Verbind je met ons

Economie

Benchmark voor Europese vrachttarieven over de weg Q4 2023: De contractmarkt houdt stand, maar de spotmarkt keldert

DELEN:

gepubliceerd

on

Uit de Upply x Ti x IRU Europese prijsindex voor vrachtvervoer over de weg blijkt dat de spotprijsindex voor het vierde kwartaal op jaarbasis met 4 punten daalde. De daling van de contractuele tarievenindex op kwartaalbasis bleef echter beperkt tot 14.8 punt, als gevolg van de hoge kosten en vooral de tolverhogingen in het vierde kwartaal van 0.9.De spotindex daalde kwartaal-op-kwartaal (QoQ) met 4.5 punten naar 123.8 punten.

Het is nu jaar op jaar (op jaarbasis) met 14.8 punten gedaald. De contractindex steeg voor het tweede kwartaal op rij, met 1.7 punten op kwartaalbasis naar 129.4. De daling op jaarbasis bedroeg slechts 0.9 punten. De European Road Freight Spot Rate Benchmark Index in het vierde kwartaal van 4 bedroeg 2023, 123.8 punten lager dan in het derde kwartaal van 4.5 en 3 punten lager op jaarbasis. De European Road Freight Contract Rate Benchmark Index in het vierde kwartaal van 2023 bedroeg 14.8, 4. punten hoger dan in Q2023 129.4 en 1.7 punten lager dan in Q3 2023.

De stijgingen van de tolprijzen in Duitsland afgelopen december hebben bijgedragen aan een stijging van de Duitse binnenlandse tarievenindex met 8.3 punten. In Duitsland schat de IRU dat de extra kosten van tolgelden 6,700 euro per vrachtwagen per jaar zullen bedragen, terwijl de kosten van de nieuwe toltarieven zullen stijgen. in Oostenrijk 730 euro per vrachtwagen per jaar bedragen. De lage vraag zal de vrachtprijzen in 2024 waarschijnlijk laag houden.

De nieuwe toltarieven die bovenop de hoge kosten worden ingevoerd, zullen echter de opwaartse druk op de tarieven in de eerste helft van het jaar blijven uitoefenen. Dit zal waarschijnlijk de contractrente in stand houden en verdere dalingen van de spotrentegroei beperken.De zwakke en dalende vraag naar vrachtvervoer over de weg in heel Europa heeft de spottarieven doen dalen, terwijl de contracttarieven hoog bleven als gevolg van de druk op de kosten.

De spotindex ligt nu 5.5 punten onder de contractindex, wat betekent dat de spotrente nu dichter bij het basisniveau ligt dan de contractrente. Een combinatie van spotdalingen als gevolg van de afnemende industriële vraag, naast contractstijgingen als gevolg van nieuwe emissietolheffingen en algemene kostengroei, resulteerde in contractprijzen die boven de spottarieven stegen van Duitse steden naar Parijs, Birmingham, Milaan, Lille, Madrid, Rotterdam, en Antwerpen.

 Sinds de rentetarieven in de eerste helft van 2022 piekten, is de dalende consumptie als gevolg van de stijgende prijzen de belangrijkste katalysator geweest voor consistente dalingen van de contante koersen. In een nieuw klimaat van verminderde inflatie is de consumptie nu echter op een lager niveau beland, wat resulteert in lagere vrachtvolumes over de weg.

Thomas Larrieu, CEO van Upply, merkt op: “Begin 2024 hebben verladers nu toegang tot spottarieven die lager zijn dan contractuele tarieven. Dit jaar zullen de wegvervoerders te maken krijgen met een daling van de Europese vraag, die al enkele maanden aan de gang is, en met de onvoorspelbaarheid van hun kosten. Dit is het moment om de adoptie van digitale tools, die zichtbaarheid bieden en omzetoptimalisatie mogelijk maken, te versnellen.

“De afgelopen drie jaar zijn de kosten over de hele linie gestegen. Arbeid (+28.2%), onderhoud en reparatie (+20.4%), banden (+21.6%), reserveonderdelen (+13.5%) en verzekeringen (+8.7%) zijn allemaal aanzienlijk gestegen en hebben bijgedragen aan een bijzonder hoge kostenbasis . Dit is het gevolg van het feit dat de inflatie door het systeem gaat, waardoor de rente onder opwaartse druk komt te staan ​​en rentedalingen worden voorkomen.

De nieuwe op emissies gebaseerde tolheffingen van Duitsland zijn op 1 december 2023 van kracht geworden, waardoor de toltarieven voor zware vrachtwagens op de Duitse wegen feitelijk met ongeveer 80% zijn verhoogd. Volgens GVN, de Nedersaksische vervoerdersvereniging, zal deze verhoging voor een aantal van haar leden resulteren in een extra maandelijkse uitgave van € 300,000. Dit is meetbaar in de Duitse binnenlandse vrachtprijsindex, waaruit bleek dat de tarieven in december met 8.3 punten stegen.

IRU schat dat de nieuwe tolheffingen in Duitsland een extra jaarlijkse kost van 6,700 euro per vrachtwagen met zich meebrengen. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat Duitse vrachtwagens 60% van het nationale goederenvervoer over de weg op een tolwegennet uitvoeren, wetende dat 55% van het vrachtvolume wordt vervoerd door gelede voertuigen met meer dan vijf assen die voldoen aan de EURO VI-normen, en dat deze voertuigen 30% vertegenwoordigen. van de Duitse vloot. Terwijl de nieuwe tolheffingen in Oostenrijk, ingevoerd op 1 januari 2024, de jaarlijkse kosten per vrachtwagen met 730 euro zullen verhogen.

Vincent Erard, senior directeur strategie en ontwikkeling van de IRU, voegt hieraan toe: “De Europese wegvervoersector wordt geconfronteerd met een dalende industriële vraag, waardoor de spottarieven omlaag gaan. Maar de contracttarieven blijven hoog vanwege de kostendruk als gevolg van nieuwe CO₂-tolheffingen en algemene kostenstijgingen. Transportbedrijven passen zich aan aan operationele, financiële en ecologische uitdagingen om aan de toekomstige transportvraag te voldoen. Hun inspanningen moeten worden ondersteund door financiële steun voor de groene transitie, de uitrol van oplaad- en tankinfrastructuur, veiligere parkeerterreinen, betere arbeidsomstandigheden voor chauffeurs en een alomvattende digitalisering van vervoersdocumenten. We kunnen de komende jaren ook een groeiende vraag naar chauffeurs verwachten, met naar schatting 745,000 onvervulde vrachtwagenchauffeursposities in 2028, en dus potentieel hogere chauffeurskosten. De onmisbare bijdrage van de wegvervoersector aan de gehele economie en samenleving mag niet worden onderschat.

"Michael Clover, hoofd commerciële ontwikkeling van Ti, zegt: “De druk op de kosten van het goederenvervoer over de weg blijft toenemen nu de brandstof- en arbeidskosten stijgen naast de nieuwe toltarieven die in heel Europa van kracht worden. Zoals de gegevens voor Duitsland laten zien, kunnen we verwachten dat deze nieuwe tolheffingen zullen leiden tot reële stijgingen van de transactionele tarieven voor vrachtvervoer over de weg, aangezien ze in de loop van 2024 in verschillende landen worden ingevoerd, waardoor een nieuwe prijsbasislijn zal worden vastgesteld.’ Krimp van de industriële productie en dalende nieuwe orders Het lijkt er op dat ze de deflatoire mantel zullen overnemen van een inmiddels gestabiliseerde consumentenvraag. Dit zal waarschijnlijk tot verdere rentedalingen leiden, vooral op de spotmarkt. De uitbreiding van het nieuwe, op emissies gebaseerde tolsysteem naar andere Europese landen zal de toch al hoge kostenbasis voor het goederenvervoer over de weg verder opdrijven. Dit zou een opwaartse druk kunnen uitoefenen op de contracttarieven, terwijl de prijsdalingen beperkt zouden blijven en de marges op de spotmarkt onder druk zouden komen te staan.
Over de Europese tariefbenchmark voor vrachtvervoer over de weg
Het European Road Freight Rate Benchmark-rapport is bedoeld om de ontwikkeling van vrachttarieven in heel Europa beter zichtbaar te maken.Klik hier om een ​​kopie van het volledige benchmarkrapport te downloaden.Over Transport Intelligence (Ti)
Ti is 's werelds toonaangevende bron van marktinformatie voor de logistieke en wegvrachtsector en levert gegevens en analyses via de Europese Road Freight Transport-rapportenreeks, de Global Supply Chain Intelligence (GSCI)-database en deskundige adviesdiensten.
www.ti-insight.com 

Over Upply
Upply, een technologieplatform voor professionals in het vrachtvervoer, ontwerpt en ontwikkelt oplossingen om verladers, vervoerders en expediteurs te helpen het volledige potentieel van digitalisering te benutten om hun bedrijf te bedienen. Door transportexpertise en datawetenschap te combineren, ontwikkelt Upply sinds 2018 zijn slimme oplossing gericht op het benchmarken, monitoren en analyseren van vrachttarieven. Als leider op het gebied van benchmarking voor het Europese wegvervoer helpt Smart supply chain-spelers beslissingen te nemen met volledige kennis van de markt en hun transportinvesteringen te optimaliseren. Het bedrijf is gevestigd in Parijs en heeft momenteel meer dan 60 medewerkers die zich bezighouden met de ontwikkeling van unieke technologische oplossingen.
www.upply.comOver IRU
IRU is de wereldorganisatie voor wegvervoer, die economische groei, welvaart en veiligheid bevordert door de duurzame mobiliteit van mensen en goederen. Als de stem van meer dan 3.5 miljoen bedrijven die mobiliteits- en logistieke diensten exploiteren in alle regio's van de wereld, leidt IRU oplossingen om de wereld te helpen beter te bewegen.
www.iru.org 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending