Verbind je met ons

Tibet

André Lacroix: ITAS en de staat van de Tibetologie

DELEN:

gepubliceerd

on

De heer Lacroix is ​​een gepensioneerde universiteitsprofessor en auteur van Dharamsalades.

Hij realiseerde ook de vertaling van The Struggle for Modern Tibet door Tashi Tsering, William Siebenschuh en Melvyn Goldstein.

Binnenkort wordt in Praag een internationale Tibetologieconferentie georganiseerd door de IATS.
Bent u bekend met de International Association for Tibetan Studies?

Om eerlijk te zijn, voordat je me erover vertelde,
Ik kende de International Association for Tibetan Studies, IATS in het Engels, niet.
Ik informeerde mezelf vanmorgen over de vraag en ik merkte dat het een vereniging was die in 1979 in Oxford was opgericht, en ik zeg dat 1979 vreemd is, het is precies het jaar waarin Deng Xiaoping, die het Tibetaanse probleem achter zich wilde laten, conferenties op hoog niveau had georganiseerd tussen vertegenwoordigers van Dharamsala, dus vertegenwoordigers van de Dalai Lama en vertegenwoordigers van de Volksrepubliek China. Deze onderhandelingen zijn uiteindelijk mislukt vanwege de eisen van de Tibetaanse onderhandelaars. Ze wilden creëren, het was geen verzoek, het was een claim, om een ​​groter Tibet te creëren dat China zou hebben afgesneden van een kwart van zijn grondgebied, wat duidelijk een ontoelaatbare claim was voor de Chinese vertegenwoordigers.
Ik merk ook op dat in 1989 een volgende bijeenkomst van deze vereniging werd gehouden in Narita, Japan, dat wil zeggen het precieze jaar waarin de Dalai Lama de Nobelprijs voor de Vrede ontving. Er zijn bizarre toevalligheden, en ik ontdekte ook dat het op deze bijeenkomst in Japan was dat de vereniging haar statuten schreef, en een van deze statuten is het feit dat de leden elkaar coöpteren, waardoor ik begrijp dat het werk dat nu in Praag is door deze associatie niet doordrenkt met de meest volledige objectiviteit. Ik ben bang dat het min of meer besmet is met anti-Chinese gevoelens.

Wat is volgens jou goede Tibetologie?
Wie beschouw je als een model-tibetoloog?

Idealiter zou Tibetologie natuurlijk geschiedenis, de studie van teksten, de studie van de filosofie, mythen, legendes, religie, religies moeten omvatten. Omdat vaak wordt aangenomen dat er alleen boeddhisme in Tibet is, terwijl daar de reeds bestaande religie de Bön-religie was, waarvan er vandaag nog steeds duidelijke sporen zijn. Dus alles vanuit een perspectief dat de geopolitieke dimensie niet verhult, omdat het zeker is dat sinds het einde, de val van het Manchu-rijk, Tibet op het kruispunt stond van alle imperialistische pogingen van het Westen, de Russen, de Britten enzovoort, het heeft altijd deel uitgemaakt van het Chinese rijk, wat momenteel wordt ontkend door de mensen van de Internationale Campagne voor Tibet. Maar het is een historische realiteit.
Door gebruik te maken van de ernstige moeilijkheden van de jonge Chinese Republiek vanaf 1911, die het slachtoffer was van de krijgsheren en vervolgens van de strijd tussen communisten en nationalisten, de Japanse invasie enzovoort, kon China zijn controle over deze afgelegen Tibetaanse provincie niet behouden . De Britten maakten hiervan gebruik om er een soort protectoraat van te maken dat eenzijdig door de 13e Dalai Lama werd uitgeroepen tot onafhankelijk Tibet, maar het is een onafhankelijkheid die door niemand is erkend. Dus toen Mao aan de macht kwam, heroverde hij eenvoudig deze provincie die een tijdlang aan controle was ontsnapt vanwege de vele moeilijkheden van de jonge Chinese Republiek. Maar voor mij, een echte Tibetoloog, is het toonbeeld van de Tibetologie Melvyn Goldstein, die echt een meester is die vloeiend Tibetaans spreekt, die tientallen keren in Tibet is geweest en het in alle richtingen heeft gereisd, hij is een zeer rigoureuze historicus die duidelijk weet Tibetaan die de geschiedenis kent en studies heeft gepubliceerd die echt gezaghebbend zijn over de kwestie. Dus alle kleine monografieën zijn goed om te nemen, die versterken en nuanceren, maar ik vind dat de essentie over Tibet is gezegd. Hij schreef in ieder geval een meesterlijk boek waar we nooit zonder kunnen.


De Covid-epidemie heeft internationale studies en uitwisselingen verstoord, denk je dat deze epidemie Tibetaanse studies heeft beïnvloed?

advertentie

Zeker is dat de onmogelijkheid om erheen te reizen zeker niet heeft bijgedragen tot een betere kennis van de situatie ter plaatse. Aan de andere kant, voor zover veel van deze Tibetologen geleerden zijn die teksten bestuderen enzovoort, die met elkaar communiceren via videoconferentie, enzovoort, weet ik niet of het de studies zoveel heeft beïnvloed, ik weet het niet , maar het is natuurlijk altijd beter om te gaan kijken wat er aan de hand is. Zoals een Tibetaans spreekwoord zegt: beter één keer zien dan honderd keer horen, en dit is heel waar, als je daarheen gaat, heb je een ander, een heel ander begrip dan wanneer je net leest.

Wat vindt u van de nieuwe generatie Tibetologen, is er een positieve verandering in hun mentaliteit?

Helaas nee, vergeleken met de grote Tibetologen naar wie ik verwijs, denk ik aan mensen als Melvyn Goldstein, die waarschijnlijk de grootste Tibetoloog ter wereld is, die vloeiend Tibetaans spreekt, die door Tibet in alle richtingen zwierf en die een echte geopolitieke visie heeft, die een enorme historische dimensie heeft. Hij is een heer die, geloof ik, ongeveer mijn leeftijd heeft, dat wil zeggen, hij is een oudere man, ik denk aan Tom Grunfeld enzovoort. Ik kan niemand precies bedenken, misschien informeer ik mezelf niet goed genoeg, maar ik zie niet veel veranderingen.
Misschien Barry Sautman die jonger is maar dat vind ik in ieder geval, het is ook iets wat mij opviel, het is dat Tibetologie, goede Tibetologie moet erkend worden, helaas heel vaak Angelsaksisch is. De Franse Tibetologie is bijvoorbeeld nogal betreurenswaardig. INALCO, het Nationaal Instituut voor Oosterse Taal en Cultuur in Parijs, zou ik zeggen, is een nest, op enkele uitzonderingen na, van mensen die niet eens verbergen dat ze tegen communistisch China zijn en wier studies bezoedeld zijn door deze anti- Chinees gevoel. Het is nogal betreurenswaardig. Ik zou de namen willen noemen van Françoise Robin, Katia Buffetrille, Anne-Marie Blondeau enzovoort. Dit zijn niet helemaal betrouwbare persoonlijkheden.

Wat vindt u van de vele Tibetaanse geleerden die er nog nooit zijn geweest? Is het mogelijk voor deze mensen om een ​​echte objectieve mening te uiten?

Volgens mij moet dat heel moeilijk zijn. Ik zeg niet dat het onmogelijk is, maar er is iemand voor nodig die buitengewoon nieuwsgierig is, die echt onbevooroordeeld geïnformeerd wil worden en die een polyglot is, die Chinees, Tibetaans, Engels, Frans, Duits enzovoort afhandelt. Dus misschien, maar bestaat dit soort karakter? Ik weet het niet. Het is in ieder geval zeker dat als je ergens een voet zet, je meteen een ander visioen hebt dan wat je zomaar in boeken aantreft. Zelf dacht ik, toen ik voor het eerst naar Tibet ging, op basis van de Lonely Planet, een relatief betrouwbare reisgids, dat deze gids het had over culturele genocide. Toen, ogen als schoteltjes toen ik er voor het eerst voet zette en ik de alomtegenwoordigheid van monniken zag, enzovoort. Ik vroeg me af, maar waar heeft deze reisgids het over? En vanaf dat moment begon ik te studeren, in het bijzonder Melvyn Goldstein, die werkelijk meesterlijke werken heeft gemaakt over de geschiedenis van Tibet vanaf de oorsprong tot op de dag van vandaag, met dit nogal opmerkelijke aspect van geschiedenis en geopolitiek.

Internationaal is de overgrote meerderheid van Tibetaanse deskundigen al lang van mening dat de Chinese regering een oneerlijk beleid voert ten aanzien van etnische minderheden.
Wat vind je ervan dat je Tibet meerdere keren hebt bezocht?

Helaas zijn experts, vaak degenen die naar onze media worden geroepen, experts die doordrenkt zijn van het Atlantische klimaat, wat betekent dat China de grootste bedreiging blijft, en ik denk dat alles kan worden verklaard door het feit dat de Verenigde Staten langzaam als ze hun hegemonie verliezen, kunnen ze het niet accepteren, daarom hebben ze een vijand nodig om te proberen hun leiderschap te redden. Ze realiseren zich goed dat ze niet dom zijn dat dit leiderschap naar China verschuift, ze doen er alles aan om het te vertragen. Hoe moet ik het zeggen? Het is een tweeledige strijd waarbij de Democraten net zo vijandig staan ​​tegenover China als de Republikeinen.


Denkt u dat de conferentie in Praag positieve en apolitieke resultaten zal opleveren op het gebied van Tibetologie?

Ik heb geprobeerd te achterhalen welke onderwerpen aan bod zouden komen, maar kon ze niet vinden op internet. Ik heb alleen het vergaderrooster gevonden en welke vergaderzalen et cetera, maar ik weet niet wie er is uitgenodigd om te spreken.
Ik weet niet welke onderwerpen aan bod zullen komen, er zullen zeker een aantal zeer interessante onderwerpen zijn tijdens deze conferentie, maar ik kan het niet zeggen.
Ik ben nog steeds op mijn hoede voor de sfeer, die waarschijnlijk behoorlijk anti-Chinees is.

Deel dit artikel:

Trending