Verbind je met ons

Noorwegen

Activisten verenigden zich tegen de Noorse plannen voor diepzeemijnbouw

DELEN:

gepubliceerd

on

Internationale activisten en milieuorganisaties verzamelden zich dinsdag buiten het Noorse parlement toen de stemming om de opening van diepzeemijnbouw goed te keuren werd aangenomen. Ondanks de massale kritiek van wetenschappers, visserijorganisaties en de internationale gemeenschap gaat Noorwegen officieel verder met de geplande openstelling van de Arctische wateren voor een zeer controversiële mijnbouwindustrie.

"Het is verwoestend om te zien hoe de Noorse staat de verbazingwekkende ecosystemen van de zee in gevaar brengt. Dit gebied is een van de laatste veilige havens voor het zeeleven in het Noordpoolgebied. We zullen doen wat we kunnen om deze destructieve industrie te stoppen voordat deze begint", gezegd Amanda Louise Helle, Greenpeace-activiste. 

"De diepzee is het grootste koolstofreservoir ter wereld en onze laatste ongerepte wildernis, met unieke dieren in het wild en belangrijke habitats die nergens anders op aarde voorkomen. Het besluit van het parlement om tegen alle adviezen van deskundigen in door te gaan met mijnbouw op de zeebodem, met een effectbeoordeling die breed bekritiseerd is, is een catastrofe voor de oceaan en laat een grote smet achter op de reputatie van Noorwegen als een verantwoordelijke oceaannatie.", gezegd Kaja Lønne Fjærtoft, mondiaal beleidsleider voor het No Deep Seabed Mining Initiative van WWF.

De Noorse plannen voor diepzeemijnbouw zijn onderworpen aan sterke internationale kritiek. De Europese Commissie heeft zich uitgesproken grote zorgen over de gevolgen voor het milieu van de plannen. 119 Europese parlementariërs hebben een open brief geschreven aan hun Noorse parlement, waarin ze hen vragen om tegen diepzeemijnbouw te stemmen, en meer dan dat 800 oceaanwetenschappers hebben opgeroepen tot een wereldwijde pauze op het gebied van diepzeemijnbouw. 

De mondiale burgerbeweging Avaaz is een ander onderdeel van de internationale kritiek op het Noorse besluit om diepzeemijnbouw open te stellen. Binnen slechts zes weken kwam Avaaz bij elkaar 500 000-handtekeningen van over de hele wereld, die Noorse wetgevers oproepen om “NEE” te zeggen tegen alle diepzeemijnbouw. De handtekeningen werden na de stemming van vandaag buiten het parlement overhandigd aan Marianne Sivertsen Næss (PvdA).

"Deze strijd is nog niet voorbij: een half miljoen mensen over de hele wereld willen niet dat parlementsleden onze kinderen en kleinkinderen in de steek laten door machines toe te staan ​​onze oceaanbodems af te schrapen en op te zuigen en verwoesting te veroorzaken onder de meest kwetsbare en onbekende ecosystemen ter wereld. Nu er nog meer momenten in het verschiet liggen en er een groeiende beweging is om de diepzeemijnbouw te stoppen, moeten parlementsleden in Noorwegen en over de hele wereld weten dat de ogen van de wereld toekijken.", gezegd Antonia Staats, campagnedirecteur bij Avaaz.

De Noorse regering stelt voor om een ​​gebied ter grootte van Ecuador open te stellen voor de exploratie van diepzeemineralen. Het gebied ligt in het noordpoolgebied, tussen Svalbard, Groenland, IJsland en het eiland Jan Mayen. Dit betekent dat diepzeemijnbouw verder naar het noorden en veel verder van land zal plaatsvinden dan de controversiële olie- en gasexploratie en -winning in Noorwegen.

advertentie

Het voorstel is zwaar onder de loep genomen door de wetenschappelijke gemeenschap in Noorwegen, omdat de milieueffectrapportage (MER) ontoereikend was. Tijdens de openbare raadpleging verklaarde het Noorse Milieuagentschap, de staatsinstelling die verantwoordelijk is voor milieubeoordelingen, dat de MER niet voldeed aan de wettelijke criteria voor dergelijke beoordelingen. Ook het argument van de Noorse regering dat deze mineralen nodig zijn voor de groene transitie wordt door topwetenschappers in de regio misleidend genoemd Europese Academies Wetenschappelijke Adviesraad

"Hoe wordt de impact op het milieu gemonitord? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onbekende soorten niet met uitsterven worden bedreigd? Welke invloed zal dit hebben op de visserij van zowel Noorwegen als andere landen? Welke gevolgen zal dit hebben voor de kwetsbare ecosystemen in het Noordpoolgebied – dat al onder grote druk staat als gevolg van de klimaatverandering? Zolang de Noorse regering geen echte antwoorden op deze vragen heeft, is het absurd om groen licht te geven aan een nieuwe destructieve industrie", gezegd Camille Etienne, Franse klimaat- en sociale rechtvaardigheidsactiviste.

"Te lang hebben we de oceaan behandeld als een eindeloze stortplaats voor menselijk afval en hebben we het leven onder water als vanzelfsprekend beschouwd. Het is zeer zorgwekkend dat Noorwegen nog een winningsindustrie in een van de meest kwetsbare ecosystemen op aarde wil brengen. Het enige positieve punt van vandaag is dat de eerste winningsvergunningen via het parlement moeten worden aangenomen. De strijd om de oceanen gaat door", zei Anne-Sophie Roux, hoofd Deep Sea Mining Europe bij Sustainable Ocean Alliance.

"Het Noorse besluit om groen licht te geven voor diepzeemijnbouwexploratie in het uiterst kwetsbare Noordpoolgebied legt de minachting van Noorwegen bloot voor zijn internationale klimaat- en natuurverplichtingen. Diepzeemijnbouw hoort niet thuis in een duurzame toekomst voor mens en planeet. Daten, 24 landen hebben al opgeroepen tot een moratorium of pauze over deze destructieve industrie in internationale wateren. In het belang van de huidige en toekomstige generaties dringen wij er bij Noorwegen op aan zijn plannen voor mijnbouw op te geven en zich in plaats daarvan aan te sluiten bij de groeiende groep regeringen die nee zegt tegen diepzeemijnbouw.”, zei Sofia Tsenikli, Global Deep Sea Mining Campaign Lead bij de Deep Sea Conservation Coalition.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending