Verbind je met ons

Energie

De Groenen beschuldigen de meerderheid van het Parlement van 'witwassen' vanwege bezorgdheid over de nucleaire veiligheid

DELEN:

gepubliceerd

on

3fef9411d8560fbc62959b048dd51b7cOp 2 april stemde het Europees Parlement over voorstellen van energiecommissaris Günther Oettinger om de EU-regels inzake nucleaire veiligheid te herzien. De Groenen hadden kritiek op de uitslag van de stemming, die slechts de door de Commissie gekozen juridische procedure bevestigde, waarbij het Europees Parlement werd uitgesloten van medebeslissing over de wetgeving, en steunden de zwakke bepalingen die door de Commissie waren voorgesteld.

In een commentaar na de stemming zei Michèle Rivasi, woordvoerder van de Groene Kerncentrale: “De meerderheid van de leden van het Europees Parlement heeft vandaag gestemd om afstand te doen van de verantwoordelijkheid en door te gaan met het vergoelijken van de veiligheidsproblemen met de verouderende kernreactoren in Europa. De Groenen bekritiseren krachtig het onvermogen om de rechtsgrondslag te veranderen, om ervoor te zorgen dat het Parlement mede kan beslissen over deze wetgeving, die grote gevolgen heeft voor de volksgezondheid en het milieu voor de Europese burgers.

“De leden van het Europees Parlement hebben ook gestemd om de teleurstellende bepalingen van Oettinger te onderschrijven. Deze voorstellen zijn afgestemd op de eisen van de nucleaire industrie en moeten worden gezien als weinig meer dan een verdere poging om kernenergie te legitimeren, met als doel de levensduur van verouderende reactoren te verlengen. Dit ondanks de dringende noodzaak om iets te doen aan de lappendeken van ondermaatse nucleaire veiligheidsregels in de EU-lidstaten. Ondermaatse wetgeving vergroot in veel landen het risico op een nucleair ongeval dat catastrofale gevolgen zou kunnen hebben voor de volksgezondheid, maar ook voor de economie.

“De voorstellen slagen er niet in om actuele veiligheidscriteria voor kerncentrales vast te leggen, die voldoen aan de nieuwste wetenschappelijke en technische normen. Net als bij de tandeloze nucleaire stresstests van de EU worden de risico's van terroristische aanslagen of sabotage genegeerd. Het bedrijfsresultaat van de nucleaire industrie komt op de eerste plaats, waardoor de openbare veiligheid een ongemakkelijke bijzaak blijft.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending