Verbind je met ons

Rusland

Dmitry Konov: de petrochemische topman hoopt op toenadering tot Europa

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Unie heeft gesanctioneerd meer dan 1200 Russen als reactie op de invasie van Oekraïne. Deze omvatten staatsfunctionarissen, propagandisten, oligarchen en zelfs de Russische president Vladimir Poetin zelf - rapporten Antonio W. Romero in Europese Business Review

Niet alle mensen die met sancties worden geconfronteerd, maken echter deel uit van het regime: begin 2022 voerde de EU sancties in tegen leidinggevenden en oprichters van grote particuliere bedrijven, met het argument dat belastinginkomsten van hun bedrijven helpen om de acties van de overheid te financieren.

De bekendste namen in deze categorie zijn topmanagers uit nieuwe en minder door de overheid gecontroleerde sectoren zoals e-commerce, fintech en internetbedrijven. Allen hebben hun functie neergelegd vanwege de sancties.

Nu zijn veel van deze voormalige leidinggevenden... naar verluidt in gesprek met de EU over de mogelijkheid om hun sancties op te heffen.

Maar wie zijn nu precies de leidinggevenden die de Europese sancties aanvechten? Waarom doen ze het en hoe realistisch zijn hun kansen op succes? Laten we, om deze vragen te beantwoorden, beginnen met het onderzoeken van de zaak van Dmitry Konov, de voormalige CEO van petrochemische fabrikant Sibur. Konov bepleitte zijn standpunt, ging in beroep tegen de persoonlijke EU-sancties tegen hem en betreurde het verbreken van de zakelijke banden tussen Russische en Europese bedrijven.

Konov is ook in grote lijnen representatief voor de andere leidinggevenden die hun sancties betwisten: net als zij is hij een relatief liberale technocraat met sterke banden met Europa en een succesvolle professionele staat van dienst bij het uitbouwen van zijn bedrijf tot een marktleider.

Konov is een hoogvlieger in de Russische petrochemie. Marktintelligentiebedrijf ICIS noemde hem een ​​van de meest invloedrijke senior executives in zijn vakgebied en plaatste hem naast managers van het Belgische Solvay en het Britse Shell Chemicals.

advertentie

Konov is bijna 16 jaar CEO van Sibur geweest, in die tijd heeft hij toezicht gehouden op een grote revisie van het bedrijf. Sibur stond op de rand van faillissement toen Konov in 2004 toetrad tot het management van Sibur. Hij hielp bij het ontwikkelen van een nieuwe strategie, waaronder modernisering van productiefaciliteiten en werd in 2006 gepromoveerd tot CEO. Terwijl voorheen vloeibaar petroleumgas (LPG) – een lage -koolstofbrandstof – een belangrijk exportproduct voor Sibur was, besloot de heer Konov om restanten van de olie- en gasproductie verder te verwerken tot kunststoffen met toegevoegde waarde. Dit hielp om Sibur om te vormen tot de grootste petrochemische producent van het land, met een omzet van 16 miljard dollar in 2021.

In zijn tijd als CEO had Konov uitgebreide contacten met de EU. Het is de grootste interne markt van Sibur en voorziet Rusland ook van een groot deel van de apparatuur en technologie die nodig zijn voor de productie van petrochemische producten.

Een opmerkelijk voorbeeld is de Zapsibneftekhim-site van het bedrijf - het grootste petrochemische complex in Rusland - die in 2020 werd voltooid en $ 8.8 miljard kostte. Het Duitse Linde en Thyssenkrupp, het Nederlandse LyondellBasell en het Franse Technip waren allemaal betrokken bij de bouw van de faciliteit en leverden expertise en apparatuur.

Sibur is op zijn beurt een leverancier aan een reeks grote Europese bedrijven, waaronder Michelin, Pirelli en Nokian.

In zijn dit artikel voor de Association of European Businesses in Russia betoogde Konov dat deze samenwerking tussen de Russische en Europese markten beide partijen helpt en dat ook Europa te verliezen heeft als de betrekkingen blijven verslechteren.

“Als iemand die een MBA in Europa heeft afgerond en veel persoonlijke en professionele banden heeft met
de regio, ben ik diep bedroefd over wat er met onze zakelijke samenwerking is gebeurd”, schreef hij, verwijzend naar een MBA die hij ontving van de Zwitserse IMD Business School. "Samenwerking in de chemische industrie tussen Rusland en de EU is natuurlijk en wederzijds voordelig geweest dankzij onze geografische nabijheid en complementaire sterke punten", benadrukte hij.

Konov schreef ook dat de geografische nabijheid van Europa en Rusland betekent dat het vinden van alternatieve leveranciers zal betekenen dat consumenten en producenten uit beide rechtsgebieden hogere prijzen zullen moeten betalen.

Op sectorniveau heeft Konov betoogd dat sancties wereldwijd toeleveringsketens schaden en consumenten schaden. “In deze moeilijke tijden is het voor Europese en Russische bedrijven essentieel om de dialoog aan te gaan en de samenwerking voort te zetten op de gebieden waar dat nog mogelijk is. Ik geloof dat politieke spanningen uiteindelijk zullen worden overwonnen en dat het in de toekomst mogelijk zal worden om samenwerking en handel te herstellen”, schreef hij.

Afgezien van de economische argumenten tegen sancties, vertelde Konov echter ook aan AFP Newswire: "Ik denk niet dat het een eerlijke beslissing is op basis van wat als bewijs wordt aangevoerd en op basis van de redenering die is uiteengezet in het besluit van de EU-Raad."

Hij voegde eraan toe dat Sibur de meeste van zijn belastingen op regionaal niveau betaalt, niet rechtstreeks aan de federale overheid, dus de bewering dat het een "substantiële bron van inkomsten voor de overheid" was, was ongegrond.

Bescheiden vorderingen in de relatie tussen Europa en Rusland voorspellen veel goeds voor Konov. De hervatting van de graanscheepvaart in de Zwarte Zee is daar een voorbeeld van, en de technocraten die de Europese sancties betwisten – misschien zijn het er wel 40 – zullen hopen dat hun zaken binnenkort ook het bewijs zullen zijn van een geleidelijke verbetering van de samenwerking tussen de twee jurisdicties.

Het is echter de vraag of de EU door Konov et al. zal worden overtuigd. Bronnen geciteerd door Bloomberg hebben gezegd dat de juridische dienst van de Europese Raad van mening is dat sommige sancties op zwakke gronden zijn opgelegd. Het besluit van de EU over deze zaken zal er een zijn om nauwlettend in de gaten te houden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending