2fa67f482133f1c934235b73c2a03954_sVandaag (18 juni) herhaalde CIDSE de dringende en tijdige oproep van de paus aan politici, gemeenschappen en mensen van alle generaties om op te treden tegen klimaatverandering en sociaal onrecht. CIDSE verwelkomt de encycliek van harte 'Laudato si ' over Care for our Common Home, waarvan de open toon en bottom-upbenadering de weg vrijmaakt voor een dialoog met alle mensen van goede wil om oplossingen te vinden voor de huidige ecologische crisis en ongelijkheden aan te pakken.

Het werk dat tot nu toe door veel maatschappelijke organisaties is verricht om voor gerechtigheid te strijden, bleef niet onopgemerkt door de paus, die schreef: “We kunnen niet anders dan de inzet prijzen van internationale agentschappen en maatschappelijke organisaties die de publieke aandacht op deze kwesties vestigen en kritische samenwerking bieden, gebruikmakend van legitieme drukmiddelen.”

De encycliek erkent het gebrek aan vooruitgang tot nu toe bij het omgaan met klimaatverandering en roept op tot dringende actie om de toenemende "ecologische crisis" aan te pakken. Volgens de paus is de ontkenning van de klimaatverandering gedreven door de wil om gevestigde financiële belangen te beschermen: “De politiek moet meer aandacht besteden aan het voorzien van nieuwe conflicten en het aanpakken van de oorzaken die daartoe kunnen leiden. Maar machtige financiële belangen blijken het meest bestand tegen deze inspanning, en politieke planning heeft de neiging om een ​​brede visie te missen. Wat zou iemand in dit stadium ertoe kunnen brengen om aan de macht te blijven, alleen om herinnerd te worden vanwege zijn onvermogen om actie te ondernemen wanneer dat dringend en noodzakelijk was?

De paus ziet echter ook kansen voor sociale transformatie bij het aanpakken van de klimaatcrisis - kansen die werden gemist ten tijde van de financiële crisis, maar nu moeten worden aangegrepen. Volgens de encycliek is het klimaat een gemeenschappelijk goed van alles voor iedereen, en sociale en ecologische onrechtvaardigheden gaan hand in hand. We worden door paus Franciscus geroepen om de armsten centraal te stellen, degenen die niet verantwoordelijk zijn voor de verschrikkelijke gevolgen van klimaatverandering voor het leven van mensen en minder middelen hebben om te reageren. De tekst zegt: "Toch zou het ook verkeerd zijn om andere levende wezens te beschouwen als louter objecten onderworpen aan willekeurige menselijke overheersing. Wanneer de natuur uitsluitend wordt beschouwd als een bron van winst en winst, heeft dit ernstige gevolgen voor de samenleving. Deze visie van "de macht heeft gelijk" heeft enorme ongelijkheid, onrechtvaardigheid en gewelddadigheden teweeggebracht tegen de meerderheid van de mensheid, omdat middelen in de handen van de eerste komen of de machtigste: de winnaar neemt alles. Geheel in tegenspraak met dit model zijn de idealen van harmonie, rechtvaardigheid, broederschap en vrede zoals voorgesteld door Jezus. "

This position is fully shared by CIDSE, and underpins our work in the field of “climate justice”. CIDSE President Heinz Hödl said: “Many communities across the world with whom we work, such as in the Amazon region, are persecuted for defending creation and their rights against megaprojects.  These so-called “development projects” for coal mining, monocultures and hydroelectric dams are emblematic of how a powerful few profit from today’s models based on fossil fuels and intensive resource extraction. We urgently have to move away from destructive practices, like by divesting from fossil fuels and redirecting investment towards sustainable energy access for all.”

De encycliek versterkt ook de geest van transformatie en 'heroverweging van ontwikkeling' die door het werk van CIDSE loopt: gebaseerd op het begrip van Sint Franciscus van de schepping als ons gemeenschappelijke huis, roept de tekst op tot een transformationele verandering die alle mensen in staat stelt om in te leven waardigheid en dat vraagt ​​om het opnemen van verantwoordelijkheid op alle niveaus: internationaal, lokaal en individueel. Op individueel niveau sluit CIDSE zich aan bij de oproep van de paus voor eenvoudige veranderingen in leven en levensstijl als daden van liefde waardoor iedereen kan bijdragen aan een duurzamere planeet.

De timing van de encycliek is ook relevant omdat 2015 een heel belangrijk jaar is voor de toekomst van de mensheid. De derde internationale conferentie over ontwikkelingsfinanciering vindt plaats in Addis Abeba in juli, een nieuwe reeks doelstellingen voor duurzame ontwikkeling moet in september in de Verenigde Naties worden overeengekomen en in december zal de klimaatconferentie in Parijs (COP 21) zoek een nieuwe overeenkomst. Bernd Nilles, CIDSE secretaris-generaal zei: "De komende maanden zullen cruciaal zijn voor beslissingen over ontwikkeling en zorg voor de planeet. We hopen dat politici en beleidsmakers de krachtige boodschappen van de encycliek aan boord zullen nemen en dat de uitkomsten van deze internationale bijeenkomsten het gemeenschappelijk belang voorop zullen stellen en het verschil kunnen maken. "

advertentie

CIDSE zal de boodschappen van de encycliek verder bespreken en analyseren tijdens de conferentie: 'People and Planet First: the Imperative to Change Course' die plaatsvindt in Rome op 2-3 juli. De conferentie zal kerkleiders, besluitvormers, wetenschappers en een breed scala aan vertegenwoordigers van katholieke en maatschappelijke organisaties uit verschillende regio's van de wereld samenbrengen. De conferentie wordt voorafgegaan door een persconferentie op 1 juli met de volgende luidsprekers:

Meer informatie beschikbaar Hier.

CIDSE is een internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsorganisaties die samenwerken voor wereldwijde rechtvaardigheid. Onze 17 lidorganisaties uit Europa en Noord-Amerika komen samen onder de paraplu van CIDSE om armoede en ongelijkheid te bestrijden. We dagen regeringen, bedrijven, kerken en internationale instanties uit om beleid en gedrag aan te nemen dat mensenrechten, sociale rechtvaardigheid en duurzame ontwikkeling bevordert. Dit zijn belangrijke elementen van onze missie, die we proberen te bereiken door middel van gezamenlijke belangenbehartiging, campagnevoering en ontwikkelingssamenwerking. We werken met mensen van alle geloven en geen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending