Verbind je met ons

Economie

Daklozen uitgesloten van burgerschap, zegt FEANTSA

DELEN:

gepubliceerd

on

top2013 is het Europees Jaar van de burger. Het markeert de 20e verjaardag van de opname van het burgerschap van de Unie in de Verdragen van de Europese Unie. De Europese Unie beweert de betrokkenheid van burgers bij de samenleving te willen vergroten en faciliteren. Een aanzienlijk aantal Europeanen, waaronder daklozen, heeft echter geen toegang tot de voordelen van hun burgerschap, waaronder de onlangs gelanceerde Europese burgerinitiatieven, volgens de Europese Federatie van Nationale Organisaties die werken met daklozen (FEANTSA), een koepel van non-profitorganisaties die deelnemen aan of bijdragen aan de strijd tegen dakloosheid in Europa. 

Iedereen met de nationaliteit van een EU-lidstaat is automatisch EU-burger. De EU biedt alle EU-burgers een extra reeks rechten die worden gegarandeerd door de EU-verdragen. Het EU-burgerschap en de burgerrechten zijn belangrijk voor de waarborging van de grondrechten van individuen, zodat iedereen gelijke behandeling krijgt en kan deelnemen aan het democratische leven in de EU.

De afwezigheid van een thuis kan de toegang tot veel basisconcepten van burgerschap en deelname aan de samenleving belemmeren. Omdat ze geen vast adres hebben en dus niet kunnen worden ingeschreven in het kiesregister van hun land, wordt het recht om te stemmen en dus deel te nemen aan het maatschappelijk leven aan veel daklozen ontzegd. Zoals de Europese Commissie stelt: "volledige deelname van EU-burgers aan het democratische leven van de EU op alle niveaus is de essentie van het burgerschap van de Unie", en het onvermogen om hun stem te laten horen sluit daklozen uit van volledige deelname aan het burgerschap.

Een voorbeeld van een platform om je stem te laten horen, het European Citizenship Initiative van de Europese Commissie, is niet beschikbaar voor daklozen. Het Europees burgerinitiatief (EBI), een zogenaamd 'instrument voor participerende democratie', beweert "een miljoen burgers die onderdaan zijn van een aanzienlijk aantal EU-landen in staat te stellen rechtstreeks een beroep te doen op de Europese Commissie om een ​​initiatief van belang in te dienen aan hen binnen het kader van zijn bevoegdheden.”

The ECI website claims:  “All EU citizens […] old enough to vote in the European Parliament elections […] can sign a citizens’ initiative.” Unfortunately, this is not true.  Homeless people, despite being citizens of member states, are excluded from taking part in an ECI in 14 out of 27 countries. In order to sign a petition launched under the ECI framework, signatories must have proof of a permanent address.  In all countries, they need proof of identity.  What is more, homeless people without a postal address or an e-mail address cannot be on the steering committee of an ECI.  Only a small minority of homeless people are able to use the address of the shelter they are staying in as a permanent address.  Those who sleep rough of course do not have a permanent address.  Sleeping rough and even living in a shelter or other non-permanent structure makes it very difficult to hold on to belongings, including identity documents, which can be stolen.  Homeless people are thus not allowed to participate in a Citizens’ Initiative and are therefore not equal to their fellow citizens who can make their voice heard through this platform.

“Burgers zijn en moeten centraal staan ​​in de Europese integratie”, zegt het rapport European Citizenship 2013 van de Europese Commissie. Aangezien daklozen uitgesloten zijn van het praatgedeelte, wordt deze verklaring niet weerspiegeld in de voorwaarden voor het ondertekenen van een Europees burgerinitiatief.

FEANTSA-directeur Freek Spinnewijn hoopt dat deze situatie voor het einde van het Europees Jaar van de burger is rechtgezet. Het EBI heeft het potentieel om een ​​hulpmiddel te zijn bij het ondersteunen van vooruitgang bij het aanpakken van dakloosheid in Europa: het zou bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om er bij de Europese instellingen op aan te dringen gevolg te geven aan de oproep van het Europees Parlement voor een EU-strategie voor dakloosheid. Deze mogelijkheid is momenteel echter niet beschikbaar, aangezien daklozen zijn uitgesloten van deelname aan het EBI.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending