Verbind je met ons

Roemenië

Hoe Roemenië zijn razendsnelle internet opbouwde

DELEN:

gepubliceerd

on

De afgelopen tien jaar behoorde Roemenië – een Zuidoost-Europese natie die verder onopvallend is op het internationale toneel – voortdurend tot de beste presteerders ter wereld als het gaat om internetsnelheid. Kleine buurtnetwerken speelden een grote rol bij het uitbreiden van de internetdekking in het hele land.

Roemenië is misschien wel het op één na armste land van de Europese Unie, maar staat met de EU bovenaan de lijst snelste internetverbinding. Roemenië scoort ook goed op het wereldtoneel, omdat het in 2021 op de vijfde plaats stondth snelste internet ter wereld volgens verschillende test- en netwerkdiagnostiekbedrijven.

Think Eurostatbehoort de internetpenetratiegraad van Roemenië ook tot de hoogste van het continent. Roemenië loopt in dit opzicht achter op enkele van de rijkste landen van Europa, zoals Frankrijk, België, Finland en Oostenrijk, om er maar een paar te noemen.

Met een dekkingsgraad van 88% had Roemenië enorm geprofiteerd van de kleine internetaanbieders in de buurt die een betaalbare manier aanboden om online te gaan. Deze kleine lokale ondernemers vormden de ruggengraat van het toekomstige internetsucces van Roemenië. Ze zetten kleine netwerken op die een paar blokken besloegen met niet meer dan enkele honderden klanten.

Think Rapport van de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU).  – het VN-orgaan dat zich bezighoudt met informatie- en communicatietechnologieën. Het internetsucces van Roemenië kan voor een groot deel worden toegeschreven aan dit fenomeen van wijdverbreide netwerken.

De Europese Commissie heeft lokale netwerken onderschreven als een “complementair” model om de internetconnectiviteit te helpen vergroten.

Volgens een VN bestuderen 2.9 miljard mensen zijn nog steeds offline. 96% daarvan bevindt zich in de minst ontwikkelde landen ter wereld. Het gebrek aan connectiviteit brengt allerlei problemen met zich mee uitgebreide corruptie aan een gebrek aan persvrijheid en economische ontwikkeling. Veel van degenen die digitaal uitgesloten zijn, worden als gevolg daarvan geconfronteerd met onvoorstelbare uitdagingen, variërend van analfabetisme en beperkte toegang tot onderwijs tot een gebrek aan digitale basisvaardigheden en levenslange armoede.

advertentie

Het uitmuntende internet van Roemenië heeft enorm geholpen bij de ontwikkeling van een robuuste IT-sector, een e-commercemarkt die de afgelopen vijf jaar meer dan verdrievoudigd is. Toch is alles niet rooskleurig en het is bijna geen verrassing dat de staat er niet in is geslaagd de technologische ontwikkeling van de particuliere sector bij te houden. Er is geen teken van digitalisering van het openbaar bestuur en de Roemeense burgers met hun razendsnelle internetverbinding worden nog steeds verstikt door administratieve rompslomp en een bureaucratie die begin jaren negentig goed in vervoering was gebracht.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending