Verbind je met ons

Data

Safe Harbour gesteld: Europarlementsleden opgeroepen voor de duidelijkheid en effectieve bescherming

DELEN:

gepubliceerd

on

facebookserversOp 14 oktober debatteerden de EP-leden met commissaris Jourova en Schmit van het Luxemburgse EU-voorzitterschap over de impact van de recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie (HvJ) dat de Safe Harbor-overeenkomst over gegevensoverdracht naar de VS niet veilig is. De leden van het Europees Parlement riepen de Commissie op om de juridische situatie na de uitspraak te verduidelijken en eisten onmiddellijke actie om effectieve gegevensbescherming voor EU-burgers te garanderen.

Naar aanleiding van een klacht tegen Facebook door een Oostenrijks staatsburger, Max Schrems, het Europese Hof van Justitie heeft op 6 oktober uitspraak gedaan dat het "adequaatheidsbesluit" van de Commissie ongeldig was, aangezien de Veiligehavenovereenkomst geen niveau van gegevensbescherming biedt dat gelijkwaardig is aan het beschermingsniveau dat in de EU geldt. Het Hof oordeelde met name dat de toegang van de Amerikaanse inlichtingendiensten tot de overgedragen gegevens in strijd is met ‘het recht op respect voor het privéleven en het recht op bescherming van persoonsgegevens’.

Bekijk de video-opname van het debat hier.

De Safe Harbor-overeenkomst uit 2000 staat bedrijven toe privégegevens van Europese burgers over te dragen aan de VS, als zij instaan ​​voor adequate privacybescherming zoals vastgelegd in de overeenkomst. Momenteel maken ruim 4000 bedrijven gebruik van Safe Harbor voor de overdracht van gegevens, waaronder bedrijven als Facebook, Google en Microsoft.

Naar aanleiding van een klacht van de Oostenrijkse staatsburger Max Schrems heeft het Europese Hof van Justitie op 6 oktober verklaard dat het Safe Harbor-besluit van de Commissie ongeldig is. In zijn klacht betoogt Schrems dat de onthullingen van Snowden over het NSA-gegevensverzamelingsprogramma PRISM, waarbij gegevens van EU-burgers in het bezit van Amerikaanse bedrijven worden doorgegeven aan Amerikaanse inlichtingendiensten, twijfels oproepen over de adequaatheid van de gegevensbescherming die door Safe Harbor wordt geboden.

Na de onthullingen van Snowden heeft de Europese Commissie in november 2013 dertien aanbevelingen gedaan om het vertrouwen in Safe Harbor te herstellen en veiliger te maken. Het Parlement heeft herhaaldelijk opgeroepen tot de opschorting van de Veilige Haven, meest recentelijk in zijn resolutie uit 13 over het toezicht door de NSA.

Meer informatie

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending