Verbind je met ons

Economie

 Mondiale handel zet zich schrap voor ongekende geopolitieke uitdagingen in 2024

DELEN:

gepubliceerd

on

“De situatie op de Rode Zee is acuut, maar niet chronisch voor de scheepvaart”, zegt Christian Roeloffs, medeoprichter en CEO van Container xChange. De scheepvaartindustrie kijkt ernaar uit om hun spel te verbeteren op het gebied van ‘risicobeoordeling en scenarioplanning’, ‘diversificatie van routes en leveranciers’ en 'regulatory compliance' in 2024 als reactie op geopolitieke risico's

Scheepvaartprofessionals zien de ‘bijbehorende kosten’ als de grootste kopzorg in ‘24 als gevolg van geopolitieke onrust

BRICS-expansie zal de polarisatie van de wereldhandel leiden

Container xChange, een toonaangevend online platform voor de handel en leasing van containers, brengt zijn New Year’s Edition Container Market Forecaster uit, die licht werpt op de escalerende geopolitieke risico’s die het landschap van de wereldhandel in 2024 zullen hervormen.

Als reactie op deze geopolitieke risico's maakt de meerderheid van de scheepvaartprofessionals die in de maand december 2023 door Container xChange zijn ondervraagd, zich op om de veerkracht te vergroten door middel van strategische initiatieven zoals 'risicobeoordeling en scenarioplanning', 'diversificatie van routes' en ' leveranciers en naleving van de regelgeving'. De grootste ‘hoofdpijn’ die voortvloeit uit de geopolitieke onrust zijn de ‘gerelateerde kosten die ze zullen moeten dragen bovenop de stijgende exploitatiekosten waarmee ze nu al te maken hebben.

Enkele hoogtepunten:

Strategische aandachtsgebieden: Als reactie op geopolitieke risico's geven scheepvaartprofessionals in 2024 prioriteit aan 'risicobeoordeling en scenarioplanning', 'diversificatie van routes en leveranciers' en 'naleving van de regelgeving'.

advertentie

Toenemende zorgen: Uit enquêteresultaten blijkt dat de grootste zorg die voortvloeit uit de geopolitieke onrust de 'gerelateerde kosten' zijn, die de uitdagingen van de stijgende bedrijfskosten nog verergeren. Veel klanten maken zich zorgen over de stijgende kosten als gevolg van de Rode Zee-situatie, zoals compliancekosten, verzekeringspremies en oorlogsrisicolasten, enz. De bedrijfskosten zijn al snel gestegen nadat de tarieven in 2022 waren ingestort en de vraag zich niet heeft hersteld. Bovenop de stijgende kosten zullen deze extra toeslagen de zorgen van verladers en expediteurs alleen maar vergroten.

BRICS-uitbreiding

De opname van nieuwe economieën in het BRICS-blok, waaronder Saoedi-Arabië, Iran, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Ethiopië, zet de weg vrij voor potentiële polarisatie van de wereldhandel, wat gevolgen heeft voor de geopolitieke naleving.

Gebruik van technologie: Ondanks uitdagingen erkent 82% van de professionals uit de sector het belang van technologie voor de veerkracht in 2024, waarbij voorspellende analyse- en voorspellingsinstrumenten centraal staan.

Naleving van sancties: Te midden van geopolitieke ontwikkelingen wordt de naleving van sancties van cruciaal belang voor professionals in de toeleveringsketen, waardoor een nieuwe laag van complexiteit aan de wereldhandel wordt toegevoegd.

Fluctuerende vrachttarieven: de vrachttarieven zullen op de korte tot middellange termijn stijgen, maar niet op de lange termijn, omdat vraag en aanbod nog steeds zeer onevenwichtig zijn en er geen duidelijke tekenen zijn van een sterke opleving.

Over de situatie in de Rode Zee zei Christian Roeloffs: “De Rode Zee is een cruciale slagader voor de wereldhandel, die momenteel geblokkeerd is. Gelukkig zijn er manieren om die slagader te omzeilen en de wereldhandel in beweging te houden, en daarom wordt de handel niet gestopt. Daarom is de situatie in de Rode Zee acuut, maar op de lange termijn niet chronisch voor de scheepvaartsector.”

Er zijn nog steeds veel geopolitieke risico's die de potentie hebben om de scheepvaarthandel in 2024 aanzienlijk te beïnvloeden. We hebben de oorlog tussen Israël en Hamas, de daarmee samenhangende situatie in de Rode Zee, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne waar geen einde in zicht is, de spanningen tussen China en Taiwan. en een toenemende uitbreiding van het BRICS-blok.

“Wat een verreikende en langdurige impact op de mondiale toeleveringsketen kan hebben, zijn de BRICS-inclusies van meer economieën.” Roeloffs voegde eraan toe.

Er wordt een groot aantal landen toegevoegd aan het BRICS-blok, namelijk Saoedi-Arabië, Iran, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Ethiopië, terwijl Argentinië de opname heeft afgewezen. BRICS wordt gezien als tegenwicht voor de door het Westen geleide wereldorde.

“Als het blok politieke beslissingen en geopolitieke standpunten steeds meer op één lijn begint te brengen, kunnen er extra complexiteiten aan de mondiale handelsorde ontstaan ​​met een toenemende polarisatie van de wereldhandel. Uiteindelijk zou dit kunnen leiden tot een situatie waarin het ene blok geen handel mag drijven met het andere blok en uiteindelijk wordt geopolitieke naleving complexer en moeilijker.” hij voegde toe.

De uitbreiding van de BRICS zal verdere interessante ontwikkelingen met zich meebrengen die het vermelden waard zijn. Iran en Saoedi-Arabië zitten nu in dezelfde organisatie, ondanks een gespannen relatie. Egypte onderhoudt nauwe commerciële banden met Rusland en India, maar ook met de VS. India en China tellen samen ongeveer 2.5 miljard mensen en zouden de mondiale beleidsvorming sterk kunnen beïnvloeden als ze beter op één lijn zouden komen te staan. En ten slotte zou het feit dat Rusland en Iran in staat zouden zijn om gezamenlijk de ‘handels’-beleidsvorming binnen de BRICS-groep te beïnvloeden, kunnen leiden tot een ‘aanscherping’ van de handelsheroverweging van Amerikaanse bondgenoten versus BRICS.

Te midden van deze ontwikkelingen zal het naleven van sancties van cruciaal belang worden voor professionals in de toeleveringsketen om zaken te doen.

Elke geopolitieke onrust heeft een directe en causale impact op de wereldhandel, wat resulteert in marktvolatiliteit. Een klassiek voorbeeld hiervan is de Gazastrook en de daaruit voortvloeiende acties van Houthis in Jemen. Dit leidt tot herroutering van de handel, wat uiteindelijk resulteert in stijgende bedrijfskosten, vertragingen en verstoringen van de dienstverlening.” zei Roelofs.

Over Container xChange

Container xChange fungeert als een wereldwijd online platform dat de leasing en handel van containers mogelijk maakt en containergebruikers met eigenaren verbindt. Het platform stroomlijnt het proces van het vinden en uitwisselen van containers, optimaliseert het wagenparkbeheer en bevordert de samenwerking in de scheepvaartsector.

Het neutrale online platform verbindt vraag en aanbod van zeecontainers en transportdiensten met volledige transparantie over beschikbaarheid, prijzen en reputatie, vereenvoudigt de handelingen van het ophalen tot het afleveren van containers, en regelt betalingen automatisch in realtime voor al uw transacties verminder inspanningen voor factuurafstemming en betalingskosten.  

Momenteel vertrouwen meer dan 1500 doorgelichte containerlogistiekbedrijven hun bedrijf toe aan xChange en genieten ze van transparantie via prestatiebeoordelingen en partnerbeoordelingen. In tegenstelling tot beperkte persoonlijke netwerken, Excel-sheets en e-mails waar de sector doorgaans op vertrouwt, biedt Container xChange zijn gebruikers talloze opties om containers te boeken en te beheren, sneller en met vertrouwen te bewegen en de winstmarges te vergroten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending