Verbind je met ons

Frankrijk

Frankrijk organiseert pro-nucleaire bijeenkomst om aan te dringen op EU-erkenning van klimaatdoelstellingen

DELEN:

gepubliceerd

on

Frankrijk organiseerde op dinsdag (16 mei) een bijeenkomst van ministers van 16 pro-nucleaire Europese staten om de uitbreiding van atoomenergie te coördineren en er bij de EU op aan te dringen haar rol te erkennen bij het halen van de klimaatdoelstellingen voor 2050, aldus het ministerie van Energie van het land.

Bij de bijeenkomst in Parijs waren EU-commissaris voor Energie Kadri Simson en vertegenwoordigers van 14 EU-landen, waaronder Frankrijk, België en Nederland, plus Italië als waarnemer en het Verenigd Koninkrijk als niet-EU-genodigde.

Een ambtenaar van het Franse ministerie zei dat deelname van het VK waardevol was omdat het land twee reactoren bouwt en informatie over schaalvoordelen kan delen.

Elk land zal een update geven over zijn nucleaire projecten. "We zullen kunnen zien welke soorten synergieën en coördinatie er kunnen worden aangebracht op het gebied van financiering, beroepsopleiding en werving om de nucleaire sector in Europa nieuw leven in te blazen", aldus de functionaris.

Yves Desbazeille, directeur van EU-lobbygroep Nucleareurope, zal ook een presentatie geven, met onder meer cijfers over mogelijke banencreatie en investeringen.

In een ontwerp van de verklaring na de vergadering stond dat de landen de commissaris zouden aanmoedigen om kernenergie te integreren in het energiebeleid van de EU door kernenergie naast andere groene energietechnologieën te erkennen in de doelstellingen van de EU om koolstofarm te worden.

De gesprekken zullen onder meer gaan over de EU Net Zero Industry Act, de Waterstofbank, definities van koolstofarme waterstof en waterstofimportstrategieën, aldus de Franse functionaris.

advertentie

In het ontwerpdocument wordt ook opgeroepen tot de publicatie van een EU-mededeling over kleine modulaire reactoren.

De verklaring, die nog kan veranderen voordat deze op dinsdag wordt aangenomen, zei dat de deelnemers van plan waren om de nucleaire capaciteit van de EU tegen 150 op te voeren tot 2050 gigawatt van 100 GW vandaag door 30 tot 45 nieuwe reactoren te bouwen, zowel op kleine als op grote schaal.

Het versterken van de toeleveringsketen en het verminderen van de afhankelijkheid van Rusland wordt ook vermeld als een doel voor coördinatie.

Een ambtenaar van de Europese Commissie zei dat de aanwezigheid van Simson "een signaal was van actieve aandacht voor een groeiende industrie en een sleuteltechnologie voor net zero, maar zonder af te wijken van onze beperkte rol en neutrale houding", aangezien elke ondertekende verklaring alleen onder nationale vertegenwoordigers zou zijn.

Kernenergie stond dit jaar hoog op de energiebeleidsagenda van de EU toen landen versplinterd in pro- en anti-nucleaire allianties te midden van een geschil over het al dan niet meetellen van de energiebron voor de EU-doelstellingen voor hernieuwbare energie.

Nadat op het laatste moment een compromis over die wet werd gesloten, proberen Frankrijk en andere pro-nucleaire staten nu de status van kernenergie in bredere zin te verbeteren en de samenwerking tussen landen die de technologie gebruiken te stimuleren.

Kernenergie kan in grote hoeveelheden basislast CO2-vrije elektriciteit produceren, en Europese landen, waaronder Polen, plannen hun eerste reactoren om fossiele brandstoffen geleidelijk uit te bannen.

Sommige niet aan zee grenzende staten, zoals de Tsjechische Republiek, zien kernenergie als een belangrijke groene energiebron, vooral omdat zij, in tegenstelling tot kuststaten, geen grote offshore windparken kunnen bouwen.

EU-tegenstanders van kernenergie - waaronder Duitsland, dat vorige maand zijn laatste reactoren uitschakelde, Luxemburg en Oostenrijk - maken zich zorgen over onder meer afvalverwerking en onderhoudsproblemen die de Franse vloot de afgelopen jaren hebben geteisterd.

Oostenrijk en Luxemburg dagen de EU voor de rechter over haar besluit om nucleaire investeringen officieel als "groen" te bestempelen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending