Verbind je met ons

EU

Frankrijk uitlevert Kazachse dissident Mukhtar Ablyazov naar Rusland

DELEN:

gepubliceerd

on

Mukhtar-Ablyazov-007De Open Dialog Foundation (ODF) heeft de laatste zorgwekkende ontwikkelingen in de zaak van Mukhtar Ablyazov gemeld , Kazachse dissident en de belangrijkste politieke tegenstander van de Kazachse president Nursultan Nazarbajev.

Op 17 september ondertekende de Franse premier Manuel Valls een uitleveringsdecreet 

Ablyazov’s lawyers announced an appeal to the French Council of State. You can find hier the ODF’s statement on the decision of the French authorities, containing comments made by Open Dialog Foundation President Lyudmyla Kozlovska and Jevgeny Zhovtis, gerenommeerd Kazachse advocaat en mensenrechtenverdediger. De Open Dialog Foundation roept de internationale gemeenschap op krachtig te reageren en een beroep te doen op de Franse autoriteiten om de Kazachse dissident niet naar Rusland te sturen. Zoals uit de ervaring is gebleken, is dit, vooral wanneer bilaterale banden en economische belangen op het spel staan, vaak de enige manier om ervoor te zorgen dat waarden en mensenrechten de overhand krijgen.

De Open Dialog Foundation dringt er bij de Franse autoriteiten op aan om de bredere context van de zaak in ogenschouw te nemen, de politieke achtergrond ervan zorgvuldig te analyseren, de uitleveringsprocedure stop te zetten om de veiligheid van de Kazachse dissident te garanderen en een boodschap naar Rusland te sturen dat zijn seriele misbruiken van de mensenrechten betekent dat Parijs, zolang er geen drastische verbeteringen in Rusland plaatsvinden, Moskou niet langer zal vertrouwen als het om zulke zaken gaat.

Achtergrond
Ablyazov is een zakenman. Vóór 2001 was hij lid van de Kazachse regering. In 2001 was Ablyazov medeoprichter van de politieke oppositiepartij Democratische Keuze van Kazachstan (later Alga). Hij financierde en steunde ook de oppositionele media en bewegingen van het maatschappelijk middenveld in Kazachstan. Na de gedwongen nationalisatie van de BTA Bank in 2009 vluchtte Ablyazov uit Kazachstan en kreeg in 2011 politiek asiel in Groot-Brittannië. In juli 2013 werd Ablyazov in Frankrijk gearresteerd op verzoek van zowel de Russische als de Oekraïense autoriteiten aan INTERPOL. Sinds die tijd vindt zijn uitleveringsproces plaats in Frankrijk. De Kazachse autoriteiten beschuldigen Ablyazov, samen met zijn Russische en Oekraïense tegenhangers, van de verduistering van 6 miljard dollar, gedurende de tijd dat hij leiding gaf aan de BTA Bank.

Russian and Ukrainian investigators involved in Mr Ablyazov’s case are responsible for other politically motivated cases in these countries. Investigator, Mr Nikolay Budilo was responsible for Sergei Magnitsky‘s case in Russia, while prosecutor Mr Viktor Grin; judges Mr Sergey Podoprigorov, Ms Elena Stashina, Mr Alexey Krivoruchko and Ms Svetlana Ukhnaleva, and investigator Mr Maksim Melnyk were responsible for Euromaidan‘s cases in Ukraine.

Ablyazov’s case has been broadly recognized as politically motivated by the international community (including many politicians – MPs, MEPs and human rights defenders – Amnesty InternationalHuman Rights WatchFIDHEEN KAT en andere NGO’s). Landen als Tsjechië, Italië, Polen, Spanje, Groot-Brittannië en andere landen verleenden politiek asiel, vluchtelingenstatus of andere vormen van internationale bescherming aan medewerkers en familieleden van Ablyazov.

De lijst met supporters in de zaak is te vinden hier.

Betrokkenheid van de Stichting Open Dialoog

De Open Dialog Foundation, een organisatie die op grote schaal werkt aan de mensenrechtensituatie in Kazachstan, en die de Kazachse politieke oppositie en het maatschappelijk middenveld ondersteunt, volgt de zaak van Ablyazov sinds mei 2013, toen zijn vrouw, Alma Shalabayeva, illegaal vanuit Italië naar Kazachstan werd gedeporteerd. Sindsdien hebben we verschillende rapporten en verklaringen over deze zaak uitgebracht. Here, vindt u ons hoofdrapport (oktober 2014), hier een publicatie over de illegale betrokkenheid van de Oekraïense autoriteiten (maart 2015), en hier en hier rapporten met argumenten tegen de uitlevering aan Rusland en Oekraïne (dwz risico van terugzending naar Kazachstan; geen eerlijk proces; slechte detentieomstandigheden; risico op martelingen; betrokkenheid van corrupte rechterlijke macht en illegale banden tussen Kazachse en Russische, Oekraïense en Franse autoriteiten) ( mei 2015 en september 2015).

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending