Verbind je met ons

Brexit

In Ierland en Gibraltar beloven #Brexit border-vragen 'het paradijs' voor smokkelaars

DELEN:

gepubliceerd

on

De recente EU-top die in Salzburg werd gehouden, schiep niet veel hoop dat een Brexit-akkoord op handen was. Voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, ondubbelzinnig verworpen Het veel verguisde Checkers-plan van Theresa May, terwijl de Franse president Emmanuel Macron de Brexiteers nadrukkelijk “leugenaars” noemde. Dit zorgde ervoor dat May vraag respect en de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt kwestie nauwelijks verhulde dreigementen als “Verwar Britse beleefdheid niet met zwakte. Als je ons in een moeilijke hoek plaatst, zullen we standhouden”.

Te midden van al deze grootsheid zijn er enkele concrete redenen waarom een ​​aanvaardbare ‘echtscheidingsovereenkomst’ ongrijpbaar blijft. Het grootste knelpunt lijken de grenzen tussen Groot-Brittannië en de EU in Ierland en Gibraltar te zijn, waar onder andere wordt gevreesd dat de verwarring rond de Brexit een al wijdverbreid smokkelprobleem zou kunnen verergeren – vooral in het geval van een no-deal. resultaat. Het debacle van vorige week in Salzburg zal weinig hebben gedaan om deze zorgen weg te nemen.

Backstops en rode lijnen

Het belangrijkste twistpunt rond de Ierse grens is in de eerste plaats het bestaan ​​ervan. Momenteel zijn er geen harde grenzen, barrières of controleposten tussen Noord-Ierland en de Republiek. Beide partijen willen dat zo houden. Herkennen Hoe belangrijk deze regeling ook is voor het handhaven van de fragiele vrede die werd bevorderd door het Goede Vrijdagakkoord van 1998, May heeft prioriteit gegeven aan een “backstop” die deze opzet zou garanderen, zelfs als Groot-Brittannië er niet in slaagt een exit-deal met de EU te sluiten.

May heeft er echter ook op aangedrongen dat het feit dat Groot-Brittannië in de interne markt of de douane-unie blijft een rode lijn is. Haar mantra dat ‘Brexit Brexit betekent’ impliceert dat Groot-Brittannië beide regelingen moet verlaten als onderdeel van elke zinvolle terugtrekking uit de EU. Dit creëert een essentiële tegenstrijdigheid, aangezien May ook weigert een land- of zeegrens tussen Ierland en Groot-Brittannië te dulden. Die van de Conservatieve regering vertrouwen over het behoud van een kleine meerderheid door de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP) gooit nog meer roet in het eten, wat de Ierse premier Leo Varadkar ertoe aanzet om voorbereiden voor het slechtste scenario volgend jaar.

De Rots en een harde plaats

advertentie

De Ierse grens zou het leeuwendeel van de krantenkoppen rond de Brexit-onderhandelingen kunnen stelen, maar die tussen Spanje en Gibraltar zou net zo lastig kunnen blijken. Dat geldt vooral omdat de EU dat heeft gedaan begaafd Spanje heeft een veto over elke mogelijke deal tussen de EU en Groot-Brittannië over Gibraltar. Terwijl Spanje nog steeds de hoop niet heeft opgegeven om ooit zijn voormalige grondgebied terug te winnen, is de huidige strategie van de Spaanse regering om de Brexit-gesprekken te gebruiken om actualisering van de bestaande regeling.

De belangrijkste zorg van Spanje is de ongelijkheid die bestaat tussen het belastingregime en het begrotingsbeleid van Gibraltar en dat van de EU. Het Britse grondgebied maakt geen deel uit van de douane-unie, past geen belasting over de toegevoegde waarde (btw) toe en is vrijgesteld van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), waarvan Spanje beweert dat ze bevorderlijk zijn voor het smokkelen over de grens. Tabak op de zwarte markt is een van de grootste illegale importen. Afgelopen jaar, 600,000 pakketten van de sigaretten werd aan de grens in beslag genomen, wat neerkomt op een stijging van 158% ten opzichte van 2016.

Een zegen voor de zwarte markt voor tabak

De kwestie zal waarschijnlijk dieper verankerd raken in het geval van een no-deal-scenario volgend jaar maart – en niet alleen in Spanje. In 2017 waren er ongeveer 520 miljoen illegale sigaretten geconsumeerd in Ierland, resulterend in een nettoverlies van £ 200 miljoen voor de Ierse schatkist. Retailers die dichtbij de grens wonen, maken zich steeds meer zorgen over de impact van de Brexit op het probleem. Omdat dagelijks 30,000 mensen de 310 kilometer lange Ierse grens oversteken, is hard optreden tegen de illegale handel vrijwel onmogelijk. Simon Sneddon van Northampton University heeft dat eerder gedaan voorspeld Brexit zal een “gangsterparadijs” creëren voor de criminelen die in het gebied opereren. Er wordt niet alleen tabak gesmokkeld geloofde Dit zal de EU-begrotingen jaarlijks meer dan 10 miljard euro kosten, maar ook neemt toe lokale rokerscijfers en ondermijnt initiatieven op het gebied van de volksgezondheid.

Na de rampzalige topconferentie in Salzburg zei de Spaanse premier Pedro Sánchez nam op Twitter om zijn zorgen over tabakssmokkel te uiten. De opmerkingen van Sánchez kwamen op een bijzonder cruciaal moment in de strijd tegen de illegale activiteiten: begin volgende maand zal Genève gastheer zijn voor de COP8 en MOP1 conferenties, gericht op de uitvoering van respectievelijk het Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging (FCTC) en het Protocol inzake illegale handel in tabaksproducten.

Zoals bepaald in het Protocol, dat deze week officieel in werking is getreden, is de EU momenteel bezig met het ontwerpen van een track-and-trace-systeem dat sigaretten in elke fase van het productie-, leverings- en leveringsproces zal monitoren. Als een dergelijk plan op de juiste manier wordt ontworpen, kan het de zorgen over smokkel na de Brexit in Ierland en Gibraltar helpen wegnemen. Echter, het systeem zoals het nu is bladeren er is te veel speelruimte voor inmenging door de industrie, waarbij belangrijke elementen aan de tabaksfabrikanten worden toevertrouwd, ondanks het feit dat zij dat zelf blijven doen vergemakkelijken smokkel van hun eigen producten.

In rook opgaan

De illegale sigarettenhandel is slechts één facet van het logistieke moeras dat de Brexit heet, maar wel één met enorme gevolgen voor Spanje, Gibraltar en het eiland Ierland. De Spaanse regering ziet de huidige onderhandelingen als een kans om een ​​decennia oude klacht aan de orde te stellen. Het opnieuw instellen van een grens aan Ierland brengt intussen een reëel risico met zich mee dat het een terugkeer naar geweld en zelfs openlijke oorlogvoering zal uitlokken als er op een onjuiste manier met de situatie wordt omgegaan. Nadat de Ierse douaneposten waren aangevallen gedurende de 20th eeuw is het een angstaanjagend tastbare mogelijkheid dat een harde grens tot remilitarisering zal leiden.

Daarom is het absoluut noodzakelijk dat Groot-Brittannië en de EU tot een wederzijds voordelige oplossing komen. Als dit niet gebeurt, zal dit niet alleen resulteren in de schande van een no-deal-uitkomst, maar ook in miljoenen ponden die verloren gaan door illegale handel, een klap voor de volksgezondheid, potentiële financiering voor terroristische organisaties en de maar al te reële dreiging dat de zwaarbevochten Ierse vrede in rook opgaat.

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending