Verbind je met ons

Culture

Vassiliou in Athene: Onderwijs en creativiteit zijn de sleutel tot innovatie en werkgelegenheid

DELEN:

gepubliceerd

on

Akropolis_(pixinn.net)De toekomst van het onderwijs in Griekenland en Europa en het belang van de culturele en creatieve sectoren voor werkgelegenheid en groei zullen morgen (20 februari) de focus vormen van bijeenkomsten op hoog niveau in Athene. Commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugd Androulla Vassiliou, de Europese commissaris, zal aan de evenementen deelnemen.

De commissaris zal het onderwijsbeleid van de EU en de resultaten van recente internationale studies over onderwijs en inzetbaarheid bespreken met het Teachers for Europe-netwerk van de Michael Cacoyiannis Foundation (17u).

Het Griekse onderwijssysteem staat, net als vele andere in Europa, voor aanzienlijke uitdagingen. Uit het laatste PISA-onderzoek (Programme for International Student Assessment) van de OESO over de wiskunde-, wetenschaps- en leesvaardigheid van 15-jarigen blijkt bijvoorbeeld dat Griekenland nog lang niet voldoet aan de doelstelling van de EU om het niveau van slecht presterende leerlingen terug te brengen tot onder de 15%. in 2020: in Griekenland bedraagt ​​het percentage slecht presterende leerlingen 22.6% voor lezen en 35.7% voor wiskunde.

Uit een recent onderzoek van McKinsey blijkt dat een gebrek aan relevante vaardigheden een van de belangrijkste factoren is die de inzetbaarheid van jongeren in Europa belemmeren. In Griekenland is elke tweede ondernemer van mening dat dit aanzienlijke problemen voor zijn bedrijf veroorzaakt. Bovendien is minder dan één op de drie jongeren van mening dat hun postsecundaire studies hun kansen op werk hebben verbeterd.

Commissaris Vassiliou zei: “Het Griekse onderwijssysteem moet dringend nadenken over de manier waarop het ervoor kan zorgen dat zijn jongeren een succesvolle overstap naar werk maken. De hoge jeugdwerkloosheid vraagt ​​dringend om een ​​betere coördinatie tussen scholen en de arbeidswereld. Ik ben blij dat Griekenland deelneemt aan de tweede ronde van het onderzoek naar vaardigheden onder volwassenen van de OESO, dat ons belangrijke inzichten zal opleveren over de vaardigheden van de Griekse bevolking in de werkende leeftijd. Ons nieuwe programma voor onderwijs, opleiding en jeugd, Erasmus+, kan jongeren ook helpen vaardigheden te verwerven die hun inzetbaarheid vergroten.”

De Commissie bespreekt ook de bevindingen van PISA 2012 en de Survey of Adult Skills (Programme for the International Assessment of Adult Competencies, PIAAC) van de OESO met de lidstaten om maatregelen te helpen identificeren om zwakke punten te verhelpen. De volgende uitwisseling zal plaatsvinden tijdens de bijeenkomst van de EU-ministers van Onderwijs in Brussel op 24 februari. De resultaten zullen worden meegenomen in het volgende rapport van de Commissie 'Europees semester' die landspecifieke aanbevelingen oplevert op gebieden als onderwijs, onderzoek en vaardigheden.

Eerder op de dag (09.30 uur) zal de commissaris ook de conferentie 'Financing Creativity' toespreken, georganiseerd door het Griekse voorzitterschap van de Raad van de EU. Het evenement, dat plaatsvindt in de concertzaal van Athene en ruim 400 cultuurprofessionals en beleidsmakers bij elkaar brengt, zal zich richten op wat de EU en haar lidstaten kunnen doen om de toegang tot financiering voor de culturele en creatieve sectoren te verbeteren, en zal ook andere maatregelen bespreken. om hun vooruitzichten in de economie te verbeteren.

advertentie

Commissaris Vassiliou zal het nieuwe benadrukken Creatief Europa programma, dat tot doel heeft de culturele en taalkundige diversiteit te bevorderen en het concurrentievermogen van de culturele en creatieve sectoren te versterken. Het programma zal in 2016 een nieuwe leninggarantiefaciliteit lanceren om bedrijven en organisaties in het veld te helpen aan betaalbare financiering.

Achtergrond

PISA

De PISA-enquête wordt sinds de lancering ervan in 2000 elke drie jaar uitgevoerd. Aan PISA 34 namen 31 OESO-lidstaten en 2012 partnerlanden deel, die meer dan 80% van de wereldeconomie vertegenwoordigen. Ongeveer 510 leerlingen in de leeftijd van 000 tot 15 jaar namen deel aan de tests, die betrekking hadden op wiskunde, lezen en natuurwetenschappen, waarbij de nadruk vooral op wiskunde lag. De wetenschappelijke basis die PISA oplevert, stelt beleidsmakers en docenten in staat de kenmerken van goed presterende onderwijssystemen te identificeren en hun beleid aan te passen.

Creatief Europa

Creatief Europa is op 1 januari 2014 in werking getreden. Het bouwt voort op de ervaring en het succes van de Cultuur- en MEDIA-programma's die de culturele en audiovisuele sector al meer dan twintig jaar ondersteunen. Het reflecteert ook op de strategie die de Commissie in september 20 heeft gelanceerd, gericht op het ontsluiten van het volledige potentieel van de sectoren om banen en groei te stimuleren (IP / 12 / 1012).

Creatief Europa zal cultuuractoren helpen de kansen die door de mondialisering en de digitale omwenteling worden gecreëerd ten volle te benutten. Het zal hen in staat stellen uitdagingen zoals marktfragmentatie en toegang tot financiering te overwinnen, en zal bijdragen tot een betere beleidsvorming. Met een budget van bijna 1.5 miljard euro voor een looptijd van zeven jaar, een stijging van 9% vergeleken met eerdere begrotingsniveaus, Creatief Europa zal een broodnodige impuls geven aan de culturele en creatieve sectoren, die een belangrijke bron van werkgelegenheid en groei in Europa zijn.

Meer informatie

Creatief Europa en Erasmus +
PISA 2012: EU-prestaties en eerste conclusies met betrekking tot het onderwijs- en opleidingsbeleid in Europa

PIAAC: Implicaties voor het onderwijs- en opleidingsbeleid in Europa
Androulla Vassiliou's toespraak over de McKinsey verslag
Europese Commissie: Onderwijs en opleiding
Androulla Vassiliou-website
Twitter: Androulla Vassiliou VassiliouEU

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending