Verbind je met ons

China

UK Chinese Dragon Boat Festival maakt indruk in Manchester

DELEN:

gepubliceerd

on

Paddlers racen naar de finish op het UK Chinese Dragon Boat Festival. /Murray Job/CGTN

Europe’s biggest dragon boat race has paddled its way back to Manchester. This year’s UK Chinese Dragon Boat Festival (17-18 June) involved around 40 amateur teams and a dozen professional teams taking part in the two-day event, schrijft Wang Qiwei in Manchester, VK.

Tijdens deze leuke race racen teams van roeiers en drummers op het ritme van de trom langs de wateren van Salford Quays - in de aangrenzende stad Salford. 

Het vereist teamwerk en synchroon blijven om de race te winnen, maar voor de amateur-peddelaars - velen van hen first-timers - is de trofee misschien niet het belangrijkste doel.

Een gedicht ter gelegenheid van het Drakenbootfestival

Hoe wordt het Drakenbootfestival over de hele wereld gevierd?

Inwoners van Ganzhou bereiden zich voor op drakenbootraces

advertentie

“It’s the first time for all of us on the boat to participate in the race. We could hear the crowds cheering and it was really brilliant,” said Esme Ward, Director of Manchester Museum. 

“We were pretty dreadful but we don’t mind, because we learnt a lot through the race and I like the sense of camaraderie.”

Het staat misschien niet op één lijn met de voetbalclubs van meerdere miljarden dollars waarmee Manchester gewoonlijk wordt geassocieerd, maar de jaarlijkse drakenbootrace brengt een rijkdom voort die verder gaat dan geld - een sociale integratie tussen de Chinese gemeenschap en mensen van over de hele wereld.

Het festival brengt mensen samen. / Murray Job/CGTN

Het festival brengt mensen samen. / Murray Job/CGTN

“We want to introduce the Chinese culture to the local people, and ask them to join us together to row in the dragon boat and celebrate the festival. This will help make a multicultural inclusive society,” said Hanxin Yang, Chairman of Xinhua Chinese Association.

“We make the contribution for people to learn and love the Chinese culture, we share the enjoyment as we row in boat together, and make this world more harmonious and peaceful,” Yang added.

Lokale VIP's en leden van de gemeenschap kwamen langs om het plezier te bekijken. /CMG

Lokale VIP's en leden van de gemeenschap kwamen langs om het plezier te bekijken. /CMG

Zheng Zeguang, de Chinese ambassadeur in het VK, stuurde een felicitatiebericht. Hij zei dat drakenbootraces een symbool zijn van het Drakenbootfestival, dat levendig de geest van doorzettingsvermogen, eenheid en strijd van de Chinese natie belichaamt. Hij hoopte dat mensen met inzicht uit alle lagen van de bevolking in de twee landen de handen ineen zullen slaan om de geest van de drakenbootcultuur voort te zetten, hoogtepunten van samenwerking te creëren, intermenselijke banden te versterken en de gestage ontwikkeling op lange termijn te bevorderen. van de betrekkingen tussen China en het VK.

Met een geschiedenis die meer dan 2,000 jaar teruggaat, wordt het Drakenbootfestival in heel China en over de hele wereld gevierd. Het festival herdenkt Qu Yuan, een Chinese dichter (leefde ongeveer 340-278 voor Christus) bekend om zijn patriottisme en bijdragen aan klassieke poëzie.

Het ging niet alleen om winnen, maar sommige mensen deden het ook... /CMG

It wasn’t just about winning – but some people did… /CMG

“It’s about how we celebrate the cultural diversity in the city,” said Paul Dennett, Mayor of Salford. “It’s also about the longstanding Chinese community here in Salford and Manchester, and their contributions over many years of lives in the city. The event gives them a platform and voice to celebrate their culture and tradition.”

Steps away from the water there’s also plenty to do on dry land, with dragon dance, lion dance and traditional Chinese costume shows taking the stage, many of which were presented jointly by Chinese and British performers. Visitors could also have a bite of zongzi, sticky-rice balls wrapped in bamboo leaves.

UK Chinese Dragon Boat Festival maakt indruk in Manchester

“I have participated in this event many times before, and every time it’s great to take part,” said René Bektashi-Brown, who performed Kung Fu and lion dance at the festival. “There are loads of people, and it’s always an inspiration to see people rolling out all the performances.”

With more than a decade of history, this year’s event was organized by Xinhua Chinese Association together with Salford City Council and the British Dragon Boat Racing Association (BDA).

The festival was publicized by CMG on its multilingual media platforms in Europe including Canale YaoYang, multilingual platform Going, CMG’s Chinese Language Video Festivals accounts on Facebook, Twitter, YouTube, Instagram en Facebook Watch, CGTN Europe’s social media accounts and other platforms. No surprise that it received widespread attention, reaching a total audience of around 5.85 million in Europe.

Jiang Qiudi, Jin Jing, Xu Qi, Yang Jingjing, Wang Meng en Li Yaru hebben ook bijgedragen aan dit artikel.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending