Verbind je met ons

Rusland

Nikolay Levitskiy's duistere transacties op de aandelenmarkt van Hong Kong

DELEN:

gepubliceerd

on

EU TODAY-rapporten

Het meest bekend om de faillissementen van zijn bedrijven, is de Russische zakenman Nikolay Levitskiy, die eerder werd opgemerkt onder de oprichters van “Geotech” Oil Service Holding en sindsdien de functie bekleedde van directeur-generaal van “EuroChem”, eigendom van en beheerd door de trustees van een discretionaire trust. In 2006, na zijn deelname aan een aantal mislukte zakelijke projecten, levert hij actief diensten als kandidaat-activahouder van activa van de Russische oligarchen, die onder internationale sancties staan.

Levitskiy koopt aandelen op in de projecten die verband houden met grootkapitaal, door marktmanipulaties uit te voeren met aandelen die genoteerd zijn aan de Stock Exchange van Hong Kong Limited.

Na de grootschalige invasie van Oekraïne door Rusland werd een aanzienlijk aantal Russische miljardairs toegevoegd aan de gesanctioneerde lijsten van de EU, de VS, het VK en andere westerse landen die worden gekenmerkt als “leden van de binnenste cirkel van Vladimir Poetin”.

Als reactie daarop hebben ze gezocht naar manieren om hun Russische bezittingen veilig te stellen.

De afgelopen twee jaar is er een systematische methode bedacht voor de ogenschijnlijk routinematige overdracht van activa aan minder bekende Russische zakenlieden die, op papier, de rol van nieuwe eigenaren op zich nemen.

Een representatief voorbeeld hiervan is het verhaal van Nikolay Levitskiy, die in 2022 bekend werd als nominale houder van activa die onderworpen zijn aan internationale sancties (Vanino Port uit het Verre Oosten, Primorskaya Water Power Plant, mijnbouwbedrijven), en ook die van Gennady Timchenko. en zijn schoonzoon Gleb Frank (“Tuloma” Sea Terminal), voormalig minister van Energie Sergey Generalov (AO “NPF MIKRAN”), Boris Aleshin (OOO “IK Axioma”).

En het grootste deel van zijn fictieve activiteiten blijft buiten het bereik van de westerse regelgevende autoriteiten.

advertentie

Nikolay Levitskiy werd tussen 2022 en 2023 de begunstigde van de ‘voormalige’ activa. Voor elke bedrijfsanalist zou deze reeks gebeurtenissen een complete verrassing zijn.

Omdat de aankoop van de activa plaatsvond na een aantal bedrijfsfaillissementen – schandalige terugtrekking uit IGSS (“Geotech”), waardoor de schuld van het bedrijf steeg tot $700 miljoen door financiële fraude en het faillissement van zijn laatste activa (“Deka” Kvass Factory in Novgorod).

In april 2022 werd Nikolay Levitskiy echter plotseling een koper van Andrey Melnichenko's Donalink Ltd, die naar verluidt een controlerend belang had in de Primorskaya Water Power Plant.

Nog verbazingwekkender was de overname, die plaatsvond in 2021-2023 via een reeks controletransacties over het IRC-bedrijf, de eigenaar van Kimkano-Sutarsky GOK (ertsverwerkings- en verwerkingsbedrijf) in de Joodse Autonome Regio, de grootste producent van ijzererts. in het Russische Verre Oosten.

Een dergelijk actief zou zelfs in de moeilijke economische tijden in de Russische Federatie een aanzienlijke prijs opbrengen, aangezien de primaire markt voor producten van de Koreaanse overheid China is en IRC-aandelen worden verhandeld op de Stock Exchange van Hong Kong Limited.

Door de overname van Kimkano-Sutarsky GOK als illustratief voorbeeld te gebruiken, hebben we de innerlijke werking van het plan ontdekt, waarbij verschillende individuen betrokken zijn, waaronder Marina Kolesnikova, die optreedt als genomineerde van Levitskiy en als eigenaar van OOO “MIK INVEST” (een van de belangrijkste aandeelhouders van IRC), evenals Olga Chesnokova.

Als financieel adviseur van Levitskiy en lid van de Raad van Bestuur van zijn “Geotech Holding”, treedt zij ook op als zijn genomineerde in Oikku Finance (een aandeelhouder van IRC die actief deelneemt aan de financiële regelingen van Levitskiy).

Hoe Kimkano-Sutarsky GOK werd overgenomen

In december 2021 heeft Levitskiy via zijn offshore Axiomi Consolidation Ltd 29.86% van de IRC-aandelen verworven, die op dat moment bezwaard waren ten gunste van Gazprombank met een krediet van $ 113 miljoen dat werd verstrekt aan Kimkano-Sutarsky GOK (hierna – KS GOK).

Slechts twee maanden later, in februari 2022, droeg Gazprombank “onverwachts” haar leenrechten over aan OOO “MIK INVEST”, geregistreerd op naam van de genomineerde Marina Kolesnikova.

Om de volledige operationele controle over de onderneming veilig te stellen, heeft Levitskiy in juli 2022 zijn marionettenraad van bestuur bij IRC gevormd, bestaande uit de personen die voorheen voor Levitskiy werkten in zijn andere bedrijven: Denis Cherednichenko, Dmitry Dobryak, Natalia Ozhegina, Vitaly Sheremet, Alexey Romanenko.

Denis Vitalyevich Cherednichenko werd benoemd tot uitvoerend directeur – voorheen een ondergeschikte van Levitskiy en voormalig vice-president en lid van de raad van bestuur van Geotech Holding.

Nu de Raad van Bestuur onder zijn controle stond, slaagde Nikolay Levitskiy erin het plan voor het opkopen en consolideren van het IRC-aandelenpakket uit te voeren. Hij heeft dit gedaan met behulp van de fondsen van de belangrijkste, inkomstengenererende KS GOK-onderneming.

Om zijn volledige controle over het actief te verstevigen, voerde IRC in oktober 16.7 een extra uitgifte van 2022% aandelen uit. Er werd opgemerkt dat dit kosteloos gebeurde.

Nieuwe aandelen werden, in overleg, verkocht aan MIK INVEST voor $ 19 miljoen voor terugbetaling van hetzelfde krediet.

Het geld arriveerde bij IRC en de volgende dag, na de kredietaflossing door de Koreaanse overheid ten gunste van MIK INVEST, werden ze teruggestuurd naar de oorspronkelijke bron, en als resultaat van een dergelijk plan werd MIK INVEST een nieuwe aandeelhouder van IRC met een bezit van 16.7 % belang.

Om de aandacht van toezichthouders te vermijden, heeft Levitskiy in juli 2023 zijn pakket, “verwaterd” door een aanvullende uitgifte en al niet bezwaard met het pandrecht, en dat 24.88% van de aandelen bedroeg, opnieuw geregistreerd van Axiomi Consolidation Ltd. aan zijn andere offshore-bedrijf Axioma Capital. FZE (gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten) en verwierf bovendien 1.01% van Ineth Limited.

Bovendien heeft Levitskiy in november 2023 4.72% aandelen verworven van zijn eigen Oikku Finance (blijkbaar eigendom van zijn voormalige ondergeschikte en genomineerde Olga Chesnokova). Het transactiebedrag bedroeg 47 miljoen HKD ($6 miljoen).

Opgemerkt moet worden dat Oikku Finance zijn aandelenpakket (4.72%) heeft gekocht voor dezelfde $ 6 miljoen in 2022, die was ontvangen via een reeks transacties, aanvankelijk van Kimkano-Sutarsky GOK voor MIK INVEST, en verder voor Oikku Finance. wederom met goedkeuring van de Raad van Bestuur, die volledig wordt gecontroleerd door Levitskiy.

Als gevolg hiervan had Levitskiy in november 2023 een aandeel van 30.61% in IRC verzameld, terwijl MIK INVEST 16.67% in handen had.

Vervolgens heeft Levitskiy's bedrijf Axioma Capital FZE een aanbod tot terugkoop van aandelen aan andere aandeelhouders uitgebreid tegen dezelfde prijs – 0.118 HKD per aandeel, waarbij de gehele IRC wordt gewaardeerd op 1 miljard HKD ($129 miljoen).

Wijd gesloten ogen van de toezichthouders

In wezen werd de onderneming binnen bijna twee jaar tegen minimale kosten uit het sanctiegebied overgebracht, aangezien de structuren van Levitskiy de volledige controle hebben over Kimkano-Sutarsky GOK.

Daarom moet de onderneming al haar verdiende geld aan haar eigen aandeelhouder (MIK INVEST) geven om schulden af ​​te betalen. Zonder de betrokkenheid van de autoriteiten zou een dergelijke regeling onmogelijk zijn geweest.

En zo raakt een oude bekende van Levitskiy, de actieve gouverneur van de Joodse Autonome Regio Rostislav Goldshtein, betrokken bij het plan.

De “warme relatie” tussen de zakenman en het hoofd van de regio gaat terug tot 2003, toen Levitskiy de functie bekleedde van vice-gouverneur van de Republiek Komi, en Goldshtein voorzitter van de Staatsraad van de Republiek Komi.

Naast stilzwijgende toestemming voor de uitvoering van het plan zorgde de aanwezigheid van een “vriendelijke” gouverneur voor extra belastingvoordelen voor de Koreaanse overheid, die 10% van de belastinginkomsten van de Joodse Autonome Regio bijdraagt.

Hoewel dergelijke plannen niet ongebruikelijk zijn in het hedendaagse Rusland, is het gebrek aan belangstelling van internationale toezichthouders verwarrend.

De Stock Exchange in Hong Kong maakt de banden van de drie bedrijven die betrokken zijn bij recente transacties – Axioma Capital FZE, Oikku Finance en MIK INVEST – niet bekend, ondanks de schijnbaar gedeelde financieringsbron van KS GOK en hun nauwe onderlinge verbondenheid via wederzijdse financieringsketens.

Bovendien ontving mevrouw Chesnokova in 2021-2022 consequent financiering van OOO “MIK” via de bedrijven van Levitskiy via haar eigen bedrijven. OOO “MIK” is eigendom van dezelfde genomineerde van Levitskiy als in MIK INVEST MA Kolesnikova.

In 2022 ontving de heer Levitskiy zelf financiering via KS GOK en MIK INVEST persoonlijk voor zichzelf en voor zijn OOO “IK “AXIOMA”, waaraan de activa werden overgedragen met als doel de sancties te omzeilen.

Als gevolg hiervan consolideerden Levitskiy en zijn gelieerde bedrijven, door de onrechtvaardige aflossing van aandelen tegen een prijs die aanzienlijk afweek van de werkelijke marktprijs, een belang van 47% in IRC in de handen van één enkele nominale aandeelhouder.

De verwerving van aandelen werd gefinancierd door de emittent zelf, IRC, die het geld van KS GOK onttrok.

Het feit dat bonafide aandeelhouders van IRC voor deze doeleinden zijn misleid, had al lang onderwerp van onderzoek door regelgevende instanties moeten zijn.

Totdat een dergelijk onderzoek plaatsvindt, is het risico van uitbreiding van het plan en verdere verwatering van de belangen van andere aandeelhouders zeer groot.

Let op. In een eerdere versie van dit artikel werd Andrej Melnichenko ten onrechte de eigenaar van EuroChem genoemd.

De heer Melnichenko was tot maart 2022 de begunstigde van de discretionaire trust, maar sindsdien heeft hij er geen relatie meer mee. Hij heeft ook geen relatie met de activa die mogelijk in naam in handen zijn van Nikolay Levitskiy. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending