Verbind je met ons

Spanje

Spanje begint met opgraven van 128 slachtoffers uit burgeroorlog uit grafcomplex

DELEN:

gepubliceerd

on

Forensische wetenschappers zijn maandag (12 juni) begonnen met de opgraving van 128 slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog vanuit een enorm grafcomplex in de buurt van Madrid. El Pais krant.

Het zal de eerste opgraving in zijn soort zijn waarbij mensen betrokken zijn wier lichamen na de oorlog van 1936-1939 van elders zijn verplaatst en zonder toestemming van hun familie zijn herbegraven in de Vallei van Cuelgamuros, die voorheen bekend stond als Vallei van de Gevallenen.

El Pais meldde dat forensische wetenschappers een laboratorium hebben geïnstalleerd in de uitgestrekte begraafplaats, met een monument en een 150 meter hoog kruis, aan de rand van Madrid voordat het opgravingswerk begon.

De stoffelijke overschotten van zo'n 34,000 mensen, velen van hen slachtoffers van het regime van Franco, zijn anoniem begraven in het complex. Nabestaanden van degenen van wie het stoffelijk overschot binnen ligt, strijden al jaren om hun dierbaren onder hun eigen naam in de buurt van hun familie te kunnen begraven.

Purificacion Lapena heeft campagne gevoerd om de overblijfselen van haar grootvader Manuel Lapena en zijn broer Antonio, een smid, uit het mausoleum te verwijderen.

"Ik heb hier niets over vernomen", zei ze. In 2016 keurde een rechtbank de opgraving van de broers goed, maar zeven jaar later wacht de familie nog steeds.

In april werden de overblijfselen van Jose Antonio Primo de Rivera, oprichter van de Spaanse fascistische Falange-beweging die het Franco-regime steunde, opgegraven uit het mausoleum.

advertentie

Zijn opgraving, die volgt op de verwijdering van de overblijfselen van dictator Francisco Franco in 2019, maakt deel uit van een plan om het door Franco op een berg nabij de hoofdstad gebouwde complex om te vormen tot een gedenkteken voor de 500,000 mensen die zijn omgekomen tijdens de Spaanse burgeroorlog van 1936-39.

Ten tijde van de opgraving van Primo de Rivera zei minister van het presidentschap, Felix Bolanos: "Niemand of ideologie die de dictatuur oproept, mag daar worden geëerd of geprezen."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending