Verbind je met ons

Europees parlement

EU-sancties: nieuwe wet om schendingen aan te pakken 

DELEN:

gepubliceerd

on

De wet zou ervoor zorgen dat EU-sancties in alle lidstaten uniform worden toegepast, met gemeenschappelijke definities en afschrikkende straffen.

EP-leden in de Commissie burgerlijke vrijheden keurden een ontwerp-onderhandelingsmandaat over het schenden en omzeilen van EU-sancties goed met 36 stemmen voor, twee tegen en twee onthoudingen. Het zou een gemeenschappelijke definitie van schendingen en minimumstraffen introduceren om ervoor te zorgen dat ze overal in de EU als strafbare feiten worden bestraft.

EU-sancties kunnen onder meer bestaan ​​uit het bevriezen van tegoeden en tegoeden, reisverboden, wapenembargo's en beperkingen voor bedrijfssectoren. Volgens de voorgestelde wet omvatten schendingen het niet bevriezen van tegoeden of het niet respecteren van reisverboden zoals vereist door sancties, of het zakendoen met staatsbedrijven van landen die onderworpen zijn aan sancties.

Het omzeilen van sancties zou ook strafbaar zijn en zou praktijken omvatten zoals het verbergen of overmaken van tegoeden die bevroren zouden moeten zijn, het verbergen van de ware eigendom van eigendommen en het niet rapporteren van voldoende informatie. Europarlementsleden stemden om de lijst met activiteiten die als omzeiling gelden aan te vullen.

Afschrikkende straffen voor overtredingen

Volgens het voorstel moet het overtreden en omzeilen van de sancties strafbare feiten zijn waarop gevangenisstraffen van maximaal vijf jaar en boetes van maximaal tien miljoen euro staan. Wanneer bedrijven sancties overtreden of omzeilen, moeten ze worden uitgesloten van openbare aanbestedingen. In de aangenomen tekst stellen EP-leden de maximale boete die bedrijven zouden moeten betalen vast op 15% van de totale jaaromzet en voegen ze nieuwe verzwarende omstandigheden toe, zoals oorlogsmisdaden en het belemmeren van onderzoeken, die tot hogere straffen leiden. Ze proberen er ook voor te zorgen dat de wet niet van toepassing is op humanitaire hulp en ondersteuning.

Na de stemming, rapporteur Sofie In 't Veld (Renew, Nederland) zei: “Sancties hebben alleen effect als ze strikt en gelijkmatig worden gehandhaafd in de hele Europese Unie. Zoveel rijke Russen kunnen hun luxe levensstijl voortzetten en bedrijven maken enorme winsten door de sancties te overtreden en te omzeilen. Deze straffeloosheid moet nu stoppen. Tijdens de onderhandelingen zal de Tweede Kamer streven naar zoveel mogelijk harmonisatie van regels, om forumshopping door sanctieovertreders te voorkomen. We rekenen erop dat de Raad hetzelfde ambitieniveau heeft."

advertentie

Volgende stappen

EP-leden gaven ook toestemming voor het openen van interinstitutionele onderhandelingen met EU-regeringen met 36 stemmen voor, twee tegen en twee onthoudingen. Na goedkeuring door het hele parlement wordt het het standpunt van de leden van het Europees Parlement voor de besprekingen over de definitieve vorm van de wetgeving.

Achtergrond

De EU heeft meer dan 40 sanctieregelingen tegen derde partijen aangenomen als onderdeel van haar gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid, laatst tegen Rusland na de invasie van Oekraïne. De Commissie echter schattingen dat inconsistente handhaving van EU-sancties hun doeltreffendheid heeft ondermijnd.

Om de basis te leggen voor het strafbaar stellen van schendingen van EU-sancties op een uniforme manier, heeft het Parlement afgesproken in juli 2022 om overtredingen van sancties toe te voegen aan een lijst van “bijzonder zware misdrijven met een grensoverschrijdende dimensie”, waarvoor de EU minimumregels kan vaststellen. De Raad aangenomen dit besluit in november 2022, en de Commissie het voorstel indienen voor harmonisatie in december 2022.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending