Verbind je met ons

Conflicten

Oekraïne: Europarlementsleden pleiten voor EU-sancties tegen de Russische energiebedrijven

DELEN:

gepubliceerd

on

photo_verybig_159923De EU moet de sancties tegen individuele Russen opvoeren en bereid zijn onmiddellijk economische sancties aan Rusland op te leggen, zeiden de leden van het Europees Parlement tijdens een stemming op 17 april. Ze riepen ook op tot EU-maatregelen tegen Russische bedrijven en hun dochterondernemingen, vooral in de energiesector, en de Russische EU-activa, tegen een achtergrond van geweld bedoeld om het oosten en zuiden van Oekraïne te destabiliseren.

Het Parlement is ernstig bezorgd over de snel verslechterende situatie en het bloedvergieten in het oosten en zuiden van Oekraïne. Zij dringt er bij Rusland op aan om onmiddellijk te stoppen met het steunen van gewelddadige separatisten en gewapende milities, geleid door Russische speciale eenheden, en om zijn troepen terug te trekken van de oostgrens van Oekraïne.

De Oekraïense autoriteiten hebben het volste recht om alle noodzakelijke maatregelen te nemen, inclusief het recht op zelfverdediging op grond van het VN-Handvest, zeggen Europarlementariërs. Ze waarschuwen Rusland voor het gebruik van het legitieme recht van Oekraïne om zijn territoriale integriteit te verdedigen als voorwendsel om een ​​grootschalig militair leger op te zetten. invasie.

Genève spreekt

EP-leden hopen dat de op handen zijnde vierpartijenbijeenkomst van de EU, de VS, Oekraïne en Rusland in Genève de weg kan effenen voor een diplomatieke oplossing voor de crisis. Ze onderstrepen echter dat de toekomstige keuzes van Oekraïne alleen door het Oekraïense volk zelf kunnen worden gemaakt, via een democratisch, inclusief en transparant proces. Het Parlement juicht in principe het idee toe om een ​​landelijk referendum te houden over de toekomstige status en territoriale opzet, zoals voorgesteld door waarnemend president Turchynov.

OVSE-missie en presidentsverkiezingen

Het Parlement verzoekt de speciale waarnemingsmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die informatie verzamelt over atypische paramilitaire activiteiten, provocerende acties en mensenrechtensituatie in Oekraïne, uit te breiden.

advertentie

Europarlementsleden benadrukken dat er recentelijk geen aanvallen, intimidaties of discriminatie van Russische of etnische Russische burgers of andere minderheden zijn gemeld in Oekraïne.

De tekst roept ook op tot diepgaande missies van het OVSE-Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten, de Europese Unie en het Europees Parlement om de presidentsverkiezingen van 25 mei in Oekraïne waar te nemen en verwerpt elke externe druk om deze uit te stellen.

Ten slotte verwelkomt het Parlement het voornemen van de Oekraïense regering om vervroegde parlementsverkiezingen te houden.

Procedure: niet-wetgevende resolutie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending